Τρίτη 23 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Στις 14 Νοέμβρη κανείς για δουλειά! Συντονισμένη απεργιακή απάντηση απέναντι στην αντιλαϊκή επίθεση

Σε συντονισμένο απεργιακό μέτωπο καλεί το ΠΑΜΕ όλα τα σωματεία και τους εργαζόμενους, προκειμένου να δώσουν ενιαία απάντηση απέναντι στην αντιλαϊκή επίθεση κυβέρνησης - κεφαλαίου.

«Στις 14 Νοέμβρη κανείς στη δουλειά. Παίρνουμε μέτρα για την επιτυχία της απεργίας», σημειώνει στην ανακοίνωσή του. Μετά την απόφαση που πήρε το μεγαλύτερο Εργατικό Κέντρο της χώρας, το Εργατικό Κέντρο Αθήνας - με την καθοριστική συμβολή της ΔΑΣ και των δεκάδων απεργιακών αποφάσεων που είχαν προηγηθεί - για προκήρυξη απεργίας στις 14 Νοέμβρη, το ΠΑΜΕ καλεί όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να προχωρήσουν ενιαία σε αποφάσεις για απεργία στη συγκεκριμένη ημερομηνία.

Ηδη, ανταποκρινόμενες στο κάλεσμα, μια σειρά από δευτεροβάθμιες και πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις, που είχαν πάρει από τις προηγούμενες μέρες απεργιακές αποφάσεις, παίρνουν θέση στο απεργιακό μέτωπο στις 14 Νοέμβρη, συνεχίζουν και εντείνουν την προετοιμασία για την επιτυχία της απεργίας, με συνελεύσεις, συσκέψεις, παρεμβάσεις και κινητοποιήσεις.

Στη μάχη με όλες μας τις δυνάμεις

Στην ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ αναφέρει:

«Το ΠΑΜΕ καλεί όλα τα συνδικάτα και την εργατική τάξη σε συντονισμένο, ενιαίο αγώνα ενάντια στα μέτρα, τα ψέματα και την κοροϊδία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που υλοποιεί κατά γράμμα τις απαιτήσεις της μεγαλοεργοδοσίας και των επιχειρηματικών ομίλων. Να διεκδικήσουμε Συλλογικές Συμβάσεις με αυξήσεις σε μισθούς, μεροκάματα, συντάξεις και τις κοινωνικές παροχές. Να καταργηθεί το αίσχος των 586 και 511 ευρώ. Κανείς κάτω από 751 ευρώ. Κόντρα στο κλίμα άπνοιας, της σιγής νεκροταφείου, κάθε αγωνιστικής κινητοποίησης που θέλει να επιβάλλει η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, λέγοντας σταθερά πως δεν συντρέχουν λόγοι για απεργιακή απάντηση, οι εργαζόμενοι να δώσουν μαζική μαχητική απάντηση (...).

Να μη δεχτούμε καμιά αναμονή και ανοχή, καμία επιπλέον καθυστέρηση. Να απαντήσουμε στα ψέματα και τις αυταπάτες που σπέρνουν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και η ΝΔ. Οι εργαζόμενοι να απομονώσουν και να προσπεράσουν τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό, τις συνδικαλιστικές δυνάμεις που όπως στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ έτσι και χτες (σ.σ. την Παρασκευή 19/10) στη συνεδρίαση του ΕΚΑ, προσπάθησαν με κάθε τρόπο να μπλοκάρουν τις προτάσεις για απεργιακή απάντηση.

Κανείς δεν θα μας λύσει τα προβλήματα που έχουν δημιουργήσει το μεγάλο κεφάλαιο και οι κυβερνήσεις του, αν δεν οργανωθεί μαζικός, αποφασιστικός αγώνας με το σύνθημα "Μπροστά οι δικές μας ανάγκες - Οχι τα κέρδη των λίγων".

Στις 14 Νοέμβρη κανείς στη δουλειά. Παίρνουμε μέτρα για την επιτυχία της απεργίας. Στη μάχη όλες οι δυνάμεις. Παίρνουμε τη ζωή μας στα χέρια μας. Το λόγο έχουμε τώρα εμείς.

Ολοι στην απεργία στις 14 Νοέμβρη. Ολοι στις συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ. Στην Αθήνα στην Ομόνοια, στις 10.30 π.μ.».

Απόφαση ΕΚΑ: «Καρπός» της στάσης της ΔΑΣ και των δεκάδων απεργιακών αποφάσεων

Στη συνεδρίαση του Διοικητικού του Συμβουλίου του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, την περασμένη Παρασκευή, η ξεκάθαρη στάση της «Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας» (ΔΑΣ) ήταν αυτή που διασφάλισε τη λήψη απεργιακής απόφασης. Μάλιστα, η απόφαση πάρθηκε κόντρα στην ουσιαστική αντίθεση των ίδιων παρατάξεων που καταψήφισαν και στη ΓΣΕΕ την πρόταση για απεργία, δηλαδή των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΕΑΚ (ΣΥΡΙΖΑ - ΛΑΕ - Φωτόπουλος), «Ενότητα», και στην παρελκυστική τακτική που ακολούθησαν με μοιρασμένους μεταξύ τους ρόλους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην εισήγησή του ο πρόεδρος του ΕΚΑ και στέλεχος της ΕΑΚ έκανε λόγο για «πρόταση» του Εργατικού Κέντρου προς τη ΓΣΕΕ να αποφασίσει απεργία στις 14 Νοέμβρη, μέρα για την οποία έχει προκηρύξει απεργία η ΑΔΕΔΥ, ή σε άλλη «κοντινή» ημερομηνία. Χωρίς δηλαδή να προτείνει στην πραγματικότητα την προκήρυξη απεργίας από το ΕΚΑ, έστρωνε το έδαφος για να μην υπάρξει τελικά καμία απόφαση, με δεδομένη τη στάση των παρατάξεων που πλειοψηφούν στη διοίκηση της ΓΣΕΕ. Πίσω από αυτήν τη θολή τοποθέτηση συντάχθηκε και ο επικεφαλής της «Ενότητας».

Οι συνδικαλιστές της ΔΑΣ έθεσαν την πρόταση για απεργία στις 8 Νοέμβρη, υπενθυμίζοντας τις αποφάσεις Ομοσπονδιών, Εργατικών Κέντρων αλλά και πολλών σωματείων που ανήκουν στη δύναμη του ΕΚΑ. Ανέδειξαν ότι αυτή ήταν ουσιαστικά η μόνη πρόταση για προκήρυξη απεργίας, αφού η στάση της πλειοψηφίας άφηνε την πραγματοποίηση της απεργίας στα χέρια της ΓΣΕΕ, που... την είχε ήδη απορρίψει στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής της Επιτροπής!

Η ΔΑΣ υπογράμμισε πως το κύριο είναι να δοθεί απεργιακή απάντηση και στην κατεύθυνση αυτή ξεκαθάρισε πως θα στηρίξει την πρόταση για απεργία στις 14 Νοέμβρη, αν διατυπωθεί ως πραγματική πρόταση για απεργιακή απόφαση από το ΕΚΑ και όχι ως... παρακάλια στη ΓΣΕΕ. Με τη στάση της ΔΑΣ συμφώνησαν επίσης οι συνδικαλιστές του ΕΜΕΙΣ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Κάτω από την πίεση που ασκήθηκε, οι συνδυασμοί της ΕΑΚ και της «Ενότητας» αποφάσισαν τελικά να ψηφίσουν την κήρυξη απεργίας του ΕΚΑ για τις 14 Νοέμβρη.

Την πρόταση για απεργία καταψήφισαν οι ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ, επιχειρώντας μάταια να κρύψουν την αντίθεσή τους στην οργάνωση απεργιακής κινητοποίησης πίσω από επιχειρήματα - καρμπόν, πως δεν θέλουν να «δεσμεύσουν» το τριτοβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο με συγκεκριμένη ημερομηνία...

«Η απεργιακή απόφαση του ΕΚΑ αντανακλά την αποφασιστική στάση της "Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας", κόντρα στην τακτική των άλλων δυνάμεων», τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΔΑΣ ΕΚΑ. «Η απόφαση για απεργία του ΕΚΑ, του μεγαλύτερου Εργατικού Κέντρου της χώρας, ήρθε από την απεργιακή προετοιμασία και δράση δεκάδων σωματείων της Αθήνας που ήδη είχαν ανταποκριθεί στο κάλεσμα των δεκάδων Ομοσπονδιών και Εργατικών Κέντρων, στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ», σημειώνει η ΔΑΣ και καταλήγει: «Η επιτυχία της απεργίας βρίσκεται στα χέρια της εργατικής τάξης της Αθήνας, η οποία επέβαλε και τη σημερινή απόφαση».

Να καλύψει η ΓΣΕΕ τα έξοδα των συνδικάτων για την απεργία

Στο μεταξύ, η ΔΑΣ με αίτημά της ζητά την κάλυψη των εξόδων των συνδικάτων για την απεργία από τη ΓΣΕΕ και για τον λόγο αυτό ζητά την άμεση σύγκληση της Οικονομικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ.

Συγκεκριμένα, στο αίτημά της η ΔΑΣ αναφέρει τα εξής:

«Γνωρίζετε ότι πολλά Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες και Συνδικάτα έχουν αποφασίσει απεργία στις 14 Νοέμβρη. Διεκδικούν ΣΣΕ με αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις και στις κοινωνικές παροχές. Να καταργηθεί ο νόμος Βρούτση - Αχτσιόγλου και να επανέλθει ο βασικός μισθός στα 751 ευρώ.

Τα συνδικάτα, για να προπαγανδίσουν την απεργία και να έχει επιτυχία, χρειάζεται να εκδώσουν αρκετό υλικό. Γνωρίζετε ότι τα συνδικάτα αδυνατούν να εκδώσουν το υλικό, λόγω της πολύς κακής οικονομικής τους κατάστασης.

Ζητάμε τώρα να καλύψετε τα έξοδα των Εργατικών Κέντρων και των Ομοσπονδιών που προχωρούν σε απεργία στις 14 Νοέμβρη».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ