Έβρος: Έντονα προβλήματα λόγω “Ηφαιστίωνα” – Ο καιρός σήμερα

Συντάκτης Νewsroom 7 Ιανουαρίου, 2020 11:00

Έβρος: Έντονα προβλήματα λόγω “Ηφαιστίωνα” – Ο καιρός σήμερα

Εν μέσω του “Ηφαιστίωνα”, του κύματος κακοκαιρίας που σαρώνει τη χώρα, βρίσκεται και ο νομός Έβρου με κύριο χαρακτηριστικό τους ισχυρούς ανέμους ενώ αναμένεται περαιτέρω επιδείνωση σήμερα, Τρίτη 7 Ιανουαρίου

Τις προηγούμενες ώρες έντονοι ήταν οι άνεμοι σε ολόκληρο τον νομό. Στην Αλεξανδρούπολη ο δήμος προχώρησε σε απαγόρευση της πρόσβασης στα πάρκα του δήμου καθώς έχει αυξηθεί η επικινδυνότητα από πτώσεις δέντρων, αποκολλήσεις πινακίδων, τεντών και άλλων αντικειμένων που θέτουν σε κίνδυνο τους πολίτες, κυρίως τους πεζούς. Αρκετές ακυρώσεις πτήσεων από και προς Αλεξανδρούπολη σημειώθηκαν εχθές κυρίως από το απόγευμα και έπειτα, λόγω των ανέμων. Ακόμη κλειστή είναι και σήμερα η γραμμή Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη λόγω του απαγορευτικού απόπλου που βρίσκεται σε ισχύ σε πολλές περιοχές της χώρας λόγω των πολλών μποφόρ καθώς έφτασαν σε ορισμένες περιοχές και τα 10 μποφόρ.

Τα πρώτα χιόνια για τον Έβρο μάλιστα ήρθαν στην Σαμοθράκη, κυρίως στις περιοχές του Προφήτη Ηλία και Λακκώματος όπου και υπήρξαν και επεμβάσεις με μηχανήματα του δήμου ενώ βορειότερα χιόνι είδαν και περιοχές του δήμου Σουφλίου.


Σε επιφυλακή βρίσκονται περιφέρεια και δήμοι για την συνέχιση των φαινομένων και για επικείμενες χιονοπτώσεις και παγετό. Η προσοχή των αρχών είναι στραμμένη κυρίως στα χωριά του ορεινού όγκου όπου συνήθως αντιμετωπίζονται καταστάσεις σχετικές με την ολισθηρότητα του οδοστρώματος.

Σε ισχύ είναι η απαγόρευση της κυκλοφορίας όλων των οχημάτων άνω των 3,5 τόνων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της Εγνατίας Οδού, μεταξύ του δυτικού ανισόπεδου κόμβου Κομοτηνής και του ανισόπεδου κόμβου Βαφέικων Ξάνθης.

Η ανακοίνωση του δήμου Αλεξανδρούπολης:

Λόγω των ιδιαίτερα ισχυρών θυελλωδών ανέμων που έχουν εκδηλωθεί στην περιοχή μας, έχει αυξηθεί η επικινδυνότητα από πτώσεις δέντρων, αποκολλήσεις πινακίδων, τεντών και άλλων αντικειμένων που θέτουν σε κίνδυνο τους πολίτες, κυρίως τους πεζούς.

Η Δημοτική Αρχή ενημερώνει ότι καθ΄ όλη τη διάρκεια της κακοκαιρίας, απαγορεύεται η πρόσβαση στα πάρκα του Δήμου.

Συνιστάται στους πολίτες, μέχρι την εκτόνωση των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων:

➢ να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις και τη διέλευση από χώρους όπου υπάρχουν μεγάλα δέντρα,
➢ να λαμβάνουν μέτρα αυτοπροστασίας, ασφαλίζοντας στους ιδιωτικούς τους χώρους (οικίες, καταστήματα κ.ά.) όλα τα ελαφρά αντικείμενα όπως τέντες, γλάστρες , ζαρντινιέρες κλπ που μπορεί να παρασυρθούν και να δημιουργήσουν προβλήματα,
➢ να ειδοποιούν άμεσα τους αρμόδιους φορείς (Τροχαία, Πυροσβεστική ΕΚΑΒ, Λιμεναρχείο κ.ά.) όταν εντοπίζουν επικίνδυνα σημεία ή συμβάντα που χρήζουν άμεσης επέμβασης,
➢ να συνεργάζονται με τα αρμόδια όργανα αλλά και μεταξύ τους για την επίλυση των πιθανών προβλημάτων που θα προκύψουν.

Τα τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης είναι:
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ: 100, 25510 66100 & 66300
ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ: 199, 25510 85100
ΕΚΑΒ: 166, 25510 89367
ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ: 25513 56200.

Επίσης, η Δημοτική αρχή γνωστοποιεί ότι θα υπάρχουν ανοιχτές θερμαινόμενες αίθουσες όπου και θα προσφέρονται ζεστά ροφήματα και έκτακτη ιατρική περίθαλψη στα παρακάτω σημεία του Δήμου:

1. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ: Α΄ ΚΑΠΗ Αλεξανδρούπολης & Πολυκοινωνικό
2. ΦΕΡΕΣ: ΚΑΠΗ Φερών
3. ΤΡΑΪΑΝΟΥΠΟΛΗ: Άνθεια Δημοτικό κατάστημα Τραϊανούπολης

Το δίκτυο εθελοντών και η πολιτική προστασία θα βρίσκονται διαρκώς σε επιφυλακή για κάθε ανάγκη που θα προκύψει.

Είναι απαραίτητο να συνδράμουμε όλοι μας για να προλάβουμε και να αποφύγουμε τραυματισμούς και καταστροφές μέχρι να επέλθει η ύφεση των ακραίων αυτών φαινομένων.

Ο καιρός για σήμερα Τρίτη

Ο καιρός της Τρίτης 7 Ιανουαρίου, θα είναι βελτιωμένος στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια (πλην Θράκης).

Στις υπόλοιπες περιοχές βροχές ή χιονόνερο, χιονοπτώσεις στα ορεινά – ημιορεινά, κατά τόπους πυκνές στην Κρήτη και τις πρωινές ώρες στην ανατολική Στερεά και την Εύβοια, όπου θα χιονίσει πρόσκαιρα και σε χαμηλότερο υψόμετρο. Από το απόγευμα τα φαινόμενα στα ανατολικά ηπειρωτικά θα σταματήσουν.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, στο Αιγαίο 8 με 9 και το πρωί τοπικά 10 μποφόρ με μικρή εξασθένηση από αργά το απόγευμα.

Παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά, κατά τόπους ισχυρός στα κεντρικά και βόρεια τις πρωινές και βραδινές ώρες.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Στη δυτική και κεντρική Μακεδονία γενικά αίθριος. Στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις με χιονόνερο και στα ορεινά – ημιορεινά κυρίως της Θράκης παροδικές χιονοπτώσεις, που από το απόγευμα θα σταματήσουν.

Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 και στα ανατολικά 8 με 9 μποφόρ, με μικρή εξασθένηση το βράδυ.

Θερμοκρασία: Από -03 (μείον 03) έως 09 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Εξασθένηση των φαινομένων αναμένεται από αύριο Τετάρτη (δείτε αναλυτικά το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων της ΕΜΥ που είναι σε ισχύ ΕΔΩ).


Συντάκτης Νewsroom 7 Ιανουαρίου, 2020 11:00

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV