ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τίτος Λίτινας: ο φέρελπις Ρεθεμνιώτης ηθοποιός!

0

«Η Κρήτη είναι ο τόπος που ξαναβρίσκω την ουσία και την αρχή του νήματος»

Μισός Αμαριώτης – μισός Μυλοποταμίτης ο ηθοποιός Τίτος Λίτινας έχει καταφέρει πολλά μέχρι σήμερα, παρά το νεαρό της ηλικίας του, και τώρα επιστρέφει στην γενέτειρα του για να προσφέρει και στον τόπο του.

Είναι εκείνος που με τον «Μικρό Πρίγκιπα» του Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ εγκαινιάζει την παιδική σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Μυλοποτάμου, που θα κάνει πρεμιέρα μέσα στο φεστιβάλ «Ταλλαία» το καλοκαίρι.

Γεννήθηκε το 1986 στο Ρέθυμνο. Πατέρας του είναι ο Νίκος Τίτου Λίτινας από τα Πλατάνια Αμαρίου και μητέρα του η Μαρία Θεμιστοκλέους Μαρκάκη από το  Γαράζο Μυλοποτάμου.

Σπούδασε στην Ανωτέρα δραματική σχολή ΙΑΣΜΟΣ (Βασίλης Διαμαντόπουλος) και έκανε ειδικές σπουδές σωματικής έντασης, ορθοφωνίας, Μοντέρνου και κλασσικού τραγουδιού, σύγχρονου χορού και κίνησης με σημαντικούς δασκάλους.

Μέχρι σήμερα έχει κάνει σημαντικές δουλειές στο θέατρο, τον κινηματογράφο και στην τηλεόραση δίπλα σε καταξιωμένους ανθρώπους όπως ο Λάκης Λαζόπουλος, η Σοφία Φιλιππίδου, ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης, ο Βλαδίμηρος Κυριακίδης και ο Τηλέμαχος Μουδατσάκης.

01Επίσης είναι υποψήφιος για το Βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας «Θάνος Κοτσόπουλος» για την ερμηνεία του στους ρόλους των Τειρεσία και Θεράποντα στο έργο «Οιδίπους Τύραννος» που σκηνοθέτησε πέρσι το καλοκαίρι ο Τηλέμαχος Μουδατσάκης συμμετέχοντας μάλιστα στο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Θεάτρου στην Γαλλία.

Με την Παιδική Σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Μυλοποτάμου ο Τίτος Λίτινας κάνει την πρώτη δική του σκηνοθετική δουλειά, εδώ στο Ρέθυμνο και βάζει πλώρη για νέες κατακτήσεις.

Μέσα από τη συνέντευξη που ακολουθεί θα γνωρίσετε καλύτερα τον νεαρό καλλιτέχνη και θα μάθετε πρώτοι τα σχέδια του για το μέλλον.

Περισσότερα στην συζήτηση που ακολουθεί.

 

Επέστρεψες μόνιμα στην Κρήτη ή είναι λόγω δουλειάς;

Η Κρήτη είναι η γενέτειρα μου, ο τόπος που παίρνω τις δυνάμεις μου, που ξαναβρίσκω την ουσία και την αρχή του νήματος. Είναι μεταφυσική η σχέση μου με αυτό το ευλογημένο νησί και εγώ ευλογημένος που γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Κρήτη. Η μονιμότητα εν έτη 2016 είναι μεγάλη πολυτέλεια για έναν καλλιτέχνη όπως εγώ. Θα προτιμούσα να δημιουργηθούν οι συνθήκες να είμαι σαν την Περσεφόνη, την κόρη της Θεάς Δήμητρας: τον μισό χρόνο επάνω στην γη, δηλαδή στην Κρήτη και τον άλλο μισό χρόνο στον Άδη, οπουδήποτε αλλού στον κόσμο. Έμαθα πια να μην κάνω μακροπρόθεσμα σχέδια. Προσπαθώ να ζω "κατα φύσιν" άρα "κατ'αρετήν". Και η ζωή με πάει εκεί που ανήκω.

 

Από τις θεατρικές σκηνές της Αθήνας στο Δημοτικό Θέατρο Μυλοποτάμου. Πρόκληση;

Πρόκληση είναι κάθε δουλειά, ανεξαρτήτως στέγης. Άλλωστε το Δημοτικό Θέατρο Μυλοποτάμου έχει εκπαιδεύσει το κοινό του με εξαιρετικές παραστάσεις και αξιοζήλευτες σκηνοθεσίες. -Η πληροφορία ταξιδεύει τόσο γρήγορα σήμερα που δεν μπορείς να ξεγελάσεις κανέναν. Ακόμη και ο πιο άπειρος θεατής μπορεί να αναγνωρίσει πότε τον σέβονται και πότε τον κοροϊδεύουν.- Είναι άκρως ενδιαφέρουσα και δημιουργική αυτή η πρόκληση. Για την οποία είμαι ευγνώμων.

 

Τι προσδοκάς να δώσεις μέσα από την σκηνή της ιδιαίτερης πατρίδας σου;

Προσδοκώ <<αλήθεια>>. Να θυμηθούμε βασικές αξίες τις ζωής και να μεταφερθούμε στο "είμαι εδώ", στο παρόν με όλη τη σημασία της λέξης. Τροποποίησα αρκετά το έργο, χωρίς όμως να επέμβω στον πυρήνα του. Ο πλανήτης του Μικρού Πρίγκιπα έχει κυριευθεί απο τα σατανικά δέντρα Μπάο Μπάπ. Πλέον είναι και αυτός ένας πρόσφυγας που έχει βρεί καταφύγιο στην Κρήτη. Τον εμπνέει η ελευθερία και η κουζουλάδα του νησιού μας. Τα υπόλοιπα επι σκηνής... Όσο αφορά την σκηνοθεσία, θα είναι ένα πάντρεμα τεχνολογίας με έντονα ηλεκτρονικά στοιχεία, λόγου και σωματικότητας σε έναν συνεχώς μεταβαλλόμενο σκηνικό χώρο, με μόνη σταθερά ένα πατάρι.

 

03Με ποιους θα συνεργαστείς για την Παιδική Σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Μυλοποτάμου;

Είναι τεράστια τιμή για μένα, όπως και για το Δημοτικό Θέατρο Μυλοποτάμου που η Λένα Πλάτωνος έδωσε την μουσική της στην παράσταση μας. Είναι από τις σημαντικότερες Ελληνίδες δημιουργούς, με συνθέσεις που έχουν αφήσει ήδη το πύρινο σημάδι τους. Μια Σίβυλλα του στίχου. Δεν την γνώριζα προσωπικά, όμως τόλμησα και ήρθα σε επαφή μαζί της. Όταν της εξήγησα τι σκέφτομαι να κάνω, μου έδωσε τις ευχές της και θα έχω απο εκείνην τρία κομμάτια -εκ νέου επεξεργασμένα-. Μου είπε επίσης οτι αγαπάει πολύ τον Μυλοπόταμο. Όμως αυτό το θεατρικό ταξίδι θα ήταν ανέφικτο χωρίς τις Γεωργία Γαλλιάκη και Χρύσα Μπαγιαρτάκη. Η πρώτη θα υποδυθεί τον Μικρό Πρίγκιπα και η δεύτερη όλους τους υπόλοιπους ρόλους, εκτός από τον ρόλο του πιλότου που θα υποδυθώ εγώ. Συνεννοηθήκαμε αμέσως και μου δίνουν μεγάλη χαρά. Τέλος, ο Γεώργιος Κορακιανίτης που είναι σκηνοθέτης κινηματογράφου, θα επιμεληθεί τα βίντεο της παράστασης.

 

Ποια μηνύματα θέλεις να δώσεις μέσα από την παράσταση σου;

Από την φύση μου είμαι άκρως ρομαντικός και θέλω να αναδείξω την ρομαντική οπτική της ζωής. Η επιστήμη αν και έχει βοηθήσει τον άνθρωπο σε πολλούς τομείς, τον έχει κάνει να ξεχάσει την έννοια της "ύπαρξης" και του "συναισθήματος". Όλα έχουν γίνει μετρήσιμα και αντικειμενικά. Όμως, κάποιοι από εμάς θέλουμε μία πιο ποιητική ανάγνωση του κόσμου και της καθημερινότητας. «Μόνο με την καρδιά βλέπεις καλά. Την ουσία δεν τη βλέπουν τα μάτια», λέει η αλεπού μέσα από το έργο. Αν καταφέρω να στείλω αυτό το μήνυμα, θα τα έχω καταφέρει.

04

Είσαι νέος ηθοποιός. Πόσο εύκολο ή δύσκολο ήταν το ξεκίνημα σου;

Ήταν εύκολο και δύσκολο μαζί. Είχα εργασθεί σκληρά και πεισματικά στην δραματική σχολή, περνούσα εκεί μέχρι και δώδεκα ώρες την ημέρα. Γινόταν αναγκαστικά και αυθόρμητα. Και δούλευα και νυχτερινός γκρούμ σε ξενοδοχείο για να βιοπορίζομαι. Πριν ακόμη τελειώσω την δραματική σχολή, είχα συνεργαστεί με μεγάλους παράγοντες του θεάτρου. Με το τέλος της σχολής, μου δόθηκε πρωταγωνιστικός ρόλος στην τηλεόραση -σε μεγάλο κανάλι- και πίστευα οτι είχα πιάσει τον τράγο απο τα κέρατα. Δεν κρύβω πως πήραν τα μυαλά μου αέρα. Ο χαρακτήρας μου παραμορφώθηκε και έκανα γύρω-γύρω άπο την κατάθλιψη. Έχασα τον προσαντολισμό μου. Η "φωνούλα" που έχουμε μέσα μας θάφτηκε. Ακριβώς τότε ήρθε και η κρίση στην Ελλάδα. Δεν ξέρω αν ήταν η κρίση που με βοήθησε ή το γεγονός οτι μεγάλωνα, πάντως η οπτική μου για τα πράγματα γύρισε 180 μοίρες και η "φωνούλα" ξαναβγήκε στο φως. Άρχισα -λες και με είχαν προγραμματίσει- να εμβαθύνω και να μελετάω τους μεγάλους κλασικούς. Αυτοί με έσωσαν. Απο το ξεκίνημα μου μέχρι σήμερα δεν έχω σταματήσει να κανω θέατρο.

 

Πως βλέπεις τώρα εκ των έσω αυτό το «λαμπερό» χώρο του θεάτρου; Επιβεβαιώθηκες ή απογοητεύτηκες από την πραγματικότητα;

Τότε, δεν είχα ιδέα. Ούτε της λάμψης ούτε της σήψης. Τώρα, έχω απλά συνειδητοποιήσει οτι κάθε δουλειά έχει τους κανόνες της. Το παιγχνίδι γίνεται σκληρό και επικίνδυνο μερικές φορές. Όπως γίνεται και στον πρωταθλητισμό. Και αυτή• η ιδέα του πρωταθλητισμού είναι που έχει φέρει μεγάλα δεινά: Άλλο να κάνεις δουλειές γιατί έχεις κάτι να πείς και άλλο για να καλύψεις την ματαιοδοξία σου. Όμως έχει και ατέλειωτες στιγμές ευδαιμονίας που προσφέρει αυτός ο χώρος. Όχι ο λαμπερός χώρος, αυτός αγγίζει τα όρια της υστερίας. Ο χώρος της υποκριτικής και της δημιουργίας.

 

Θα προέτρεπες ένα παιδί να γίνει ηθοποιός;

Θα το προέτρεπα μόνο στην περίπτωση που θα έβλεπα ότι το θέλει πραγματικά. Δεν θα προέτρεπα σε καμία περίπτωση ένα παιδί να γίνει ηθοποιός, έτσι απλά για να γίνει. Δύο- τρεις φορές, μου ζήτησαν τη γνώμη μου παιδιά που με αναγνώρισαν από την λίγη τηλεόραση που έχω κάνει. Εσύ δεν είσαι...; Ναι εγώ είμαι... Από τα λεγόμενα τους κατάλαβα ότι έχουν μπερδέψει τι είναι ηθοποιός και τι reality show και τα προέτρεψα να το ξανασκεφτούν. Θύμωσαν και πήραν απόσταση. Εγώ όμως κοιμήθηκα ήσυχος το βράδυ.

 

Ποια είναι τα όνειρα σου για το μέλλον;

Θέλω να περάσω στο πανεπιστήμιο, στο τμήμα της γαλλικής φιλολογίας. Να ανοίξω με φίλους ένα μικρό καφέ-λέσχη. Και να κάνω θέατρο και ταινίες με ανθρώπους που εκτιμάω.

Αφιερώνω την συνέντευξη αυτή στην μνήμη του παππού του ηθοποιού, παπά Θεμιστοκλή Μαρκάκη καθώς αυτές τις ημέρες συμπληρώνονται έντεκα χρόνια από τον αναπάντεχο μισεμό του.  Κάποτε είχαμε συζητήσει σε βάθος την επιλογή του Τίτου να γίνει ηθοποιός και περιμέναμε να δούμε τούτα, που τελικά, δεν πρόλαβε να καμαρώσει.

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ