Τετάρτη 19 Σεπτέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Συνεχείς παρεμβάσεις και της ΕΕ για το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ

Από την επίσκεψη του επιτρόπου της ΕΕ Γ. Χαν στα Σκόπια
Από την επίσκεψη του επιτρόπου της ΕΕ Γ. Χαν στα Σκόπια
ΣΚΟΠΙΑ.--

Το καθημερινό «πρεσάρισμα» του λαού της ΠΓΔΜ ώστε να συναινέσει στη συμφωνία των Πρεσπών καθώς και τα σχέδια της «ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης», δηλαδή της ένταξης στις λυκοσυμμαχίες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, συνεχίστηκαν από αξιωματούχους της ΕΕ που μετέβησαν στα Σκόπια ενθαρρύνοντας τη θετική ψήφο στο δημοψήφισμα της 30ής Σεπτέμβρη.

Ο επίτροπος της ΕΕ για τις Σχέσεις Καλής Γειτονίας και τη Διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, κάλεσε τους πολίτες της χώρας να συμμετάσχουν στο δημοψήφισμα επισημαίνοντας ότι έχουν μπροστά τους «την ευκαιρία μίας ζωής ώστε να βελτιώσουν την ποιότητα της καθημερινότητας». Τόνισε ότι υπάρχει από την ΕΕ «ισχυρή υποστήριξη» για τη συμφωνία των Πρεσπών προσθέτοντας ότι θα ήθελε να μην είναι υποχρεωμένος να χρησιμοποιεί τη συντομογραφία FYROM αλλά τις λέξεις «Βόρεια Μακεδονία» εφόσον βεβαίως αυτό αποφασιστεί κατά το επικείμενο δημοψήφισμα. Επανέλαβε ότι η έγκριση της συμφωνίας των Πρεσπών «θα εξασφαλίσει το μέλλον και τις ευρωατλαντικές προοπτικές» της χώρας. Αναγνώρισε πως το τελευταίο διάστημα τα Σκόπια έχουν γίνει «ο δημοφιλέστερος προορισμός» δεκάδων πολιτικών «όχι μόνο από την Ευρώπη αλλά από όλο τον κόσμο» αποδεικνύοντας «πόσο εκτιμάται η συμφωνία μεταξύ της χώρας σας και της Ελλάδας».

Ο Ευρωενωσιακός επίτροπος ανακοίνωσε ότι την επόμενη βδομάδα θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες «μία πολύ σημαντική συνάντηση» για τους τρόπους εξέτασης της «συνολικής προπαρασκευαστικής δουλειάς που θα πρέπει να γίνει για την έναρξη των διαπραγματεύσεων».

Επίσης, από τα Σκόπια, όπου βρέθηκε χτες ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, εξέφρασε την «ελπίδα» ότι η ΠΓΔΜ θα μπορέσει από τον Ιούνη του 2019 να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις ένταξης στην ΕΕ. Κάλεσε την πολιτική ηγεσία της ΠΓΔΜ «να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις» που έχει συμφωνήσει με την ΕΕ επισημαίνοντας ως ιδιαίτερα απαραίτητες αυτές που αφορούν την επιβολή της έννομης τάξης, την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και της διαφθοράς.

Ανάμεσα στους ξένους αξιωματούχους που συνάντησε χτες ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, ήταν και ο νέος πρέσβης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (OΑΣΕ), Κλέμενς Κότζα.

Διαφοροποιήσεις στους ΑΝΕΛ για τη συμφωνία

Την ίδια ώρα, τη διαφοροποίησή του από τους ΑΝΕΛ για τη συμφωνία των Πρεσπών εξέφρασε μέσω του ρ/σ «Real» ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Θ. Παπαχριστόπουλος. «Σέβομαι τον πρόεδρό μου (...) αλλά εδώ έχω διαφοροποιήσει τη στάση μου. Εχω διαφοροποιηθεί, το έχω πει ευθέως. Η συμφωνία των Πρεσπών έπρεπε να έχει γίνει εδώ και χρόνια, κακώς καθυστερεί. Σέβομαι την αντίθετη άποψη, δεν τη συμμερίζομαι όμως», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Θ. Παπαχριστόπουλος. Η δήλωση έρχεται στον απόηχο προηγούμενης εκτίμησης του Π. Καμμένου ότι μπορεί στο κόμμα του να διαφοροποιηθούν ένας - δύο βουλευτές από τη στάση του στο Σκοπιανό, και ότι θα εφαρμόσει στο θέμα «κομματική πειθαρχία». Πληροφορίες αναφέρουν ότι αποστάσεις από τη στάση Καμμένου παίρνει και ο Τ. Κουίκ.

Σχέδια για FRONTEX και στα Δ. Βαλκάνια...

Στο μεταξύ, αξιωματούχοι της ΕΕ αποκάλυψαν ότι εξετάζονται σχέδια για ανάπτυξη ένοπλων δυνάμεων της FRONTEX σε χώρες των Δυτικών Βαλκανίων. Ο επίτροπος της ΕΕ για τη Μετανάστευση, Δ. Αβραμόπουλος, μιλώντας σε γερμανική εφημερίδα αποκάλυψε πως έχει επιτευχθεί συμφωνία για ανάπτυξη προσωπικού της FRONTEX σε Σερβία, ΠΓΔΜ και Αλβανία για να βοηθήσει στα καθήκοντα των συνοριακών φρουρών αυτών των χωρών. Τις πληροφορίες αναμετέδωσε το γερμανικό δίκτυο «Ντόιτσε Βέλε», που σημείωσε ότι αν και δεν υπάρχει επιβεβαίωση των συγκεκριμένων σχεδίων από τη Σερβία, τον περασμένο Ιούλη ο επίτροπος της ΕΕ Γ. Χαν ανήγγειλε ότι «γίνονταν διαπραγματεύσεις για ανάπτυξη της FRONTEX σε Σερβία και Μακεδονία».

Ωστόσο, ο επικεφαλής του σερβικού υπουργείου Διεθνούς Συνεργασίας, Ζόραν Λαζάροφ, διέψευσε τις πληροφορίες ότι η Σερβία και η ΕΕ έχουν υπογράψει συμφωνία για την ανάπτυξη της FRONTEX στα σύνορα της χώρας του. Επισήμανε δε ότι «εάν υπογραφεί» τέτοια συμφωνία θα πρέπει να περάσει στη συνέχεια από τη σερβική Βουλή καθώς μόνο τότε θα μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή. Πρόσθεσε ακόμη ότι ο ο Σέρβος υπουργός Εσωτερικών, Νεμπόισα Στεφάνοβιτς, «έχει επανειλημμένα δηλώσει πως η Σερβία δεν θα γίνει κάποιο είδος ζώνης για τη φιλοξενία μεταναστών και αυτό είναι η καθαρή θέση της Σερβίας».

Στο μεταξύ, ο Σέρβος Πρόεδρος, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, συνέχισε χτες την επίσημη επίσκεψη στην Κίνα υπογράφοντας σημαντικές συμφωνίες αξίας περίπου 1 δισ. δολαρίων. Μεταξύ άλλων εξασφάλισε την απόκτηση κινεζικών «ιδιαίτερα εξελιγμένων» όπλων, τηλεκατευθυνόμενων στρατιωτικών αεροσκαφών και άλλης στρατιωτικής τεχνολογίας, που, όπως είπε χαρακτηριστικά «σχεδόν καμία χώρα γύρω μας δεν έχει». Εδωσε επίσης επίσημη πρόσκληση στον Κινέζο ομόλογό του, Σι Τζινπίνγκ, επιμένοντας ιδιαίτερα να επισκεφθεί σύντομα τη Σερβία.

Τέλος, ο Ενβέρ Χοτζάι, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης που έχουν στήσει ΝΑΤΟ και ΕΕ στο Κοσσυφοπέδιο, δήλωσε ότι η συμφωνηθείσα από το 2013 «Ενωση Σερβικών Δήμων» στο προτεκτοράτο δεν θα συγκροτηθεί (όπως προβλέπει η σχετική συμφωνία) παρά μόνο «εάν το Κόσσοβο ενταχθεί στον ΟΗΕ».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ