ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Αμάρι: Η Μνημειακή ελιά της Γέννας

0

Η ελιά στη θέση Καρδαμιανά, κοντά στη Γέννα Αμαρίου Ρεθύμνου, έχει ανακηρυχθεί από τον Σύνδεσμο Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης ως «Μνημειακή» λόγω σχήματος και ανάγλυφου κορμού. Είναι ποικιλία θρουμπολιά εμβολιασμένη σε υποκείμενο αγριελιάς.

Ο κορμός του δέντρου φαίνεται ως τέσσερα ξεχωριστά δέντρα, όμως πρόκειται για ένα με μεγάλη κεντρική βάση με τέσσερις βραχίονες. Ο κορμός σε ύψος 1μ έχει διάμετρο 4μ και περίμετρο 11μ, ενώ η βάση έχει διάμετρο 4μ και περίμετρο 17μ. Στο σημείο φτάνει χωματόδρομος από τη Γέννα και υπάρχουν ενημερωτικές πινακίδες.
Ελιές βέβαια ανάλογες με αυτή της Γέννας υπάρχουν πάρα πολλές άλλες στον κρητικό νότο. Αυτό που μένει είναι να καταγραφούν όλες, να γίνει προσβάσιμος ο χώρος που βρίσκονται να υπάρξει μέριμνα για κάποια στοιχειώδη διαμόρφωση και περίφραξη καθώς είναι μέρος του πολιτισμού μας που χάνεται και δεν γυρίζει πίσω…Αναφέρουμε ενδεικτικά κάποιες Μνημειακές υπεραιωνόβιες ελιές σε Μεσαρά, Πάνω Ρίζα και Ρέθυμνο: Μνημειακή ελιά Γόρτυνας, Πανασού, Μορονίου , Σίβα, Ζαρού, Κουρουτών, Φουρφουρά, κ.α.

apopsilive.gr

Γιάννης Φραγκιαδάκης

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ