Quantcast

Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα: Ζητούν από τους υποψηφίους στις προεδρικές εκλογές του Μεξικού να προστατεύσουν τους εκπροσώπους του Τύπου

Οι τρεις υποψήφιοι στις προεδρικές εκλογές του Μεξικού, μία από τις πιο επικίνδυνες χώρες για τους δημοσιογράφους, θα πρέπει να δεσμευθούν να προστατεύσουν τους εργαζόμενους στα μέσα ενημέρωσης σε περίπτωση που εκλεγούν, κάλεσαν χθες Παρασκευή οι Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα (RSF).

   Σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση, τουλάχιστον 37 δημοσιογράφοι έχουν δολοφονηθεί στο Μεξικό στη διάρκεια των πεντέμισι ετών της θητείας του προέδρου Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, η οποία ολοκληρώνεται την 1η Οκτωβρίου.

«Οι RSF ζητούν από τους υποψήφιους να δεσμευθούν καλή τη πίστει ότι θα υιοθετήσουν συγκεκριμένα μέτρα προστασίας των δημοσιογράφων και ότι θα καταπολεμήσουν την ατιμωρησία», επεσήμανε ο Αρτούρ Ρομέου διευθυντής της ΜΚΟ για τη Λατινική Αμερική.

Οι RSF επεσήμαναν ότι στη διάρκεια της θητείας του Λόπες Ομπραδόρ «δεν έγινε καμία μεταρρύθμιση στο σύστημα προστασίας των δημοσιογράφων, παρά τις συστάσεις οργανώσεων όπως οι RSF».

Η ΜΚΟ κατήγγειλε εξάλλου «τον εχθρικό λόγο» του Μεξικανού προέδρου «κατά του έργου των μέσων ενημέρωσης» στη διάρκεια των καθημερινών του συνεντεύξεων Τύπου, πέντε ημέρες την εβδομάδα.

Ο Λόπες Ομπραδόρ αφήνει πίσω του «έναν δραματικό απολογισμό, αποτέλεσμα της κανονικοποίησης της βίας εναντίον των δημοσιογράφων».

Από το 1995 τουλάχιστον 156 δημοσιογράφοι έχουν δολοφονηθεί επειδή ερεύνησαν το οργανωμένο έγκλημα, την ανασφάλεια και το λαθρεμπόριο ναρκωτικών, γεγονός που καθιστά το Μεξικό μία από τις πιο επικίνδυνες χώρες για τον Τύπο, σύμφωνα με τους RSF.

Η υποψήφια της αριστεράς Κλαούντια Σέινμπαουμ βρίσκεται πρώτη στην πρόθεση ψήφου (49%), έναντι της κεντροδεξιάς Σότσιλ Γκαλβές και του κεντρώου Χόρχε Άλβαρες Μαϊνές (8%), σύμφωνα με δημοσκόπηση του El Financiero που πραγματοποιήθηκε από τις 17 ως τις 24 Απριλίου.

Οι προεδρικές εκλογές θα διεξαχθούν στις 2 Ιουνίου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP