Πέμπτη 25 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΜΠΛΟΚΩΝ
Πρόγραμμα δράσης για τα μεγάλα προβλήματα των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων

Πρόγραμμα δράσεων για τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι, τα οποία οξύνονται από την πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, την ΚΑΠ της ΕΕ και τη νέα αναθεώρησή της, που θα έχει νέες αρνητικές συνέπειες σε βάρος της μικρομεσαίας αγροτιάς, συζήτησε η Γραμματεία της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων (ΠΕΜ), που συνεδρίασε την Κυριακή 21/10, στη Λάρισα.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ενημερωτικές συσκέψεις, συγκεντρώσεις και άλλες κινητοποιήσεις, που θα πραγματοποιηθούν με την ευθύνη των Ομοσπονδιών και των Αγροτικών και Κτηνοτροφικών Συλλόγων σε όλη τη χώρα, ενώ ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί στην ουσιαστική λειτουργία των Αγροτικών Συλλόγων και στη συγκρότηση νέων σε κάθε περιοχή, καθώς - όπως τονίστηκε - «είναι το όπλο και το αποκούμπι μας για να πιέσουμε αποτελεσματικά και να πετύχουμε λύσεις ή να ανακόψουμε τα χειρότερα μέτρα που έχουν στα σκαριά».

Αγώνας απέναντι στα άμεσα και φλέγοντα προβλήματα

Στη συζήτηση της Γραμματείας αναδείχτηκαν τα άμεσα και φλέγοντα προβλήματα που «καίνε» τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους, όπως:

  • Η φοροληστεία, οι ασφαλιστικές εισφορές, τα κάθε είδους χαράτσια που παίρνουν πάνω από το 50% του εισοδήματος από τις τσέπες αγροτών και κτηνοτρόφων. Αυτή η ληστεία θα γίνει ακόμα μεγαλύτερη με τη μείωση του αφορολόγητου, που οι αγρότες κατέκτησαν με τα μπλόκα, κατά 3.000 ευρώ από το 2020.
  • Οι γενικευμένες «ανοιχτές τιμές» πώλησης σε όλα τα προϊόντα που επιβάλλουν οι έμποροι και οι βιομηχανίες, με την κυβέρνηση να κάνει πλάτες σε αυτό το απαράδεκτο φαινόμενο, στηρίζοντας την ασυδοσία ενάντια στους παραγωγούς.
  • Η τιμή παραγωγού στο γάλα, που μειώνεται καθημερινά σε όλη την Ελλάδα, στο βωμό του ανταγωνισμού και της κερδοφορίας των γαλακτοβιομηχανιών με πρόσχημα τις αθρόες εισαγωγές γάλακτος από την ΕΕ και τρίτες χώρες. Οι μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι καταστρέφονται και έχει βγει από την παραγωγή το 33%, καθώς δεν μπορούν να αντέξουν το υψηλό κόστος παραγωγής και τις χαμηλές τιμές σε γάλα και κρέας. Χαμηλές είναι οι τιμές παραγωγού και σε πάρα πολλά άλλα προϊόντα, τα οποία ωστόσο φτάνουν με πολλαπλάσια αυξημένη τιμή στη λαϊκή κατανάλωση, κερδοσκοπώντας σε βάρος αγροτών και παραγωγών.
  • Το αυξημένο κόστος παραγωγής, με την τιμή του πετρελαίου να κυμαίνεται σε 1,45 - 1,50 ευρώ το λίτρο, την ίδια ώρα που στους εφοπλιστές δίνεται 44 λεπτά και στις χώρες της ΕΕ η μέση τιμή είναι 60 λεπτά. Το ίδιο συμβαίνει στα μέσα και εφόδια, στο ρεύμα και το νερό.
  • Οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί που εντείνονται, ενώ η κυβέρνηση δεν προχωράει στην άμεση θεσμοθέτηση του ακατάσχετου των τραπεζικών λογαριασμών στις 15.000 ευρώ, παρά τις δεσμεύσεις της, γιατί θέλει τα χρήματα της πρώτης δόσης της ενιαίας ενίσχυσης να τα πάρουν οι τράπεζες, οι εφορίες κ.ά.
  • Οι μεγάλες καταστροφές από τον δάκο στην ελαιοπαραγωγή, που μειώνουν δραστικά την παραγωγή και το εισόδημα, καθώς οι ψεκασμοί είτε δεν έγιναν είτε ήταν ελλιπείς, με ευθύνη του κράτους και των Περιφερειών. Ζημιές υπάρχουν και σε άλλες παραγωγές σε πολλές περιοχές της χώρας, που είτε δεν καλύπτει ο ΕΛΓΑ είτε αποζημιώνει με ψίχουλα.
  • Ο ειδικός φόρος στο κρασί, που πλήττει παραγωγούς και καταναλωτές, τον οποίο η κυβέρνηση δεν καταργεί, αν και πολλές φόρες το έχει εξαγγείλει.
Το πρόγραμμα δράσεων

Στο πρόγραμμα δράσεων που αποφασίστηκε στη συνεδρίαση της Γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, περιλαμβάνονται τα εξής:

-- Συμμετοχή αγροτών και κτηνοτρόφων στις απεργιακές συγκεντρώσεις που διοργανώνουν Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες, Σωματεία σε όλη τη χώρα την Τετάρτη 14 Νοέμβρη. Θα συμμετέχουν με τα αιτήματά τους, ξεχωριστό μπλοκ και με αγροτικά μηχανήματα, καθώς - όπως τονίστηκε - «η κοινή δράση, συμπόρευση και συμμαχία με τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους των πόλεων μπορεί να δώσει δύναμη, προοπτική και αποτελεσματικότητα στους αγώνες μας».

-- Πανελλαδική σύσκεψη των περιοχών παραγωγής ροδάκινου, που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα μείωσης του εισοδήματός τους από φυσικές καταστροφές στην παραγωγή και το εμπάργκο στη Ρωσία. Η σύσκεψη θα γίνει στη Βέροια.

-- Περιφερειακές συσκέψεις σε όλες τις περιοχές για τις ζημιές από τον δάκο στην ελαιοκαλλιέργεια.

-- Ενημερωτικές συσκέψεις και αγωνιστικές κινητοποιήσεις των κτηνοτρόφων για τις εξευτελιστικές τιμές στο γάλα και στο κρέας.

-- Ανάδειξη τοπικών προβλημάτων με δράσεις σε κάθε νομό και περιοχή που αφορούν στον ΕΛΓΑ και σε άλλα ζητήματα.

-- Την Κυριακή 9 Δεκέμβρη θα πραγματοποιηθεί μεγάλη πανελλαδική σύσκεψη αγροτών και κτηνοτρόφων στη Νίκαια της Λάρισας, για να σταλεί σαφές μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι δεν θα επιτρέψουν τον αφανισμό τους, αλλά με τους αγώνες τους μπορούν να ανακόψουν την επίθεση που δέχονται.

Πλαίσιο αιτημάτων - διεκδικήσεων

Η Γραμματεία της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων καλεί τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους να μην απογοητεύονται, να μην σκύψουν το κεφάλι και να κλείσουν τα αυτιά τους στις ανέξοδες προεκλογικές υποσχέσεις και τις συκοφαντίες ενάντια στο οργανωμένο αγροτικό κίνημα, ενάντια στην Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, που δέχεται μεθοδευμένη επίθεση από την κυβέρνηση και κάθε είδους συνεταίρους και «παπαγαλάκια» της κυβερνητικής πολιτικής, με στόχο να κάμψουν τις αγωνιστικές αντιστάσεις των μικρομεσαίων αγροτών, την οργάνωση της συνδικαλιστικής δράσης και πάλης, τον συντονισμό σε πανελλαδικό επίπεδο.

Καλεί να μπουν μαζικά και δυναμικά στον αγώνα, διεκδικώντας:

  • Χορήγηση των εξισωτικών ενισχύσεων, με βάση την πραγματική παραγωγή και το ζωικό κεφάλαιο, στους χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους αγροτοκτηνοτρόφους, που τις χάνουν επειδή με την επαναχάραξη των μειονεκτικών περιοχών που προωθεί η κυβέρνηση, στο πλαίσιο της εφαρμογής των κανονισμών της ΕΕ, ολόκληρες περιοχές απεντάσσονται από αυτές.
  • Να σταματήσουν οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί. Αμεση θεσμοθέτηση του ακατάσχετου των τραπεζικών λογαριασμών στις 15.000 ευρώ.
  • Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% τις ζημιές στην παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις νόσους και καιρικά φαινόμενα, με συμμετοχή και του κράτους και όχι να στηρίζεται αποκλειστικά και μόνο στις εισφορές των αγροτών.
  • Αμεση εκτίμηση των ζημιών από τον δάκο στα ελαιόδεντρα και κάλυψη του χαμένου εισοδήματος των πληγέντων ελαιοπαραγωγών. Κατάργηση του χαρατσιού του 2%, δακοκτονία με πλήρη ευθύνη του κράτους, έγκαιρα και έγκυρα.
  • Ενταξη στα προγράμματα απονιτροποίησης των μικρομεσαίων αγροτικών νοικοκυριών που έχουν αποκλειστεί.
  • Κατάργηση του φόρου στο κρασί. Να λυθεί το θέμα με την απόσταξη τσίπουρου και να παραμείνει ως έχει το καθεστώς των διήμερων.
  • Κατώτερες εγγυημένες τιμές στα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα με βάση το κόστος παραγωγής, που να αφήνουν βιώσιμο εισόδημα στους αγρότες.
  • Να σταματήσουν αμέσως τα «αγροτοδικεία», που στοχεύουν στην τρομοκράτηση των αγροτών και την ποινικοποίηση των αγώνων τους.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ