ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Απρίλη 2020
Σελ. /20
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Φορτώνει τις ευθύνες της και τα βάρη της κρίσης στο λαό

Eurokinissi

Το σχέδιο σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων λόγω κορονοϊού, από την ερχόμενη Δευτέρα 4 Μάη, ανακοίνωσαν χτες ο Κυρ. Μητσοτάκης και υφυπουργοί της κυβέρνησης.

Μιλώντας σε όλους τους τόνους για τα περί «ατομικής ευθύνης» και υπευθυνότητας, με φράσεις όπως ότι «όσο χαλαρώνουν οι περιορισμοί, τόσο θα αυξάνεται ο ρόλος της προσωπικής ευθύνης», ο πρωθυπουργός έδωσε το «στίγμα» ότι, όπως και στη φάση της όξυνσης της πανδημίας, έτσι και στη συνέχεια, δεν πρόκειται να πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο για την πραγματική θωράκιση του δημόσιου συστήματος Υγείας και την προστασία των εργαζομένων.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι «η έξοδος από την καραντίνα θα γίνεται βήμα βήμα» και «κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει μια πιθανή αναζωπύρωση της απειλής», άρα το σχέδιο «θα υπόκειται σε αναθεωρήσεις, ανάλογα με τις εξελίξεις των πραγμάτων και τις οδηγίες των ειδικών». Δεν έχασε δε την ευκαιρία να παρουσιάσει την πειθαρχία και την αποφασιστικότητα των εργαζομένων και του λαού να προστατέψουν την υγεία και τη ζωή τους ως τάχα «εμπιστοσύνη» στην κυβέρνηση, ισχυριζόμενος πως «στο πεδίο της πολιτικής αμβλύνθηκαν οι επιφυλάξεις και η παλιά καχυποψία».

Ολα αυτά με το βλέμμα στην «επόμενη μέρα» που είναι εδώ, και στην προσπάθεια ο λαός να αποδεχτεί να πληρώσει και τη νέα κρίση, με τον πρωθυπουργό όχι μόνο να αποφεύγει κάθε αναφορά στην κατάργηση των υποτιθέμενων «έκτακτων» αντεργατικών μέτρων που έσπευσε να νομοθετήσει η κυβέρνηση, αλλά να «προϊδεάζει» στο όνομα του «κοινού καλού» για νέα βάρη στο λαό λέγοντας ότι «καθώς η πανδημία χτύπησε όλους, όλοι θα πρέπει να σηκώσουν και τα βάρη των συνεπειών της. Με τρόπο όμως δίκαιο και με συμμάχους την αλήθεια και τον ρεαλισμό».

Παράταση σε «έκτακτα» μέτρα των ΠΝΠ

Πάντως, τις πραγματικές προθέσεις για την «επόμενη μέρα», που είναι ήδη εδώ για τους εργαζόμενους και το λαό, τις έδειξε η κυβέρνηση με την παράταση που έδωσε στην ισχύ δύο «εμβληματικών» μέτρων στήριξης της εργοδοσίας, επιβεβαιώνοντας ότι τα «έκτακτα» μέτρα ήρθαν για να μείνουν.

Με Κοινή Υπουργική Απόφαση (που υπογράφτηκε στις 23 Απρίλη), παρατάθηκε μέχρι και τις 31 Μάη η αναστολή της υποχρέωσης που είχαν οι εργοδότες να καταχωρούν στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ τα δεδομένα για την οργάνωση του χρόνου εργασίας στις επιχειρήσεις τους, ενώ μέχρι τέλος Μάη παρατάθηκε και η δυνατότητα στις επιχειρήσεις να επιβάλλουν μονομερώς την τηλεργασία.

Σημειώνεται ότι με το πρώτο μέτρο η κυβέρνηση διευκόλυνε παραπέρα τους εργοδότες να κάνουν ακόμα πιο «λάστιχο» το χρόνο εργασίας, αναστέλλοντας την υποχρέωσή τους να καταχωρούν καθημερινά «κάθε αλλαγή ή τροποποίηση του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας των εργαζομένων, καθώς και την υπερεργασία και τη νόμιμη, κατά την ισχύουσα νομοθεσία, υπερωριακή απασχόληση». Ετσι, η καταχώρηση θα «μαγειρεύεται» πλέον εκ των υστέρων, μια φορά το μήνα...

Το δεύτερο μέτρο έδωσε στις επιχειρήσεις τη δυνατότητα να επιβάλλουν μονομερώς την τηλεργασία, μια μορφή «ευελιξίας» που μόνο «έκτακτη» δεν είναι, όπως παρουσιάζεται, αλλά σχεδιάζεται εδώ και χρόνια, καθώς εξαφανίζει τα όρια ανάμεσα στον εργάσιμο και μη εργάσιμο χρόνο, καθιστά τους εργαζόμενους «εύκαιρους» για την εργοδοσία κάθε ώρα και κάθε μέρα, μειώνοντας ταυτόχρονα μια σειρά από λειτουργικά της έξοδα.

Στον αντίποδα των παραπάνω, η κυβέρνηση παρατείνει μεν την «άδεια ειδικού σκοπού» για τη φροντίδα των παιδιών, αλλά μόνο μέχρι τις 10 Μάη και ενώ δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα τι θα γίνει με τη λειτουργία ειδικά των Δημοτικών σχολείων.

Συνεχίζει ακάθεκτα το αντιλαϊκό νομοθετικό έργο

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση συνεχίζει κανονικά το αντιλαϊκό νομοθετικό της έργο, καθώς στο υπουργικό συμβούλιο που συνεδριάζει σήμερα, θα συζητηθεί ένα «μπαράζ» νομοσχεδίων. Μεταξύ αυτών, του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για το νέο χωροταξικό, του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για τον Κώδικα Ψηφιακής Διακυβέρνησης, του υπουργείου Δικαιοσύνης για ενσωμάτωση Οδηγιών της ΕΕ και «επιτάχυνση στην απονομή δικαιοσύνης».

Μετά απ' αυτά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στ. Πέτσας, επανήλθε χτες - μιλώντας στην ΕΡΤ - στην κυβερνητική απόφαση να μεταφέρει το γιορτασμό της Πρωτομαγιάς, λέγοντας πως «αυτό που σήμερα εξυπηρετεί και τον κόσμο της εργασίας και το ίδιο το εργατικό κίνημα είναι να δείξουμε σεβασμό σε όλους όσοι αγωνιούν για τις δουλειές τους (...) Πρέπει να μην καθυστερήσουμε την έξοδο από τα περιοριστικά μέτρα».

Το «επιχείρημα» αυτό δεν αντέχει βέβαια σε καμιά κριτική, υπό το φως και των χτεσινών ανακοινώσεων της κυβέρνησης για άρση των μέτρων από την ερχόμενη Δευτέρα, και βέβαια του... «σεβασμού» που έδειξε η κυβέρνηση στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, σπεύδοντας να βάλει πλάτη στις πάνω από 100.000 απολύσεις στις οποίες προχώρησε η μεγαλοεργοδοσία και νομοθετώντας νέα αντεργατικά μέτρα «κατά παραγγελία» του κεφαλαίου.

Οσο για τον κίνδυνο του συνωστισμού, που επικαλείται η κυβέρνηση, αρκεί να δει κανείς τη χτεσινή εικόνα σε ειρηνοδικεία και υποθηκοφυλακεία, που η λειτουργία τους ξεκίνησε για να στηρίξει την «επανεκκίνηση» της οικονομίας.

Οι ουρές και ο συνωστισμός οδήγησαν τους δικηγόρους στα Ειρηνοδικεία Αμαρουσίου, Αχαρνών, Ελευσίνας, Καλλιθέας, Κορωπίου, Ιλίου, Λαυρίου, Νέας Ιωνίας, Μεγάρων, Μαραθώνα, Περιστερίου και Χαλανδρίου να αποφασίσουν αποχή από τα καθήκοντά τους, με βασικό αίτημα να παρθούν τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας.

Το χρονοδιάγραμμα άρσης των περιορισμών
Μετακινήσεις - καταστήματα

Από 4 Μάη

  • Αίρονται οι περιορισμοί στη μετακίνηση των πολιτών (καταργούνται η γραπτή άδεια και τα σχετικά SMS). Συνεχίζουν να ισχύουν για τουλάχιστον δυο βδομάδες οι περιορισμοί στην κυκλοφορία εκτός νομού της κύριας κατοικίας.
  • Επιτρέπεται η ατομική άθληση στους ανοιχτούς χώρους και στη θάλασσα. Οι οργανωμένες παραλίες παραμένουν κλειστές.
  • Ανοίγουν ορισμένα είδη καταστημάτων και υπηρεσιών (π.χ. βιβλιοπωλεία, ηλεκτρονικά είδη, ΚΤΕΟ και καταστήματα αθλητικών ειδών, κομμωτήρια με ραντεβού).

Από 11 Μάη

  • Επανεκκινεί το υπόλοιπο λιανεμπόριο.

Από 18 Μάη

  • Επαναλειτουργούν πάρκα, κήποι, αρχαιολογικοί χώροι με περιορισμούς στην είσοδο.

Από 1η Ιούνη

  • Επαναλειτουργούν εμπορικά κέντρα (με χρήση μάσκας), εστιατόρια και καφετέριες (μόνο σε εξωτερικούς χώρους, υπό περιορισμούς).

Εντός Ιούνη

Επαναλειτουργούν θερινοί κινηματογράφοι, ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας, πάρκα αναψυχής, θεματικά πάρκα και εξωτερικοί παιδότοποι. Επίσης, εσωτερικοί χώροι εστιατορίων και καφετεριών, καταλύματα διακοπών και αθλητικές εγκαταστάσεις.

Δεν θα επιτραπούν μέσα στο καλοκαίρι οι μεγάλες συναθροίσεις (φεστιβάλ, συναυλίες, αθλητικά γεγονότα με θεατές).

Εκπαίδευση
  • Τα μαθήματα της Γ' Λυκείου αρχίζουν ξανά στις 11 Μάη και μια βδομάδα μετά ξεκινούν οι υπόλοιπες τάξεις του Λυκείου και το Γυμνάσιο.
  • Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση συνεχίζεται για παιδιά που για ειδικούς λόγους δεν πρέπει να επιστρέψουν στην τάξη.
  • Δημοτικά και νηπιαγωγεία παραμένουν κλειστά. Ενδέχεται να ανοίξουν την 1η Ιούνη.
Μαζικές Μεταφορές
  • Υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας από εργαζόμενους και επιβατικό κοινό στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
  • Μέτρα ελεγχόμενης εισόδου στους σταθμούς και αύξηση της συχνότητας των δρομολογίων.
  • Εξαίρεση από το δικαίωμα στην άδεια ειδικού σκοπού για το προσωπικό των συγκοινωνιών.
  • Αναστολή της κινητικότητας εργαζομένων σε άλλο φορέα.
  • Παράταση της μη ισχύος του δακτυλίου για τα ΙΧ αυτοκίνητα όλο το Μάη. Από 4 Μάη, δυνατότητα μεταφοράς δύο ατόμων πλέον του οδηγού.
Υγεία
  • 38.000 μοριακά τεστ τη βδομάδα και 110.000 έλεγχοι αντισωμάτων το μήνα σε επαγγελματίες Υγείας.
  • 15.000 τεστ το μήνα σε στενές επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και 15.000 σε εστίες υπερμετάδοσης.
  • Τα νοσοκομεία αναφοράς συνεχίζουν τη λειτουργία τους. Η διαλογή ύποπτων κρουσμάτων συνεχίζεται σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας. Οι ΜΕΘ COVID-19 παραμένουν σε ετοιμότητα.
  • Από την ερχόμενη Δευτέρα επαναλειτουργούν σταδιακά τα τακτικά χειρουργεία και τα απογευματινά ιατρεία. Δεν διευκρινίζεται σε ποιους χώρους και με τι προδιαγραφές, όπως και τι θα γίνει με τα εξωτερικά ιατρεία.
  • Σε κάθε νοσοκομείο ορίζονται κλινικές ετοιμότητας για τον κορονοϊό.
  • Στα μεγάλα αστικά κέντρα δημιουργούνται μονάδες ΠΦΥ αποκλειστικά για τον κορονοϊό.
  • Η κυβέρνηση χαρακτήρισε «άθλο» τις 3.748 εποχικές προσλήψεις στην Υγεία, το ένα δέκατο δηλαδή των μόνιμων γιατρών και νοσηλευτών που λείπουν από τα δημόσια νοσοκομεία.
  • Ανακοίνωσε επίσης την «ετοιμότητα» 1.015 κλινών ΜΕΘ (ιδιωτικά και δημόσια), όταν πριν την επιδημία η χώρα χρειαζόταν 3.500 δημόσια κρεβάτια.
Αλλα μέτρα
  • Καταστήματα και εμπορικά κέντρα θα ανοίγουν στις 10 π.μ. (αντί για τις 9 π.μ.).
  • Η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική σε όλους τους κλειστούς χώρους.
  • Παραμένει η σύσταση στις ευπαθείς ομάδες για τήρηση του «Μένουμε Σπίτι» χωρίς διαφοροποιήσεις, ειδικά κατά το Μάη.
  • Από την ερχόμενη Δευτέρα οι υπάλληλοι του Δημοσίου θα προσέρχονται στην εργασία τους σε τρεις φάσεις (7 π.μ., 8 π.μ. και 9 π.μ.). Αντίστοιχα προσαρμόζεται και η ώρα αναχώρησης.
  • Συνεχίζονται η άδεια ειδικού σκοπού και η ειδική άδεια απουσίας για τις ομάδες αυξημένου κινδύνου.
  • ΚΑΠΗ και Λέσχες Φιλίας παραμένουν κλειστά. Το ίδιο και οι δημοτικοί και βρεφικοί σταθμοί, καθώς και τα ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ - ΜΕΑ.
  • Οι υπαίθριες αθλητικές εγκαταστάσεις ανοίγουν με τήρηση των απαραίτητων υγειονομικών κανόνων. Δεν θα λειτουργούν τα κλειστά γυμναστήρια και οι παιδικές χαρές.
Η πορεία της πανδημίας

Σύμφωνα με χτεσινή ενημέρωση, καταγράφονται 32 νέα κρούσματα του κορονοϊού και ο συνολικός αριθμός τους φτάνει τα 2.566. 40 άνθρωποι νοσηλεύονται διασωληνωμένοι και 70 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ. Αλλοι δυο θάνατοι ανέβασαν τον συνολικό αριθμό στους 138.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η κυβέρνηση συνεχίζει να μετακυλίει την ευθύνη στο λαό

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση για το διάγγελμα του πρωθυπουργού:

«Το προηγούμενο διάστημα η κυβέρνηση προσπάθησε να μεταθέσει αποκλειστικά στην ατομική ευθύνη την αντιμετώπιση της πανδημίας, με στόχο να κρυφτούν οι μεγάλες κρατικές ανεπάρκειες, ιδιαίτερα στο δημόσιο σύστημα Υγείας. Το διάγγελμα του πρωθυπουργού δείχνει ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει την ίδια τακτική και στη φάση της σταδιακής άρσης των μέτρων, θα συνεχίσει δηλαδή να μετακυλίει την ευθύνη στο λαό, αρνούμενη στην πράξη την κρατική ευθύνη για την πραγματική θωράκιση του δημόσιου συστήματος Υγείας και την προστασία των εργαζομένων.

Ομως, ό,τι κέρδισε ο λαός με την πειθαρχία και την αποφασιστικότητά του, υπάρχει κίνδυνος να χαθεί, αν η σταδιακή άρση των περιορισμών δεν συνοδευτεί με μέτρα προστασίας σε χώρους δουλειάς και Εκπαίδευσης, στα μέσα μαζικής μεταφοράς κι άλλους χώρους συγχρωτισμού, αν δεν γίνουν μαζικά διαγνωστικά τεστ, αν δεν εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι σε εργασιακούς χώρους.

Επίσης, η άρση των μέτρων θα πρέπει να συνοδευτεί με την άμεση κατάργηση των αντεργατικών διατάξεων και των περιορισμών λαϊκών ελευθεριών, που πέρασαν με τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου.

Η επόμενη μέρα πρέπει να βρει το λαό όχι απλά έξω από το σπίτι, αλλά πιο δυνατό, οργανωμένο, αποφασισμένο, για να αντιπαλέψει την προσπάθεια κυβέρνησης, ΕΕ και κεφαλαίου να πληρώσουν και αυτή την κρίση οι εργαζόμενοι και οι λαοί. Το μήνυμα "Μένουμε δυνατοί - Δεν μένουμε σιωπηλοί" πρέπει να ακουστεί τώρα πιο δυνατά».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ