Θέση ενάντια στα χρυσωρυχεία παίρνουν θεσμικοί φορείς – Σήμερα στην Αλεξανδρούπολη η ανοιχτή σύσκεψη

Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 14 Σεπτεμβρίου, 2019 08:27

Θέση ενάντια στα χρυσωρυχεία παίρνουν θεσμικοί φορείς – Σήμερα στην Αλεξανδρούπολη η ανοιχτή σύσκεψη

Σήμερα το πρωί θα πραγματοποιηθεί η ανοιχτή ευρεία σύσκεψη των θεσμικών της περιοχής στη Αλεξανδρούπολη για το θέμα της λειτουργίας Χρυσωρυχείων στους Δήμους Αλεξανδρούπολης και Μαρωνείας- Σαπών

Έντονη συζήτηση έχει ανοίξει στην περιοχή μετά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ περί επένδυσης στη Θράκη στο θέμα του χρυσού. Ήδη έντονα την αντίδρασή της έχουν δείξει ανοιχτά πολλοί θεσμικοί της περιοχής οι οποίοι κλήθηκαν σήμερα στην ευρεία σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί μετά από πρόταση του προέδρου της ΠΕΔ ΑΜΘ και πρώην Δημάρχου Αλεξανδρούπολης Ευάγγελου Λαμπάκη.

Ο ίδιος μίλησε αναλυτικά για το θέμα στο ΡΑΔΙΟ ΕΒΡΟΣ εξηγώντας για ποιον λόγο πρέπει θεσμικοί και πολίτες να ταχθούν κατά των χρυσωρυχείων μίλησε αναλυτικά για την διαδικασία της εξόρυξης χρυσού και τα όσα βλαβερά αποτελέσματα που συνεπάγεται αυτή η διαδικασία στο περιβάλλον και στην περιοχή. “Ένα τεράστιο όχι” δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Λαμπάκης στο θέμα των χρυσωρυχείων με παράλληλο μήνυμα προς την Αθήνα “μόνο πάνω από τα πτώματά μας θα περάσουν, γιατί ούτως ή άλλως αν το δεχτούμε μόνο πτώματα θα υπάρχουν πια στην Θράκη γιατί θα ερημώσει και η Θράκη θέλει άλλου είδους ανάπτυξη αυτή που υπόσχονται επί τριάντα χρόνια όλες οι κυβερνήσεις μηδεμιάς εξαιρουμένης και καμία δεν το κάνει“. Ο κ. Λαμπάκης δεν παρέλειψε να απευθύνει κάλεσμα προς τους πολίτες για να συμμετέχουν στην σημερινή σύσκεψη.


Η σύγκληση των θεσμικών φορέων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, στην οποία φυσικά θα παρεβρεθεί και η Διανομαρχιακή Επιτροπή Ροδόπης Έβρου Κατά της Εξόρυξης και της Μεταλλουργίας Χρυσού, που πραγματοποιείται σήμερα, Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2019 και ώρα 11.30, στο Επιμελητήριο Έβρου, στην Αλεξανδρούπολη αφορά, όπως αναφέρει και η σχετική ανακοίνωση, τη συζήτηση του θέματος λειτουργίας Χρυσωρυχείων στους Δήμους Αλεξανδρούπολης και Μαρωνείας- Σαπών, “λόγω του ότι κινδυνεύει η ζωή και το περιβάλλον στους Δήμους αυτούς από τη λειτουργία των χρυσωρυχείων, μετά την αναφορά του Πρωθυπουργού της Χώρας κατά τη 84η Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης, ότι η Κυβέρνηση στο πλαίσιο της γενικότερης στάσης της στον τομέα των επενδύσεων, συζητάει με την εταιρία (ELDORADO GOLD) την αναθεώρηση της σύμβασης παραχώρησης, ώστε-ενδεχομένως και εφόσον υπάρχει η σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινωνίας-να πραγματοποιηθεί και νέα επένδυση στην Θράκη, εκτιμώντας ότι απαιτείται η επαγρύπνηση και ετοιμότητα των θεσμικών φορέων και της τοπικής κοινωνίας της Θράκης.

Θέση για το θέμα όμως έχουν πάρει ήδη ανοιχτά πολλοί θεσμικοί, οι οποίοι αναμένεται να δώσουν το παρών και στην σημερινή σύσκεψη.
Εκτός του κυρίου Λαμπάκη από τον Δήμο Αλεξανδρούπολης και άλλοι επικεφαλής παρατάξεων έχουν μιλήσει για τα χρυσωρυχεία, όπως και ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Γιάννης Ζαμπούκης που κλείνοντας σε πρόσφατη ομιλία του ανέφερε τα εξής για το θέμα: “Κλείνοντας επιθυμώ να διατρανώσω προς κάθε κατεύθυνση τη θέση της παράταξης μας και τη δική μου προσωπικά ως ανθρώπου, ως Δημότη και ως Δημάρχου αυτού του Δήμου, για τα Χρυσωρυχεία. Όσο και αν δεν αρέσει στους γνωστούς καπηλευτές του ακτιβισμού και των κοινωνικών αγώνων, η θέση μας είναι ξεκάθαρη: ΟΧΙ ΣΤΑ ΧΡΥΣΩΡΥΧΕΙΑ. Η προστασία του περιβάλλοντος είναι το προσωπικό και συλλογικό μας “ΠΙΣΤΕΥΩ” και η προσωπική μας στάση ζωής.
Η Ελληνική Γη, η Γη του Δήμου Αλεξανδρούπολης, μας προσφέρει πολλά,άλλων ειδών χρυσάφια, χωρίς να χρειάζεται κυάνιο για να τα απολαύσουμε“.

 

Νωρίτερα για το θέμα είχε μιλήσει ανοιχτά με ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της παράταξης ΑΝΑΣΑ και Δημοτικός σύμβουλος Δήμου Αλεξανδρούπολης Παύλος Μιχαηλίδης: “Το νέο δημοτικό συμβούλιο οφείλει να επικαιροποιήσει το ΟΧΙ της τοπικής κοινωνίας στα Χρυσωρυχεία. Ως δημοτικό συμβούλιο Αλεξανδρούπολης, με την νέα μας πλέον σύνθεση, θα πρέπει άμεσα να προβούμε σε επικαιροποίηση των διαχρονικών ψηφισμάτων σε ότι αφορά το ΟΧΙ της τοπικής κοινωνίας στα Χρυσωρυχεία και την Eldorado Gold, αλλά και την άρνησή μας σε κάθε ενδεχόμενο τοπικού δημοψηφίσματος (μια και το έχει υπαινιχθεί ο νεοεκλεγείς δήμαρχος κατά την προεκλογική περίοδο). Το «ενδεχομένως και εφόσον υπάρχει η σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινωνίας- να πραγματοποιηθεί και νέα επένδυση στην Θράκη», όπως ειπώθηκε δια στόματος του Πρωθυπουργού στην ΔΕΘ, μας αναγκάζει να είμαστε σε συνεχή εγρήγορση”.

Από πλευράς Περιφέρειας ήδη πολλοί αιρετοί μίλησαν για ξεκαθαρίζοντας την στάση του και τασσόμενοι κατά της λειτουργίας των χρυσωρυχείων. Πριν τις δηλώσεις Μητσοτάκη επικεφαλής της παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης “Περιφερειακή Σύνθεση” Χριστόδουλος Τοψίδη μιλώντας στο ΡΑΔΙΟ ΕΒΡΟΣαναφέρθηκε στο θέμα των χρυσωρυχείων και στην στάση που θα έχει για το θέμα. Ακόμη η Αριστερή Αντικαπιταλιστική Παρέμβαση “Ανταρσία στην ΑΜΘ” εξέδωσε ανακοίνωση μετά τις δηλώσεις Μητσοτάκη, παίρνοντας θέση για το θέμα. Από τον βόρειο Έβρο επίσης την αντίδρασή της εξέφρασε με ανακοίνωσή της και η παράταξη “Είναι στο Χέρι μας” του δήμου Ορεστιάδας καλώντας τα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια “να καταδικάσουν ΟΜΟΦΩΝΑ την πρόθεση της κυβέρνησης να ξανανοίξει το κεφάλαιο της εξόρυξης χρυσού για τη Θράκη, καθαρά και ξάστερα“.

Τέλος οι πέντε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη ζήτησαν με κοινή ανακοίνωσή τους να διακόψει η κυβέρνηση τις διαπραγματεύσεις με τη Eldorado για τη Θράκη, θέμα στο οποίο αναφέρθηκε μιλώντας στο ΡΑΔΙΟ ΕΒΡΟΣ και η βουλευτής Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ Νατάσα Γκαρά, η οποία συνυπογράφει την ανακοίνωση, τονίζοντας την σημασία της σημερινής ευρείας σύσκεψης.

 Η ανακοίνωση των βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ της ΑΜ-Θ:
Η ανακοίνωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης ότι διαπραγματεύεται με την Eldorado προκειμένου να προχωρήσει η εξόρυξη χρυσού στη Θράκη, αποτελεί μια αρνητική εξέλιξη που υπονομεύει την αναπτυξιακή προσπάθεια και οδηγεί σε πισωγύρισμα τον τόπο μας. Μετά από μια μακρά περίοδο διαβούλευσης, επιστημονικής τεκμηρίωσης από ειδικούς επιστήμονες, συνεχείς ενωτικούς αγώνες, αποτελεί δεδομένο για την περιοχή ότι η εξορυκτική δραστηριότητα χρυσού και η βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής, είναι ασύμβατα μεγέθη. Η εξόρυξη χρυσού με κυάνιο υπονομεύει τις παραγωγικές αναπτυξιακές δυνατότητες που διαθέτει η περιοχή στον πρωτογενή τομέα και στον τουρισμό, καταστρέφει το φυσικό περιβάλλον, εξαντλεί τους πλούσιους φυσικούς πόρους, βάζει σε κίνδυνο την υγεία των κατοίκων. Είναι γνωστό ότι αυτή που θα ωφεληθεί είναι μόνο η εταιρεία χρυσού στην οποία ουσιαστικά χαρίζεται ο χρυσός ελέω του μεταλλευτικού κώδικα, ενώ στις τοπικές κοινωνίες θα μείνει να διαχειριστούν τα επικίνδυνα τοξικά απόβλητα του κυανίου. Τα όποια πρόσκαιρα οφέλη της δημιουργίας προσωρινών θέσεων εργασίας, δεν μπορούν να αντισταθμίσουν τις μακροπρόθεσμες καταστροφικές επιπτώσεις. Σε αυτές τις ουσιαστικές παραδοχές βασίστηκε μέχρι σήμερα η καθολική και ομόθυμη αντίθεση των παραγωγικών, κοινωνικών, επιστημονικών Φορέων, της Διανομαρχιακής Επιτροπής Ροδόπης-Έβρου κατά του χρυσού, της Αυτοδιοίκησης, της Περιφερειακής αρχής, που μέσω σχεδόν ομόφωνων αποφάσεών τους, εξέφρασαν την αντίδραση των πολιτών της περιοχής, προτάσσοντας την ανάγκη εφαρμογής ενός άλλου παραγωγικού μοντέλου ανάπτυξης για τον τόπο. Την αντίθεση αυτή έλαβε υπ’ όψιν η πρόσφατη  απόρριψη εκ μέρους της προηγούμενης κυβέρνησης της αδειοδότησης των περιβαλλοντικών όρων για έρευνα εξόρυξης στη Θράκη. Αυτήν την εκφρασμένη αντίθεση της τοπικής κοινωνίας όφειλε να γνωρίζει και να σεβαστεί  η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και ο κ. Μητσοτάκης. Ας σταματήσει η συνεχής επίκληση της γνώμης της τοπικής κοινωνίας, κάνοντας σαν να μη γνωρίζουν την αντίθεσή της.
Αν αναζητούν συναινέσεις και συνενόχους για τα σχέδιά τους που βάζουν σε κίνδυνο την περιοχή μας, ας το πουν καθαρά. Θεωρούμε επιβεβλημένη, πριν να είναι αργά, όλοι οι αιρετοί που βρισκόμαστε σε θέσεις ευθύνης – βουλευτές, αυτοδιοικητικοί, εκπρόσωποι φορέων – σε πνεύμα σύμπνoιας και ενότητας να αναλάβουμε δράση ώστε να σταματήσει εν τη γενέσει της αυτή η πρωτοβουλία. Να διακόψει η κυβέρνηση κάθε διαπραγμάτευση με την Eldorado ερήμην της τοπικής κοινωνίας. Αυτό επιβάλλει σήμερα το συμφέρον του τόπου, το οποίο οφείλουμε όλοι να υπηρετούμε βάζοντας πάνω από όλα τις ανάγκες των συμπολιτών μας.

ΧΑΡΙΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗΣ, ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ
ΓΚΑΡΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ, ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΒΡΟΥ
ΖΕΪΜΠΕΚ ΧΟΥΣΕΪΝ, ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΟΥ ΤΑΝΙΑ, ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΚΑΒΑΛΑΣ
ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ ΘΕΟΦΙΛΟΣ, ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ».

Δείτε ΕΔΩ την πρόσκληση της ΠΕΔ ΑΜΘ για την σημερινή σύσκεψη.

 

 

 


Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 14 Σεπτεμβρίου, 2019 08:27

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV