Στην ευθύνη του Υπουργείου Υποδομών η αποκατάσταση της διάβασης του Άρδα

Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 25 Ιουλίου, 2019 10:16

Στην ευθύνη του Υπουργείου Υποδομών η αποκατάσταση της διάβασης του Άρδα

Το θέμα της αποκατάστασης της ιρλανδικής διάβασης του Άρδα, μέρος της οποίας παρασύρθηκε από τα νερά του ποταμού απασχόλησε το δημοτικό συμβούλιο Ορεστιάδας κατά τη συνεδρίαση της Τρίτης.

Το θέμα άνοιξε όταν κατά την τοποθέτησή του ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Σταμάτης Γκατζίδης ο οποίοε ενημέρωσε πως την Τετάρτη, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ θα φέρει στην βουλή το θέμα της διάβασης των Καστανεών και ζήτησε ενημέρωση από τον Δήμαρχο για τυχόν εξελίξεις για το ζήτημα, ενημέρωση στην οποία προχώρησε έπειτα με την σειρά του ο Δήμαρχος.

Για το θέμα πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες ημέρες σύσκεψη στην οποία παραβρέθηκαν ο βουλευτής Έβρου κ. Δημοσχάκης, ο Δήμαρχος Ορεστιάδας κ. Μαυρίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου κ. Πέτροβιτς, ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών κ. Βενετίδης, υπηρεσιακοί παράγοντες της Περιφέρειας ΑΜΘ, ο διοικητής του Δ Σώματος Στρατού, ο Διοικητής της 16ης μεραρχίας, ο Διοικητής της ταξιαρχίας, ο Διοικητής του μηχανικού του Δ Σώματος Στρατού και ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Καστανεών.


Η σύσκεψη έγινε μετά από αυτοψία στον χώρο που υπάρχει η τσιμεντόστρωση και ήταν η πρώτη φορά που συμφωνήθηκε ομόφωνα ότι η παρέμβαση που πρέπει να γίνει είναι αρμοδιότητα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών μετά από προσεκτική ανάγνωση της νομοθεσίας και με βάσει περαιτέρω πληροφοριών. Όπως εξήγησε ο κ. Μαυρίδης το θέμα της ευθύνης μπορεί να γίνει η βάση της διεκδίκησης της αποκατάστασης της διάβασης το οποίο είναι και αυτό που ενδιαφέρει τους δημότες.

Εν συνεχεία όπως ενημέρωσε ο κ. Μαυρίδης, την Πέμπτη ανέλαβαν ως Δήμος Ορεστιάδας την σύνταξη ενός κειμένου έτσι ώστε να μπορέσει η παρέμβαση του Υπουργείου να γίνει μέσα την διαδικασία του κατεπείγοντος και αφού δοθεί η άδεια από τα αρμόδια υπουργεία – καθώς η περιοχή εντάσσεται στις περιοχές Natura. Ο κ.  Μαυρίδης ανέγνωσε στο σώμα μέρος του κειμένου όπου περιγράφεται η ανάγκη για την άμεση αποκατάσταση της διάβασης ζητώντας να γίνει εντός του καλοκαιριού. Το κείμενο απεστάλη από κοινού από το δήμο και την περιφέρεια ενώ οι βουλευτές του Έβρου δεσμεύτηκαν ότι θα κανονίσουν συνάντηση με τους υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου έτσι ώστε να τρέξει το θέμα της αποκατάστασης με την διαδικασία του κατεπείγοντος.

Με την σειρά του ο κ. Γκατζίδης ζήτησε να λάβει το έγγραφο ώστε να αποσταλεί στους βουλευτές του ΚΚΕ για την συζήτηση του θέματος στην βουλή.

Η σχετική ερώτηση που κατέθεσαν στη βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Δελής και Σολτίδης:

Προς τους Υπουργούς Εσωτερικών

Θέμα: Τα νερά του ποταμού Άρδα κατέστρεψαν την κοιτόστρωση στις Καστανιές ΠΕ Έβρου.

Από την Πέμπτη 6 Ιούνη 2019 τα νερά του ποταμού Άρδα παρέσυραν μέρος της κοιτόστρωσης στις Καστανιές της ΠΕ Έβρου, που, λόγω έλλειψης οργανωμένης αγροτικής οδοποιίας στην περιοχή, «διευκόλυνε» την επικοινωνία κυρίως των αγροτών και όχι μόνο, με τα χωριά του Τριγώνου και όμως μέχρι σήμερα δεν έχει προχωρήσει καμία διαδικασία για την αποκατάστασή του.

Αντίθετα ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου και ο Δήμαρχος Ορεστιάδας ρίχνουν το μπαλάκι ο ένας στον άλλο για το ποιος έχει την ευθύνη αδιαφορώντας για την ταλαιπωρία που υφίστανται οι κάτοικοι της περιοχής και ειδικά οι αγρότες, οι οποίοι θα πρέπει να κάνουν δεκάδες χιλιόμετρα για να πάνε στα χωράφια τους.

Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός σε ποια μέτρα θα προβεί η κυβέρνηση ώστε να προχωρήσουν άμεσα οι απαραίτητες διαδικασίες μελέτης και κατασκευής οργανωμένης αγροτικής οδοποιίας στην περιοχή για την ασφαλή μετακίνηση των αγροτών και των άλλων κατοίκων της περιοχής.

Οι βουλευτές

Γιάννης Δελής

Λεωνίδας Στολτίδης


Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 25 Ιουλίου, 2019 10:16

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV