Quantcast

Μέτρα για την αποκλιμάκωση της κατάστασης στο Χόνγκ Κονγκά ζητά η ΕΕ

Μέτρα για την αποκλιμάκωση της κατάστασης στο Χόνγκ Κονγκά ζητά εκ νέου σήμερα η ΕΕ, μετά από δήλωση που εξέδωσε η Ύπατη Εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική, Φεντερίκα Μογκερίνι.

Αναλυτικά στη δήλωσή της, εξ ονόματος των 28 Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ύπατη Εκπρόσωπος υπενθυμίζει "τις στενές της σχέσεις με το Χονγκ Κονγκ στο πλαίσιο της `αρχής μια χώρα, δύο συστήματα` και του αυξημένου ενδιαφέροντός της στη διατήρηση της σταθερότητας και της ευημερίας του".

Η Φ.Μογκερίνι αναφέρει ότι "τους δύο τελευταίους μήνες, πολλοί πολίτες ασκούν το θεμελιώδες τους δικαίωμα συνάθροισης, ωστόσο, πρόσφατα καταγράφεται ένας αυξανόμενος αριθμός απαράδεκτων βίαιων περιστατικών, με κίνδυνο περαιτέρω βίας και αστάθειας".

"Είναι ζωτικής σημασίας να υπάρξει αυτοσυγκράτηση, απόρριψη της βίας και να ληφθούν επειγόντως μέτρα για την αποκλιμάκωση της κατάστασης", προειδοποιεί η Ύπατη Εκπρόσωπος.

"Η συμμετοχή σε μια διαδικασία διευρυμένου και χωρίς αποκλεισμούς διαλόγου, με τη συμμετοχή όλων των βασικών ενδιαφερομένων, είναι ουσιαστικής σημασίας", τονίζει η Ύπατη Εκπρόσωπος.

"Οι θεμελιώδεις ελευθερίες, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος της ειρηνικής συναθροίσεως, και ο υψηλός βαθμός αυτονομίας του Χονγκ Κονγκ, σύμφωνα με την αρχή «μία χώρα και δύο συστήματα», κατοχυρώνονται στο βασικό νόμο και στις διεθνείς συμφωνίες και πρέπει να συνεχίσουν να τηρούνται" , ξεκαθαρίζει η Φ.Μογκερίνι.