1 Αυγούστου η δίκη για το θέμα Δημάρχου στην Αλεξανδρούπολη

Συντάκτης Νewsroom 29 Ιουλίου, 2019 11:38

1 Αυγούστου η δίκη για το θέμα Δημάρχου στην Αλεξανδρούπολη

Πρώτη Αυγούστου είναι προγραμματισμένη να γίνει η δίκη  σχετικά με την ένσταση του Βαγγέλη Λαμπάκη κατά της υποψηφιότητας του Γιάννη Ζαμπούκη στο Δήμο Αλεξανδρούπολης.

Αφορμή αυτής της δίκης η ένταση που κατέθεσε ο έως τώρα Δήμαρχος  Βαγγέλης Λαμπάκης  υποστηρίζοντας ότι υπάρχει κώλυμα στην υποψηφιότητα του Γιάννη Ζαμπούκη, νικητή των Δημοτικών Εκλογών. Η ένσταση κατατέθηκε στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αλεξανδρούπολης.

Ο Βαγγέλης Λαμπάκης βασίζει την ένσταση στο ότι ο Γιάννης Ζαμπούκης δεν είχε παραιτηθεί από Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης. Αυτό σύμφωνα με την πλευρά του Β. Λαμπάκη, δημιουργεί ασυμβίβαστο και εκλογικό κώλυμα.


Η δίκη έχει οριστεί για την 1η Αυγούστου σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες ενώ τα σενάρια για την απόφαση είναι αρκετά… Στο στρατόπεδο του Β. Λαμπάκη θεωρούν ότι οι πιθανότητες να γίνει δεκτή η ένσταση είναι πολλές, ενώ από την πλευρά του Γ. Ζαμπούκη κάτι τέτοιο θεωρείται απίθανο και λέγεται ότι πρόκειται για κίνηση εντυπωσιασμού από τον Β. Λαμπάκη.

Τα πιθανά σενάρια

Μετά την εκδίκαση η απόφαση θα πρέπει βάσει των όσων ορίζει ο Κλεισθένης, να εκδοθεί εντός 20 ημερών.

Στην περίπτωση που η προσφυγή δε γίνει δεκτή, τότε δεν αλλάζει τίποτα στο Δήμο Αλεξανδρούπολης και από 1 Σεπτεμβρίου αναλαμβάνει καθήκοντα Δημάρχου ο Γιάννης Ζαμπούκης.

Ελάχιστες πιθανότητες έχει το σενάριο να ακυρωθεί η υποψηφιότητα  του Γιάννη Ζαμπούκη αλλά και το ψηφοδέλτιο της παράταξης. Σε αυτή την περίπτωση  όμως ο Πρόεδρος του δικαστηρίου, μπορεί να αποφασίσει ακόμη και νέες εκλογές στο Δήμο Αλεξανδρούπολης, ενώ σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή που κυκλοφορεί ως ενδεχόμενο, ο Πρόεδρος μπορεί να αποφασίσει να γίνει επανακατανομή των ποσοστών της παράταξης του Γιάννη Ζαμπούκη στις άλλες παρατάξεις βάσει των υπολειπομένων εγκύρων ψηφοδελτίων. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι αν είχαμε 1000 έγκυρα ψηφοδέλτια, τα 500 εκ των οποίων του Γιάννη Ζαμπούκη, ακυρώνονται αυτά τα 500 και η ανακατανομή ποσοστών γίνεται στα υπόλοιπα 500 των άλλων παρατάξεων. Ουσιαστικά οι άλλες παρατάξεις θα έχουν μεγαλύτερα ποσοστά και περισσότερους δημοτικούς συμβούλους, άρα υποψήφιοι που δεν εκλέχτηκαν θα βρεθούν τελικά στο δημοτικό συμβούλιο!

Αν η προσφυγή γίνει μερικώς δεκτή δηλαδή μόνο ως προς την υποψηφιότητα του Γιάννη Ζαμπούκη τότε συνεδριάζει το δημοτικό συμβούλιο με τη νέα του σύνθεση και οι δύο πρώτες παρατάξεις (του Β. Λαμπάκη και του Γ. Ζαμπούκη) προτείνουν από έναν έναν υποψήφιο Δήμαρχο και ακολουθεί ψηφοφορία εντός του Δημοτικού Συμβουλίου για την εκλογή Δημάρχου.Στην ψηφοφορία αυτή ο Γ. Ζαμπούκης δε θα μπορεί να είναι υποψήφιος. Μπορούν να γίνουν έως 3 ψηφοφορίες , οι 2 πρώτες για απόλυτη πλειοψηφία 21 εδρών. Αν στις 2 ψηφοφορίες δεν υπάρξει πλειοψηφία 21 ψήφων τότε στην τρίτη εκλέγεται Δήμαρχος με σχετική πλειοψηφία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει δεδικασμένο ίδιας υπόθεσης, υπάρχουν παραπλήσιες υποθέσεις μόνο. Σε μερικές ημέρες λοιπόν, η υπόθεση αυτή αναμένεται να ξεκαθαρίσει οριστικά.

Με πληροφορίες από το evrosonline.gr


Συντάκτης Νewsroom 29 Ιουλίου, 2019 11:38

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV