Quantcast

Ύπατη Αρμοστεία ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες: Τα υπέρογκα πρόστιμα σε ΜκΟ στην Ιταλία θα αποτρέψουν τη διάσωση ανθρώπινων ζωών

Η έγκριση του διατάγματος από την ιταλική Γερουσία που προβλέπει τεράστια αύξηση των προστίμων που επιβάλλονται σε πλοία μη κυβερνητικών οργανώσεων, μπορεί να αποτρέψει τη διάσωση ανθρώπινων ζωών στην Μεσόγειο, προειδοποίησε σήμερα η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

Χθες βράδυ, η ιταλική άνω βουλή με 160 ψήφους υπέρ έναντι 57 κατά, ενέκρινε την πολύ πιο σκληρή εκδοχή του λεγόμενου «διατάγματος ασφαλείας», που είχε ψηφίσει η ιταλική βουλή, το οποίο προβλέπει τεράστια αύξηση των προστίμων που επιβάλλονται σε πλοία μκο, αν αφού διασώζουν μετανάστες στη Μεσόγειο εισέρχονται χωρίς την έγκριση των αρχών σε λιμάνια της Ιταλίας. Από πρόστιμα μεταξύ 10 και 50 χιλιάδων ευρώ, πλέον θα ανέρχονται σε ποσά ύψους έως και 1 εκατομμυρίου ευρώ.

Η ψήφιση του διατάγματος, που χρειάζεται ακόμη να επικυρωθεί από τον Ιταλό πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα, αποτελεί μεγάλη νίκη για τον Ιταλό αντιπρόεδρο Ματτέο Σαλβίνι.

«Οι μκο διαδραματίζουν έναν ανεκτίμητο ρόλο στη διάσωση ζωών προσφύγων και μεταναστών που επιχειρούν το επικίνδυνο θαλάσσιο πέρασμα στην Ευρώπη», δήλωσε ο εκπρόσωπος της UNHCR Τσάρλι Γιάξλει σε ενημέρωση των δημοσιογράφων στην Γενεύη. Ενώ πρόσθεσε ότι «η αφοσίωση και η ανθρωπιά που τους κινητοποιεί δεν θα πρέπει να ποινικοποιείται, ούτε να στιγματίζεται».

Η επιβολή οικονομικών και άλλων προστίμων σε πλοιάρχους μπορεί να αποθαρρύνει ή να εμποδίσει τις επιχειρήσεις θαλάσσιας διάσωσης», σημείωσε, τονίζοντας ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν σε μεγάλο βαθμό σταματήσει τις διασωστικές προσπάθειες στη διαδρομή της κεντρικής Μεσογείου, κυρίως μεταξύ Λιβύης και Ιταλίας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εξετάσει το νέο νομοσχέδιο της Ιταλίας και θα «εξακριβώσει τη συμβατότητα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία», ανέφερε από τις Βρυξέλες ο εκπρόσωπος Κάρλος Μαρτίν Ρουίζ ντε Γκορντεχουέλα.

Σύμφωνα με τον τελευταίο της απολογισμό που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ), 840 άνθρωποι έχουν πεθάνει ή αγνοούνται από την αρχή του χρόνου, ανάμεσά τους 576 στην κεντρική Μεσόγειο.