Παρασκευή 28 Σεπτέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΝΑΤΟΪΚΗ «ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ»
Στην τελική ευθεία για το δημοψήφισμα της Κυριακής στην ΠΓΔΜ

Από τη χτεσινή προεκλογική φιέστα της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ
Από τη χτεσινή προεκλογική φιέστα της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ
ΣΚΟΠΙΑ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Επεσε χτες το βράδυ η «αυλαία» της εκστρατείας των πολιτικών κομμάτων στην ΠΓΔΜ ενόψει του δημοψηφίσματος της Κυριακής, με επίκεντρο την ευρωατλαντικής κοπής συμφωνία των Πρεσπών και το - χαρακτηριστικό - ερώτημα: «Είστε υπέρ της ένταξης (της χώρας) στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, με την αποδοχή της συμφωνίας μεταξύ της Δημοκρατίας της Μακεδονίας και της Ελληνικής Δημοκρατίας;».

Ο πρωθυπουργός της χώρας, Ζόραν Ζάεφ, μιλώντας σε υποστηρικτές του «Ναι» σε ανατολικές περιοχές της ΠΓΔΜ, κάλεσε όλο το εκλογικό σώμα να προσέλθει στις κάλπες προκειμένου να υποστηρίξουν, όπως επανέλαβε, την «Ευρωπαϊκή Μακεδονία».

«Κάθε ψήφος υπέρ της συμφωνίας θα είναι προς το καλύτερο συμφέρον των παιδιών μας. Μόνο αυτοί που θα ψηφίσουν θα αποφασίσουν για το μέλλον της χώρας. Η φωνή τους θα ακουστεί! Ηρθε η ώρα να φέρουμε την Ευρώπη εδώ. Δεν μπορούμε να περιμένουμε. Εχουμε υποχρέωση να συμμετάσχουμε στο δημοψήφισμα την Κυριακή», τόνισε, κλείνοντας την προεκλογική εκστρατεία.

Νωρίτερα έδωσε συνέντευξη στην εφημερίδα «Nezavisen Vesnik», τονίζοντας ότι η επιτυχία του δημοψηφίσματος «θα είναι ένα ισχυρό και καθαρό σήμα» προς όλους τους πολιτικούς παράγοντες της χώρας. «Θα είναι κρίσιμη για τη συμπεριφορά των βουλευτών στο κοινοβούλιο, καθώς θα έρθουν αντιμέτωποι με τη βούληση των πολιτών», είπε χαρακτηριστικά, καλώντας τους βουλευτές να αποδεχτούν και να σεβαστούν την «απόφαση της πλειοψηφίας του λαού».

Εξήγησε ότι η διαδικασία για πλήρη ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ «έχει ήδη ξεκινήσει» και ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της 30ής Σεπτέμβρη θα δώσει «ώθηση στη Βουλή» ώστε να εγκριθούν από τα 2/3 των βουλευτών οι απαιτούμενες συνταγματικές αλλαγές. Πρόσθεσε πως αφού εγκριθεί η συμφωνία και από το ελληνικό κοινοβούλιο, θα επικυρωθούν στην Ελλάδα το πρωτόκολλο και η συμφωνία ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, ενώ εκτίμησε ότι η διαδικασία, έγκρισης της ένταξης της χώρας του και από τις άλλες χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ θα διαρκέσει περίπου 1,5 χρόνο.

Κλείνοντας την εκστρατεία του κόμματός του, ο αρχηγός του κόμματος VMRO - DPMNE της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, επανέλαβε γιατί αντιτίθεται στη συμφωνία των Πρεσπών, χαρακτηρίζοντάς την «τη χειρότερη πιθανή λύση για τη Μακεδονία». Παρ' όλα αυτά, τόνισε, το εκλογικό σώμα είναι ελεύθερο να αποφασίσει αν θα συμμετάσχει στις κάλπες την Κυριακή.

Ο Αλί Αχμέτι, πρόεδρος του κόμματος «Δημοκρατική Ενωση για την Ολοκλήρωση» της αλβανικής μειονότητας, κάλεσε τους ψηφοφόρους του να πουν «Ναι» στη συμφωνία των Πρεσπών, διότι αφενός ανοίγει «νέα προοπτική για την ενταξιακή πορεία της χώρας και την ανάπτυξη», αφετέρου «διατηρεί τη μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα στο εσωτερικό του ΝΑΤΟ και της ΕΕ».

Την ίδια ώρα πάντως μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο πρόεδρος της χώρας, Γκιόργκι Ιβάνοφ, παρομοίαζε την έγκριση της συμφωνίας των Πρεσπών με «πολιτική αυτοκτονία», καλώντας το λαό της χώρας του σε αποχή και υποστηρίζοντας ότι εάν επικρατήσει το «ναι» θα μετατρέψει τη χώρα του σε «ημι-κυρίαρχο» κράτος «με αποσαθρωμένο δικαίωμα αυτοδιάθεσης».

Εναρξη προπαρασκευαστικών διαπραγματεύσεων

Το ίδιο 24ωρο κατέφθασε στην έδρα της ΕΕ στις Βρυξέλλες αντιπροσωπεία ανώτερων αξιωματούχων της ΠΓΔΜ, με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Μπουζάρ Οσμάνι, για να συμμετάσχει στην έναρξη προπαρασκευαστικού σταδίου ενταξιακών διαπραγματεύσεων, μέσω παρουσίασης του πρώτου κεφαλαίου (από τα 23) περί «δικαστηρίων και βασικών δικαιωμάτων». Ο Οσμάνι διαβεβαίωσε τους αξιωματούχους της ΕΕ για την προθυμία και ετοιμότητα της κυβέρνησής του «να ανταποκριθεί σε μία σύνθετη και περίπλοκη διαδικασία». Διαβεβαίωσε επίσης πως θα τηρήσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της συμφωνίας για τις σχέσεις καλής γειτονίας με τη Βουλγαρία και την Ελλάδα και πως θα εφαρμόσει χωρίς συμβιβασμούς τις υποχρεώσεις από την προβλεπόμενη διαδικασία.

Η ημερομηνία δεν επελέγη τυχαία. Η έναρξη του προπαρασκευαστικού σταδίου ενταξιακών διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες έγινε τρεις μέρες πριν το δημοψήφισμα, ώστε να «ενισχυθούν» και με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση Ζάεφ και οι υποστηρικτές της ένταξης της χώρας στην ΕΕ.

Με αφορμή πάντως το δημοψήφισμα, μερίδα του Τύπου στην Ευρώπη κάνει εκτιμήσεις για τις εξελίξεις σε Σκόπια και Αθήνα. Η γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt», σε άρθρο με τίτλο «Το δημοψήφισμα θα κρίνει το μέλλον του Τσίπρα», εκτιμά πως οι διαδικασίες στα Σκόπια θα αναγκάσουν τον Ελληνα πρωθυπουργό να προκηρύξει πρόωρες εκλογές και ότι δεν θα είναι εύκολο να τις κερδίσει, αφού οι δημοσκοπήσεις φέρνουν την αντιπολίτευση να προηγείται μεταξύ 5 και 10%. Επισημαίνει εντούτοις πως αξιωματούχοι σε ΕΕ και ΝΑΤΟ δίνουν εύσημα στον Ελληνα πρωθυπουργό, διότι έλυσε το ζήτημα του ονόματος, ξεμπλοκάροντας έτσι την ένταξη της ΠΓΔΜ στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς.

Η αυστριακή εφημερίδα «Wiener Zeitung», σε ανταπόκριση από τα Σκόπια με τίτλο «Διαιρεμένη χώρα», διαπιστώνει τις αντιδράσεις που προκαλεί στη χώρα η συμφωνία των Πρεσπών, ιδιαίτερα την προσθήκη του γεωγραφικού προσδιορισμού στην ονομασία της χώρας. Διαπιστώνει επίσης πως ο Ζάεφ και άλλοι υποστηρικτές του «Ναι» αποφεύγουν να χρησιμοποιήσουν τον όρο «Βόρεια Μακεδονία», προτιμώντας στις ομιλίες τους να αναφέρονται στην «Ευρωπαϊκή Μακεδονία».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διαβουλεύσεις ενόψει της ψηφοφορίας για συνταγματικές αλλαγές(2018-10-16 00:00:00.0)
Ασφυκτικός κλοιός πιέσεων από ΗΠΑ και ΕΕ(2018-09-22 00:00:00.0)
Αυξάνονται οι πιέσεις και οι εκβιασμοί(2018-08-07 00:00:00.0)
Διεργασίες και παρεμβάσεις για το δημοψήφισμα(2018-08-02 00:00:00.0)
Με όλα τα μέσα...(2018-07-31 00:00:00.0)
Επιταχύνει η κυβέρνηση πάνω σε ευρωΝΑΤΟικές ράγες(2018-06-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ