Κινητοποιήσεις ετοιμάζει το Διδυμότειχο για τη Νοσηλευτική

Συντάκτης Γιάννης Βαβαλικούδης 22 Δεκεμβρίου, 2018 21:52

Κινητοποιήσεις ετοιμάζει το Διδυμότειχο για τη Νοσηλευτική

Ευρεία σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι στο Διδυμότειχο με αφορμή τις εξελίξεις στην παιδεία και συγκεκριμένα στις συγχωνεύσεις και ιδρύσεις νέων τμημάτων που θα συμπαρασύρουν και το τμήμα νοσηλευτικής του ΤΕΙ Καβάλας που βρίσκεται στο Διδυμότειχο.

Στο κάλεσμα του Δημάρχου Διδυμοτείχου ανταποκρίθηκαν ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου Ορεστιάδας και Σουφλίου Δαμασκηνός ,ο Βουλευτής Έβρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Δημοσχάκης Αναστάσιος οι επικεφαλής της μείζονος και έλασσονος αντιπολίτευσης του Δήμου Διδυμοτείχου κ. Τοκαμάνης και κα. Καραφεΐζη, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Έβρου κ. Παπανδρούδης ,ο Αναπληρωτής Διευθυντής Ιατρικών Υπηρεσιών του Νοσοκομείου Έβρου κ. Βαφειάδης αλλά και πλήθος δημοτικών συμβούλων. Αίσθηση πάντως προκάλεσε η απουσία των κυβερνητικών βουλευτών Γκαρά,Ρίζου και Καΐσα (ο τελευταίος εκπροσωπήθηκε από συνεργάτη του ενώ ο Ρίζος δεν απάντησε στην πρόσκληση) του Περιφερειάρχη ,ο οποίος σε επαφή που είχε με τον Δήμαρχο Διδυμοτείχου δήλωσε ότι συνυπογράφει ότι αποφασιστεί , αλλά και εκπροσώπου του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Στην αρχική του τοποθέτηση ο Δήμαρχος Διδυμοτείχου ανέφερε τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τη σχολή λέγοντας ότι το τμήμα θα υπαχθεί στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και θα αναβαθμιστεί σε πανεπιστημιακή σχολή και πρόσθεσε ότι πρόταση της συγκλήτου είναι η δημιουργία νέας Νοσηλευτικής στην Αλεξανδρούπολη γεγονός που σηματοδοτεί το κλείσιμο της σχολής στο Διδυμότειχο. Αναφέρθηκε στο ιστορικό της παρουσίας της σχολής στην πόλη του Διδυμοτείχου και επισήμανε ότι την τελική απόφαση για την εφαρμογή της πρότασης της Συγκλήτου θα την πάρει ο υπουργός παιδείας στις αρχές του έτους και κάλεσε του παρευρισκόμενους να συνταχθούν σε άλλον έναν αγώνα κατά της αποψίλωσης δομών και υπηρεσιών από το Δήμο Διδυμοτείχου όπως αυτό συνέβη πολλές φορές τα τελευταία χρόνια.


Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου Ορεστιάδας και Σουφλίου Δαμασκηνός ο οποίος συμμερίστηκε την αγωνία του Δημάρχου και δήλωσε ότι παρακολουθεί με ενδιαφέρον τα γεγονότα που έχουν σαν αποτέλεσμα τη συρρίκνωση του Διδυμοτείχου. Εξήγησε  τη χρησιμότητα της σχολής και πρότεινε η όποια διαμαρτυρία να στοχεύσει σε δύο πλευρές, από την μία προς τη Σύγκλητο και από την άλλη στον Υπουργό Παιδείας ενώ πρότεινε το κείμενο στο οποίο θα πρέπει να “πατήσει” το όποιο ψήφισμα να είναι αυτό του Ιατρικού Συλλόγου Έβρου. Κλείνοντας την τοποθέτηση του ο κκ. Δαμασκηνός δήλωσε απογοητευμένος από την πολιτεία καθώς όσες υποσχέσεις έχει λάβει η κοινωνία του Διδυμοτείχου όλα αυτά τα χρόνια έπεσε στο κενό και χρησιμοποίησε το παράδειγμα της αυτοτέλειας του Νοσοκομείου Διδυμοτείχου που δεν πραγματοποιήθηκε ακόμα.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η τοποθέτηση του βουλευτή Έβρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Δημοσχάκη ο οποίος καυτηρίασε την απουσία όσων δεν ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του Δημάρχου για ένα πολύ σοβαρό θέμα. Ο κ. Δημοσχάκης σχολίασε την στασιμότητα στην αυτονόμηση του Νοσοκομείου και χαρακτήρισε καίριο πλήγμα για το Διδυμότειχο την απομάκρυνση της Νοσηλευτικής. Επικρίνοντας την πολιτική του Υπουργού Παιδείας κ. Γαβρόγλου στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες σημείωσε πως η συγχώνευση του ΤΕΙ Καβάλας με το Διεθνές Πανεπιστήμιο αποτελεί κομμάτι του παζλ του σχεδίου του υπουργού στην υποβάθμιση της εκπαίδευσης στην περιοχή καθώς η συγχώνευση αυτή θα λειτουργήσει ανασταλτικά στη διοίκηση των τμημάτων. Ο κ. Δημοσχάκης πρότεινε η οποία διεκδίκηση να είναι συνολική για όλη την Περιφέρεια και όχι μόνο για το τμήμα Νοσηλευτικής λέγοντας μεταξύ άλλων “να εξασφαλίσουμε τη συμμαχία με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης την Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας και Δράμας ,να ζητήσουμε τη στελέχωση των τμημάτων να δώσουμε προοπτική στις κτηριολογίκες εγκαταστάσεις”.

Η τοποθέτηση του κ. Τοκαμάνη ήταν αντιπολιτευτική τονίζοντας πολλές φορές ότι “δίνουμε μάχη οπισθοφυλακής” καθώς όπως υποστήριξε είχε προειδοποιήσει τον Δήμαρχο για αυτές τις εξελίξεις ενώ θέλησε να τον επιπλήξει επειδή δεν επέβαλε την επίσκεψη του πρύτανη στου ΔΠΘ στο δημοτικό συμβούλιο εδώ και καιρό. Από πλευράς του πρότεινε να συγκληθεί άμεσα σύσκεψη παρουσία όλων των βουλευτών αλλά και της πρυτανικής αρχής. Τόνισε το μέγεθος της σημασίας να διατηρηθεί το τμήμα αλλά και να ιδρυθούν και άλλα 3 και είπε ότι η διεκδίκηση αυτή πρέπει να γίνει συγκεκριμένη και να μη συνδυαστεί με τον αγώνα για την αυτονόμηση του νοσοκομείου καθώς ένα από τα δύο μπορεί να χαθεί στα πλαίσια μίας διαπραγμάτευσης.

Η κυρία Καραφεΐζη με τη σειρά της πρότεινε να γίνει πιο δυναμική η διεκδίκηση καθώς η απουσία βουλευτών αλλά και του πρύτανη δείχνει ότι δεν υπολογίζεται το Διδυμότειχο. Ζήτησε να συμπαρασταθούν και οι υπόλοιποι δήμοι του νομού σε αυτή τη διεκδίκηση.

Τον λόγο στη συνέχεια πήρε ο εκπρόσωπος του κ. Καΐσα , ο οποίος παρακολουθούσε τηλεφωνικά τη συζήτηση, και ρώτησε αν υπάρχει έκθεση αξιολόγησης του τμήματος και τι προβλήματα αναφέρονται σε αυτή ώστε να λυθούν και να θωρακίσουν την παρουσία του στο Διδυμότειχο αλλά και έθεσε την απορία του για το ποιός πρέπει να είναι συνομιλητής (το ΔΠΘ,το ΤΕΙ Καβάλας ή το Διεθνές Πανεπιστήμιο).

Η ερώτηση αυτή πυροδότησε την απάντηση του Προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Έβρου κ. Παπανδρούδη ο οποίος δεν την έκανε αποδεκτή και ζήτησε την ξεκάθαρη θέση όλων των βουλευτών της συμπολίτευσης για την επιθυμία τους να παραμείνει και να εξελιχθεί το τμήμα. Θεώρησε στοχευμένο το ζήτημα της αξιολόγησης που έθεσε , μέσω του εκπροσώπου του, ο κ. Καΐσας και αφήνοντας αιχμές προς το πρόσωπο του είπε “να μην ξεχνάει την καταγωγή του” (σ.σ. ο κύριος Καΐσας κατάγεται από το Ελληνοχώρι Διδυμοτείχου).Ο κ.Παπανδρούδης πρότεινε την άμεση επίσκεψη στο γραφείο του Πρύτανη και τον προγραμματισμό συνάντησης με τον κ.Γαβρόγλου  αλλά και αγώνα μέχρις εσχάτων καθώς επίσης υπερθεμάτισε ότι η λύση του ζητήματος είναι αντικείμενο πολιτικής βούλησης και ζήτησε τη συστράτευση όλων των Δημάρχων του Έβρου , Περιφερειακού Συμβουλίου , του Αντιπεριφερειάρχη αλλά και την ξεκάθαρη τοποθέτηση από όλα τα κομματικά όργανα.

Τελευταίος τοποθετήθηκε ο Αναπληρωτής Διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου Έβρου και καθηγητής ανατομίας του ΤΕΙ Νοσηλευτικής κ. Βαφειάδης ο οποίος διερωτήθηκε για τον λόγο που αντιμετωπίζεται το ζήτημα των συγχωνεύσεων με δύο μέτρα και δύο σταθμά αναφερόμενος στην κινητοποίηση όλης της περιφέρειας για την ίδρυση 4ης Νομικής στην Πάτρα. Για τον ισχυρισμό ότι η σχολή του Διδυμοτείχου είναι Τεχνικής Εκπαίδευσης ενώ η ίδρυση πανεπιστημιακής σχολής στην Αλεξανδρούπολη θα την καταστήσει σε Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης ο κ. Βαφείαδης πρότεινε την αναβάθμιση της σχολής στο Διδυμότειχο και επισήμανε ότι η ύπαρξη της σχολής στο Διδυμότειχο μεταξύ άλλων αναβαθμίζει και το νοσοκομείο και συμπλήρωσε πως η ίδρυση σχολής στην Αλεξανδρούπολη θα συμπαρασύρει την ίδρυση και άλλων παρεμφερών τμημάτων(μαιών, φυσικοθεραπείας) εκεί και όχι στο Διδυμότειχο τονίζοντας έτσι τη σημασία της κινητοποίησης όλης της πόλης καθώς η σχολή αποτελεί τον τελευταίο πυλώνα ανάπτυξης της πόλης αφού η Σχολή Αστυφυλάκων “δεν απέδωσε τα αναμενόμενα στο Διδυμότειχο


Σε δευτερολογία του ο κ. Δημοσχάκης απαντώντας στον κ. Παπανδρούδη είπε ότι η Νέα Δημοκρατία είναι ξεκάθαρα αντίθετη στη συγχώνευση του ΤΕΙ Καβάλας με το Διεθνές Πανεπιστήμιο και χαρακτήρισε προσβλητική την απουσία των κυβερνητικών βουλευτών οι οποίοι είναι “αυτοί που θα πείσουν τον Υπουργό και τον Πρωθυπουργό” και πρόσθεσε ότι δεν πρέπει να διχαστεί ο πολιτικός κόσμος της περιοχής σε αυτό το ζήτημα γιατί είναι επιτακτική η ανάγκη για συνολική διεκδίκηση όλης της περιφέρειας ενώ πρότεινε να βγει μία σκληρή ανακοίνωση που να “φτάσει μέχρι τον Τσίπρα”

Κλείνοντας τον γύρο των τοποθετήσεων μίλησε ο Μητροπολίτης Δαμασκηνός ο οποίος συνόψισε όσα ειπώθηκαν αναφέροντας την επίσκεψη που πραγματοποίησε πριν μερικά χρόνια με τον Δήμαρχο Διδυμοτείχου στον πρόεδρο του ΤΕΙ Καβάλας και τον αείμνηστο περιφερειάρχη κ. Παυλίδη οι οποίοι τους είχαν διαβεβαιώσει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για τη σχολή , σχολίασε την τοποθέτηση του κ. Καΐσα και έκλεισε την τοποθέτηση του λέγοντας :”Ζητάμε να ενταχθεί το τμήμα στο Δημοκρίτειο και θα διεκδικήσουμε άλλο ένα τμήμα για τη δημιουργία σχολής. Να μην αρκεστούμε στην παραμονή αλλά να διεκδικήσουμε εξέλιξη και διεύρυνση της υπάρχουσας.Να μας συμπαρασταθούν όλοι όπως τους συμπαρασταθήκαμε ενάντια στην ίδρυση 4ης Νομικής Σχολής”

 


Συντάκτης Γιάννης Βαβαλικούδης 22 Δεκεμβρίου, 2018 21:52

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV