Τέλη καλοκαιριού τοποθετείται ο πρώτος σωλήνας του IGB

Συντάκτης Νewsroom 20 Μαΐου, 2019 12:07

Τέλη καλοκαιριού τοποθετείται ο πρώτος σωλήνας του IGB

Τη δημιουργία των πρώτων εργοταξίων και την παράδοση των πρώτων σωλήνων αναμένει έως τα τέλη του καλοκαιριού η ICGB, προκειμένου να ξεκινήσει και στην πράξη η κατασκευή του αγωγού μήκους 182 χιλιομέτρων από την Κομοτηνή έως τη Στάρα Ζαγόρα. Όπως έχει ήδη γίνει γνωστό τα εγκαίνια των κατασκευαστικών έργων έχουν προγραμματιστεί για την Τετάρτη, μετά και τις πρόσφατες αναθέσεις που έγιναν για το κομμάτι της κατασκευής αλλά και την προμήθεια των σωλήνων.

Η ολοκλήρωση την περασμένη εβδομάδα των αναθέσεων των δύο μεγάλων εργολαβιών άνοιξε το δρόμο για την κατασκευή και όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, πλέον δεν υπάρχει καμία εκκρεμότητα, καθώς και το χρηματοδοτικό σχήμα έχει ολοκληρωθεί.


Η έναρξη των εργασιών εντός του επόμενου τριμήνου, σημαίνει πρακτικά ότι ο αγωγός αναμένεται να είναι έτοιμος και να λειτουργεί κατά τις πρώτες παραδόσεις αερίου που θα γίνουν από το Σαχ Ντενίζ μέσω του TAP, δηλαδή το Δεκέμβριο του 2020.

Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση αυτή περιλαμβάνει επιδότηση από το πρόγραμμα ΕΒΡ, το ΕΣΠΑ Βουλγαρίας αλλά και χαμηλότοκο δάνειο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, που έχει εξασφαλίσει με εγγύηση του Βουλγαρικού Δημοσίου η ΒΕΗ και θα εισφερθεί στην ICGB.

Η επιτάχυνση των διαδικασιών για την κατασκευή του διασυνδετήριου αγωγού κατέστη εφικτή, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, εξαιτίας της επιθυμίας της Βουλγαρίας να ανοίξει την αγορά της στο αέριο της Κασπίας. Καθώς λοιπόν ο αγωγός TAP και ο νότιος διάδρομος ολοκληρώνονται, υπήρξε η αναγκαία ανταπόκριση και πλέον το έργο έχει μπει στην τελική ευθεία για την έναρξη της κατασκευής.

Σημειώνεται τέλος ότι η τελετή εγκαινίων των κατασκευαστικών έργων θα πραγματοποιηθεί στο Κίρκοβο της Βουλγαρίας.

energypress.gr


Συντάκτης Νewsroom 20 Μαΐου, 2019 12:07

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV