Quantcast

Με σκοπό να υπάρξει ανακοινωθέν περί μέτρων κατά Τουρκίας στο ΣΕΥ, συνεχίζεται αύριο η συζήτηση στο Coreper

Με σκοπό να εκδοθεί ανακοινωθέν περί μέτρων κατά της Τουρκίας στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, συνεχίζεται η συζήτηση των αντιπροσώπων των Κρατών Μελών και την Πέμπτη στο Coreper.

Σύμφωνα με διπλωματική πηγή που ενημέρωσε το Real.gr, κατά τη συνεδρίαση των αντιπροσώπων την Τετάρτη δεν επρόκειτο έτσι κι αλλιώς να υπάρξει κατάληξη, καθώς οι διπλωμάτες δεν είχαν να συζητήσουν επί κάποιου προσχεδίου κειμένου.

Ως εκ τούτου, συνεχίζει η ίδια πηγή, δεν ετέθη θέμα ομοφωνίας, ή γενικώς συμφωνίας, αλλά εκ της διαδικασίας προγραμματίστηκε να συνεχιστεί η συζήτηση.

Η ίδια πηγή εξήγησε ότι στη συνεδρίαση της Πέμπτης οι διπλωμάτες των Κρατών Μελών θα επιχειρήσουν να καταλήξουν σε ανακοίνωση, η οποία θα υιοθετηθεί από τους Υπουργούς Εξωτερικών τη Δευτέρα (ΣΕΥ).

Σύμφωνα με την επίσημη ατζέντα του ΣEY, "το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων θα ξεκινήσει με μια συζήτηση για τις τρέχουσες υποθέσεις, επιτρέποντας στους υπουργούς να εξετάσουν πιεστικά θέματα στο διεθνές επίπεδο και  αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την κατάσταση στο Σουδάν, την Αιθιοπία και τη Βενεζουέλα, ενώ οι Υπουργοί μπορούν επίσης να ασχοληθούν με τις τρέχουσες παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο", αναφέρει γραπτή ανακοίνωση.

Η Ύπατη Εκπρόσωπο θα ενημερώσει τους υπουργούς για τη σύνοδο κορυφής ΕΕ-Ουκρανίας στις 8 Ιουλίου και για την υπουργική σύνοδο της ΕΕ-G5".

Ακολούθως οι Υπουργοί Εξωτερικών θα συζητήσουν για το Ιράν, υπό το πρίσμα των πρόσφατων εξελίξεων σχετικά με την πυρηνική συμφωνία του Ιράν, την JCPOA. Η συζήτηση ακολουθεί τη συνεδρίαση της μεικτής επιτροπής στις 28 Ιουνίου και τις πρόσφατες ανακοινώσεις της Τεχεράνης σχετικά με την JCPOA.

Το Συμβούλιο θα συζητήσει επίσης και θα εγκρίνει συμπεράσματα για το Ιράκ και θα προβεί σε απολογισμό της κατάστασης μετά τη διεξαγωγή κοινοβουλευτικών εκλογών πριν από ένα χρόνο, σε ένα πλαίσιο αυξανόμενων περιφερειακών εντάσεων.

Το Συμβούλιο θα συζητήσει ακολούθως την κατάσταση στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, εξετάζοντας τον τρόπο με τον οποίο η ΕΕ θα μπορούσε να ενισχύσει περαιτέρω την υποστήριξή της προς τη χώρα λόγω της αυξανόμενης βίας. Η Ύπατη Εκπρόσωπος αναμένεται να μεταβεί στο Μπανγκούι πριν το Συμβούλιο και θα ενημερώσει για την επίσκεψή της.

Τέλος οι υπουργοί Εξωτερικών θα συζητήσουν για τη μετανάστευση, εστιάζοντας στις εξωτερικές πτυχές και κατά τη διάρκεια του γεύματος θα ανταλλάξουν απόψεις με τον Υπουργό Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Μολδαβίας, Νικόλαο Ποπέσκου.