Αδέσποτα: Επιτρέπεται να τα ταΐζουμε ή όχι;

Αδέσποτα: Επιτρέπεται να τα ταΐζουμε ή όχι;

Τι προβλέπει η ελληνική νομοθεσία για τα αδέσποτα; Μήπως είναι εκτός νόμου το να τα ταΐζουμε;

adespoto
Επιτρέπεται, ή όχι, να ταΐζουμε τα αδέσποτα ζωάκια σε όλους τους χώρους; Ιδού η απορία.

Είναι ένα ζήτημα που απαιτεί προσοχή, καθώς δεν είναι ξεκάθαρο στη σχετική νομοθεσία.

Συγκεκριμένα:

Στο ΦΕΚ 32/11-2-2014 (τεύχος πρώτο) έχει δημοσιευθεί το άρθρο 46, που τροποποιεί ορισμένα άρθρα του Ν.4039/2012, ο οποίος αφορά τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα.

Στον νέο αυτόν νόμο ορίζεται ότι οι φιλόζωοι μπορούν να παρέχουν νερό και τροφή στα αδεσποτάκια. Ειδικότερα: «Την ευθύνη για την επίβλεψη και τη φροντίδα των επανεντασσόμενων αδέσποτων ζώων έχουν, από κοινού, οι Δήμοι, οι οποίοι μάλιστα δύνανται να δημιουργήσουν και σημεία παροχής τροφής και νερού για τα ζώα αυτά, καθώς και τα συνεργαζόμενα με αυτούς φιλοζωικά σωματεία και ενώσεις. Δεν απαγορεύεται η παροχή τροφής και νερού σε αδέσποτα ζώα συντροφιάς από φιλόζωους πολίτες, υπό την προϋπόθεση ότι τηρούνται οι κανόνες καθαριότητας και υγιεινής».

Κλείσιμο
Ωστόσο, στον πίνακα διοικητικών κυρώσεων και προστίμων ορίζεται ότι: για τη διατήρηση και παραμονή ζώου σε κοινόχρηστο χώρο, ή σε κήπο πολυκατοικίας, επιβάλλεται χρηματική ποινή 300 ευρώ ανά ζώο. Σύμφωνα με την παράγραφο 3 του άρθρου 8 (Ν. 4039), όμως, επιτρέπεται η διατήρηση και παραμονή ζώων συντροφιάς στην πυλωτή, στην ταράτσα, στον ακάλυπτο χώρο και στον κήπο, αν υπάρχει ομόφωνη απόφαση της γενικής συνέλευσης των ιδιοκτητών.

Σε αυτό το σημείο ο δικηγόρος Αθηνών, Χρήστος Πέτκος, εφιστά την προσοχή των φιλόζωων που ταΐζουν τα αδέσποτα, γιατί υπάρχει ασάφεια στη διατύπωση του νόμου. Στην περίπτωση, λοιπόν, που ιδιώτης φροντίζει κάποιο αδέσποτο ζωάκι και του παρέχει τροφή σε χώρους (πυλωτή, ταράτσα, ακάλυπτος, κήπος) της πολυκατοικίας όπου διαμένει, θα πρέπει να έχει τη συναίνεση των ιδιοκτητών. Κι αυτό γιατί κάποιος που κατοικεί στην πολυκατοικία και δεν επιθυμεί την παρουσία ζώων συντροφιάς, μπορεί να τον καταγγείλει και να επικαλεστεί «τη διατήρηση και παραμονή ζώου».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης