Εισακτέοι 2020: Συρρικνώνεται η Νοσηλευτική Διδυμοτείχου – Στα ίδια τα τμήματα της Ορεστιάδας

Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 14 Μαΐου, 2020 14:46

Εισακτέοι 2020: Συρρικνώνεται η Νοσηλευτική Διδυμοτείχου – Στα ίδια τα τμήματα της Ορεστιάδας

Δόθηκαν σήμερα στην δημοσιότητα οι αριθμοί των εισακτέων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ανά σχολή και τμήμα από το Υπουργείο Παιδείας

Σύμφωνα με την απόφαση που υπεγράφη από την υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως και αφορά στον «Καθορισμό του αριθμού εισακτέων σπουδαστών στις Σχολές, στα Τμήματα και στις Εισαγωγικές Κατευθύνσεις Τμημάτων της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης για το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021» αμετάβλητος σε σχέση με πέρυσι θα παραμείνει φέτος ο συνολικός αριθμός εισακτέων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Το ίδιο αμετάβλητος παραμένει σε σχέση με πέρσι ο αριθμός των 467 νέων φοιτητών που αναμένεται να υποδεχτεί η Ορεστιάδα την νέα ακαδημαϊκή χρονιά, ο ίδιος σε σχέση με πέρσι. Την περασμένη χρονιά υπενθυμίζεται ότι είχε αυξηθεί κατά 51 άτομα ο αριθμός των εισακτέων για την Σχολή Επιστημών Γεωπονίας και Δασολογίας. Έτσι και την νέα ακαδημαϊκή χρονιά στο τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης ο αριθμός των εισακτέων για το 2020 θα είναι 272 ενώ το τμήμα Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων θα δεχτεί φέτος 195 εισακτέους.


Αντιθέτως για το Διδυμότειχο και το πολύπαθο τμήμα Νοσηλευτικής του τα νέα δεν είναι καλά. Πέρσι, με την ένταξή του στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας ο αριθμός των εισακτέων είχε αυξηθεί στους 255 εισακτέους, 25 περισσότερους σε σχέση με το 2018 (230). Φέτος όμως όχι απλά ο αριθμός των νέων φοιτητών παρουσιάζεται μειωμένος σε σχέση με πέρσι αλλά… καταποντίζεται καθώς οι εισακτέοι του φέτος θα φτάνουν τους 128, λιγότεροι ακόμα και πριν την περσινή καθολική αύξηση.

Η αλήθεια είναι ότι το τμήμα του Διδυμοτείχου πέρασε από 40 κύματα τους τελευταίους μήνες, αρχικά με το να βρίσκεται στον αέρα με τις ευρύτερες αλλαγές στον ακαδημαϊκό χάρτη, έπειτα με την ένταξή του στο διεθνές πανεπιστήμιο με έδρα την Θεσσαλονίκη γεγονός που παρότι εξασφάλισε την παραμονή του στην περιοχή έφερε άλλα προβλήματα, την μεγάλη καθυστέρηση της έναρξης της ακαδημαϊκής χρονιάς λόγω πληθώρας προβλημάτων (κυρίως έλλειψης καθηγητών) που έφερε απογοήτευση και διαμαρτυρίες σε καθηγητές και γονείς και μαζί και ορισμένες αποχωρήσεις και τελευταία με την συζήτηση για ίδρυση νέας Νοσηλευτικής στην Αλεξανδρούπολης από το ΔΠΘ και υπόνοιες για κατάργηση του παρόντος τμήματος να έχει ξανανοίξει.

Όλα αυτά τα θέματα – συμπεριλαμβανομένης και της απόστασης φυσικά – ήδη συντελούν στο να υπάρξει μείωση στους φοιτητές του Διδυμοτείχου οπότε η περαιτέρω αυτή μείωση και εισακτέων δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση και μειώνει παράλληλα τις πιθανότητες επίλυσης προβλημάτων και με φυσικό επακόλουθο την δυσκολία επιλογής του τμήματος από νέους φοιτητές καθώς το δυναμικό κάθε τμήματος κρίνεται σε τεράστιο βαθμό από τους εισακτέους αλλά και το συνολικό αριθμό ενεργών σπουδαστών.


Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 14 Μαΐου, 2020 14:46

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV