Έχεις παρατηρήσει τι συμβαίνει εδώ και ένα χρόνο στην Aστυπάλαια;

Ερμιόνη Σαρρή
Έχεις παρατηρήσει τι συμβαίνει εδώ και ένα χρόνο στην Aστυπάλαια;

Το νησί με σχήμα πεταλούδας λέει ΟΧΙ στο τσιγάρο.

Αν τυχόν καθίσω σε ένα τραπέζι γεμάτο με άγνωστους ανθρώπους τριγύρω μου, πολύ γρήγορα θα τους αφήσω να καταλάβουν το πόσο πολύ μου αρέσουν τα ταξίδια. Μία από τις μεγαλύτερες αγάπες μου, λοιπόν, είναι να ανακαλύπτω νέα μέρη, να γνωρίζω αυτούς που ζουν εκεί, να μαθαίνω τις συνήθειες τους και να επιστρέφω πίσω έχοντας κερδίσει έστω και κάτι από όλο αυτό.

Το πρόσφατο ταξίδι μου στην Αστυπάλαια ήταν ένα από αυτά που όχι απλά μου άφησε ωραίες εικόνες στο μυαλό μου, για να θυμάμαι τον χειμώνα χαζεύοντας τη βροχή, αλλά αποκόμισα γνώσεις. Πήρα μαθήματα ζωής και διαπίστωσα πως όταν κάποιος βάζει έναν στόχο μπορεί να τον πετύχει, όσο δύσκολη και αν είναι η διαδρομή.

Πριν από ένα χρόνο περίπου ο δήμος Αστυπάλαιας και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου οραματίστηκαν μία «Αστυπάλαια Χωρίς Τσιγάρο». Και στο πλευρό τους στάθηκε αμέσως η εταιρεία Παπαστράτος. Η σκέψη αυτή έγινε πράξη και εγώ πριν από λίγες μέρες επικρότησα το επίτευγμά τους αυτό.

«Αν δεν καπνίζεις, μην το ξεκινήσεις. Αν καπνίζεις, να το διακόψεις. Αν δεν το διακόψεις, άλλαξε».

Τρεις ολόκληρες ημέρες στην Αστυπάλαια δεν συνάντησα ούτε μία γόπα τσιγάρου. Ούτε στα σοκάκια, ούτε στις παραλίες. Δεν ‘’αναγκάστηκα’’ να εισπνεύσω την πίσσα των τσιγάρων στα εστιατόρια και τα καφέ του νησιού. Ναι, ο κόσμος μας τριγύρω αλλάζει τρόπο ζωής και η Αστυπάλαια πρωτοπορεί «ανοίγοντας» το δρόμο για ένα μέλλον #smokefree.

Όπως μας ενημέρωσε ο Δήμαρχος του νησιού, Νικόλαος Κομηνέας αυτήν τη στιγμή στην Αστυπάλαια υπάρχουν 5 smoke free cafes και εστιατόρια, 2 παραλίες και 7 ξενοδοχεία.

 M9A0251
 M9A0243

Η πρώτη ώρα στην «Αστυπάλαια χωρίς τσιγάρο» με βρήκε σε μία από τις δύο αυτές παραλίες, το Στενό, και δε χρειάστηκε και πολύ για να υποσχεθώ στον εαυτό μου πως θα επιστρέψω το καλοκαίρι. Η απόλυτη ηρεμία, μία ενέργεια που ξαφνικά σε άφηνε να ονειρευτείς και να ξεχάσεις τα προβλήματα της πόλης. Και τριγύρω μας οι «άνθρωποι του νησιού» με μάτια που έλαμπαν από χαρά. Ενθουσιασμένοι που το νησί τους άλλαξε, έγινε το πρώτο νησί «χωρίς τσιγάρο» αλλά δε μας αποκάλυψαν όλα τους τα μυστικά. Έχουν ήδη βρει ευφάνταστους τρόπους προκειμένου να πειστούν ολοένα και περισσότεροι να κόψουν το κάπνισμα και όλο αυτό θα ξεκινήσει από την Αστυπάλαια.

 M9A9656

Σήμερα, ανοίγοντας τα μάτια μου και προσπαθώντας να προλάβω όλες μου τις υποχρεώσεις μέχρι να πάω στο γραφείο θυμήθηκα το δεύτερο πρωινό μου στην Αστυπάλαια. Η ανατολή του ηλίου (εντάξει, λίγες ώρες αργότερα) με είχε βρει να χαζεύω από το παράθυρό μου τη Χώρα του νησιού (μία από τις πιο ωραίες της Ελλάδας) και συγκεκριμένα το Κάστρο. Να πίνω ελληνικό καφέ και να δοκιμάζω τοπικές σπεσιαλιτέ. Ήταν σα να είχα πατήσει το repeat στο καλοκαίρι. Έκανα γιόγκα δίπλα στη θάλασσα και blind tasting με τον Σωτήρη Κοντιζά, ο οποίος μας θύμισε πώς χωρίς το τσιγάρο να την αλλοιώνει, η αίσθηση της γεύσης μας είναι πολύ περισσότερο οξυμένη. Το βράδυ με βρήκε σε ένα παραδοσιακό γλέντι στην Άγονη Γραμμή μαζί με δημοσιογράφους από όλο τον κόσμο, οι οποίοι επισκέφθηκαν την Αστυπάλαια, καλεσμένοι της Philip Morris International, προκειμένου να δουν από κοντά το πρώτο πιστοποιημένο smoke-free νησί του κόσμου.

71738659 371541873756227 183029305469566976 n
72275366 444136483126674 864809712502177792 n

Σκεφτόμουν και ξανασκεφτόμουν ενώ καθόμουν κάτω από τους ανεμόμυλους της χώρας « Η ζωή είναι ωραία χωρίς τσιγάρο» και χαμογέλασα όταν άκουσα από τον κ. Μουλακάκη, Διευθυντή Μάρκετινγκ της Παπαστράτος να υποστηρίζει : «Ως εταιρεία Παπαστράτος έχουμε ένα ανατρεπτικό όραμα: Μια μέρα να σταματήσουμε να πουλάμε τσιγάρα. Κι αυτό είναι το μέλλον. Και τώρα μπορούμε να το κάνουμε πραγματικότητα γιατί έχουμε την επιστήμη και την τεχνολογία στο πλευρό μας».

 M9A0205

Πριν φύγεις, λοιπόν, για να επιστρέψεις ξανά την επόμενη χρονιά στο νησί να μην ξεχάσεις να ρίξεις μέσα στη βαλίτσα σου μερικά βαζάκια μέλι , ρίγανη και κρόκο.

Αν πάλι δεν έχεις επισκεφτεί ποτέ το νησί, βάλε στην bucket list σου τις παραλίες στενό, τζανάκι, καμινάκια και πλάκες. Χάζεψε τη θέα από το Κάστρο, περπάτα στα σοκάκια της χώρας και αφέσου στην ενέργειά της.

Η Αστυπάλαια αλλάζει. Η Αστυπάλαια θα είναι πάντα εκεί να μας υπενθυμίζει πως πρέπει όλοι να αλλάζουμε #prostokalytero.