Σάββατο 6 Οχτώβρη 2018 - Κυριακή 7 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Εκλογές σε έντονη πόλωση για το μείγμα διαχείρισης

Από την προεκλογική δραστηριότητα των κομμάτων. Εδώ ο υποψήφιος διάδοχος του Λούλα, Φ. Χαντάτ

Copyright 2018 The Associated

Από την προεκλογική δραστηριότητα των κομμάτων. Εδώ ο υποψήφιος διάδοχος του Λούλα, Φ. Χαντάτ
Προεδρικές, βουλευτικές (για 513 έδρες) και εκλογές για τοπικούς κυβερνήτες και δημοτικά συμβούλια πραγματοποιούνται την Κυριακή στη Βραζιλία, την 5η μεγαλύτερη χώρα στον κόσμο (με πληθυσμό 211 εκατομμύρια), σε μια περίοδο που εξακολουθεί η πολύ χαμηλή ανάπτυξη - στο 1%, σύμφωνα τα τελευταία στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας. Με δεδομένο επίσης ότι η Βραζιλία συμμετέχει σε μια σειρά από διακρατικές καπιταλιστικές ενώσεις, όπως η BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική), η Mercosur/Unasur κ.ά., οι εξελίξεις στη χώρα αποκτούν ιδιαίτερη βαρύτητα.

Η οικονομία στο επίκεντρο

Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια η Βραζιλία ήρθε στο επίκεντρο της παγκόσμιας προσοχής, καθώς κλιμακώθηκε η ενδοαστική σύγκρουση και υπήρξαν ραγδαίες ανακατατάξεις στο αστικό πολιτικό σύστημα. Πιο χαρακτηριστική ήταν η αποπομπή της σοσιαλδημοκράτη Πρόεδρου Ντίλμα Ρουσέφ, το Μάη του 2016, για «χειραγώγηση στοιχείων του κρατικού προϋπολογισμού» και εμπλοκή σε σκάνδαλο με μίζες και χορηγίες από τον πετρελαϊκό κολοσσό «Petrobras». Στο ίδιο σκάνδαλο φέρεται να εμπλέκεται και ο προκάτοχός της στην προεδρία, Ιγνάσιο Λούλα ντα Σίλβα, ο οποίος σήμερα βρίσκεται στη φυλακή και του απαγορεύτηκε να συμμετάσχει στις εκλογές ως υποψήφιος του Κόμματος Εργατών (PT). Πρέπει να θυμίσουμε ότι η Ρουσέφ ανατράπηκε από τους πρώην συμμάχους της, το νεοφιλελεύθερο Δημοκρατικό Κίνημα Βραζιλίας (PMDB) του νυν Προέδρου Μισέλ Τέμερ, και άλλα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα, κι αυτά μέχρι τα μπούνια στη διαφθορά.

Ο πραγματικός λόγος όμως ήταν οι εξελίξεις στην οικονομία. Μετά από πολλά χρόνια ορμητικής καπιταλιστικής ανάπτυξης, που ωφέλησε τα βραζιλιάνικα μονοπώλια και αναβάθμισε τη θέση της Βραζιλίας διεθνώς υπό τις κυβερνήσεις του PT, η επιβράδυνση της βραζιλιάνικης οικονομίας μετατράπηκε σε στασιμότητα το 2014, σε -3,8% ύφεση το 2015, ενώ είχε εξαντληθεί για την αστική τάξη το μείγμα διαχείρισης που πρέσβευε το PT. Η κατάσταση αυτή δυσκόλευε την κοινωνική συναίνεση που προώθησαν οι κυβερνήσεις του PT, με επιδοματικές πολιτικές οι οποίες περιόρισαν την απόλυτη - ακραία φτώχεια, συνεχίζοντας ταυτόχρονα την πολιτική στήριξης των μονοπωλιακών συμφερόντων. Ετσι, προέκυπτε η ανάγκη - και προκύπτει και σήμερα μετά την διακυβέρνηση Τέμερ (που, παρεμπιπτόντως, ήταν ο κεντρικός τραπεζίτης στη δεύτερη κυβέρνηση Λούλα) - να εφαρμοστούν μέτρα περιοριστικής πολιτικής και να αναζητηθούν και νέες διεθνείς συμμαχίες, που να «πατάνε» πιο πολύ στην παραδοσιακή συμμαχία με τις ΗΠΑ.

Ενίσχυση του συντηρητισμού

Σε αυτό το κλίμα είναι που προβάλλεται και προωθείται από ισχυρό τμήμα της αστικής τάξης και αξιοποιείται για την χειραγώγηση λαϊκών στρωμάτων, που έχουν απογοητευτεί από όλες τις μορφές διαχείρισης, η υποψηφιότητα της «ισχυρής πυγμής», του ακροδεξιού Ζαΐρ Μπολσονάρο. Ο Μπολσονάρο, πρώην στρατιωτικός ο ίδιος, προέρχεται από ένα κόμμα που εμφανίζεται ως «αντισυστημικό», το Φιλελεύθερο Κοινωνικό Κόμμα (PSL), έχει συστήσει τον εκλογικό συνασπισμό «Η Βραζιλία πάνω απ' όλα - Ο Θεός πάνω από τον καθένα» και είναι νοσταλγός της στρατιωτικής δικτατορίας και συντηρητικός ευαγγελιστής. Μάλιστα, οι μισογυνικές του θέσεις προκάλεσαν το τελευταίο διάστημα μεγάλες διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα από γυναικείες και εργατικές - λαϊκές οργανώσεις, με το σύνθημα «Ele Nao» («Αυτόν όχι»). Πάντως ο Μπολσονάρο είναι αυτός που ηγείται στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, με 32% στον πρώτο γύρο, αλλά και στον δεύτερο γύρο - όπου πιθανότατα θα οδηγηθούν οι εκλογές και ο οποίος προβλέπεται για τις 28 Οκτώβρη - επίσης φέρεται να επικρατεί. Το τελευταίο διάστημα της προεκλογικής εκστρατείας ήταν στο νοσοκομείο, αναρρώνοντας μετά τον τραυματισμό του στις 7 Σεπτέμβρη, όταν δέχτηκε επίθεση με μαχαίρι από διαταραγμένο ψυχικά άτομο.

Δεύτερος συνασπισμός είναι αυτός του PT, με το όνομα «Ο λαός ευτυχισμένος ξανά». Υποψήφιος Πρόεδρος ο Φερνάντο Χαντάτ, πρώην δήμαρχος του Σάο Πάολο και ακαδημαϊκός, με λιβανέζικη καταγωγή από την πλευρά του πατέρα, και υποψήφια αντιπρόεδρος η βουλευτής του ΚΚ Βραζιλίας (που στήριξε τις σοσιαλδημοκρατικές - διαχειριστικές κυβερνήσεις των Λούλα και Ρουσέφ) Μανουέλα Ντ' Αβιλα. Ο Χαντάτ καταγράφει ποσοστά 23% με 27% στον πρώτο γύρο και βασικό στοιχείο της προεκλογικής του εκστρατείας είναι η υπεράσπιση της σοσιαλδημοκρατικής διαχείρισης του PT και οι υποσχέσεις σε μερίδα του κεφαλαίου ότι θα επανέλθει, με κοινωνική συναίνεση και ταξική ειρήνη, η ανάκαμψη των κερδών του.

Υπάρχουν ακόμα 11 υποψήφιοι Πρόεδροι, και σε ενδεχόμενο δεύτερο γύρο θα παίξουν σημαντικό ρόλο στις συμμαχίες που θα δημιουργηθούν και άρα στο αποτέλεσμα. Κατά σειρά στις δημοσκοπήσεις: Με 10% εμφανίζεται ο «κεντροαριστερός» Σίρο Γκόμες από το Δημοκρατικό Εργατικό Κόμμα, με 7% ο Τζεράντο Αλκμίν από το δεξιό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, με 4% η Μαρίνα Σίλβα από το «Δίκτυο Βιωσιμότητας» (οικολόγοι και διάφοροι σοσιαλδημοκράτες) και ακολουθούν οι άλλοι υποψήφιοι, με χαμηλότερα ποσοστά. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο υποψήφιος που κατεβαίνει με το κόμμα του Τέμερ, Ενρίκε Μεϊρέλες, καταγράφει μόλις 2%.

Το Βραζιλιάνικο ΚΚ, που διαφοροποιήθηκε τα προηγούμενα χρόνια από τη στήριξη των σοσιαλδημοκρατικών κυβερνήσεων του PT, συμμετέχει με τον συνασπισμό «Χωρίς φόβο να αλλάξουμε την Βραζιλία» και υποστηρίζει τον Γκιλιέρμε Κάρλος Μποουλός, που προέρχεται από το Κόμμα Σοσιαλισμού και Ελευθερίας (PSOL) και το Κίνημα των Αστεγων Εργατών, με βασικό σύνθημα «Να αντιμετωπίσουμε την επίθεση του κεφαλαίου και του φασισμού» και κάλεσμα στον λαό «να δυναμώσει την αντικαπιταλιστική - αντιιμπεριαλιστική πάλη για τη λαϊκή εξουσία και το σοσιαλισμό».


Δ. Κ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ