Ανακαλύψτε για ποιο άθλημα είναι γεννημένο το παιδί

Ανακαλύψτε για ποιο άθλημα είναι γεννημένο το παιδί

Πώς μπορούμε να επιλέξουμε το κατάλληλο άθλημα για το παιδί; Είναι δυνατό μια εξέταση DNA να μας βοηθήσει στην σωστή επιλογή;

kolymvitis
Ο κ. Γιώργος Καχριμάνης, καθηγητής της Γερμανικής Αθλητικής Σχολής (Deutsche Sporthochschule) στην Κολωνία, με μακρά εμπειρία στον χώρο της επιστήμης και του αθλητισμού έχει όλες τις απαντήσεις…

Σύμφωνα με μελέτες που έχετε κάνει, η γενετική προδιάθεση ενός παιδιού (το DNA του) καθορίζει το άθλημα που του ταιριάζει. Μιλήστε μας γι’ αυτό και για το πως γίνεται η διαδικασία αποκρυπτογράφησης αναφορικά με το ποιο άθλημα ταιριάζει στο παιδί μας;
Εδώ και μία δεκαετία έχει αποκρυπτογραφηθεί το ανθρώπινο DNA. Η επιστήμη εξελίσσεται και είμαστε υποχρεωμένοι να την ακολουθήσουμε. Τα γονίδια περιέχουν αποθηκευμένη μια συγκεκριμένη γενετική πληροφορία. Το DNA βρίσκεται στον πυρήνα του κυττάρου και το γονίδιο είναι μέρος του DNA και υπεύθυνο για τα χαρακτηριστικά μας.

Με μια απλή εξέταση διάρκειας 30″ που γίνεται από εξειδικευμένους γενετιστές παίρνουμε γενετικό υλικό (λίγο σάλιο) με μια μπατονέτα από το στόμα του παιδιού και βρίσκουμε ποια είναι τα επίπεδα των γονιδίων που είναι περισσότερα στον οργανισμό του και θα το οδηγήσουν στην σωστή επιλογή του αθλήματος. Βρίσκουμε επίσης ποια είναι η γενετική προδιάθεση του παιδιού, κοινώς για το τι είναι γεννημένο, αν έχει έφεση και τα απαραίτητα χαρακτηριστικά για το άθλημα που επιθυμεί και ποιες είναι οι διατροφικές του ανάγκες για διάρκεια στην απόδοση και σωστή αποκατάσταση του οργανισμού. Έτσι, οι γονείς, μπορούν να μάθουν σε ποιο άθλημα αντοχής-δύναμης-ταχύτητας έχει κλίση το παιδί ώστε να το κατευθύνουν σωστά – γιατί όχι και στον πρωταθλητισμό.

Από ποια ηλικία μπορεί ένα παιδί να κάνει την εξέταση και μετά από πόσο καιρό βγαίνουν τα αποτελέσματα;
Από την ηλικία των 5 ετών και άνω. Γίνεται μία φορά στην ζωή μας. Συνήθως την εν λόγω εξέταση την κάνουμε σε ηλικίες 8 έως 10 ετών όπου το παιδί έχει κατασταλάξει στο άθλημα με το οποίο θέλει ν’ ασχοληθεί. Τα αποτελέσματα βγαίνουν σ΄ έναν μήνα.

Κλείσιμο
Μέσα στα αποτελέσματα αναφέρεται το αθλητικό προφίλ του παιδιού και τα αθλήματα που του ταιριάζουν περισσότερο;
Βεβαίως γιατί από την εξέταση των γονιδίων βρίσκουμε π.χ. τα γονίδια ACE, AMPD1, EPROR που είναι υπεύθυνα για την υψηλή αντοχή (τη σωστή οξυγόνωση των μυών, δηλαδή την μεγάλη πρόσληψη οξυγόνου) άρα κατευθύνουμε το παιδί σε αγωνίσματα αντοχής όπως είναι ο στίβος (5000 ή 10000 μέτρα) και σε άλλα που έχουν διάρκεια.

Το MCT002, IL6 μας δείχνει τον δείκτη κόπωσης που σημαίνει ότι βρίσκουμε πότε κουράζεται το παιδί από την άσκηση κι έτσι αποφεύγουμε την υπερκόπωση του οργανισμού.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης