Σάββατο 27 Οχτώβρη 2018 - Κυριακή 28 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΝΣΤΟΛΟΥΣ
Τα δικαιώματα δεν σταματάνε στις πύλες των στρατοπέδων

Συζητώντας με φαντάρους από το ΚΕΠΒ Θήβας

Ο «Ριζοσπάστης» βρέθηκε με νεοσύλλεκτους φαντάρους από το Κέντρο Εκπαίδευσης Πυροβολικού Θήβας, που ορκίστηκαν πριν από λίγες μέρες. Για περίπου ένα μήνα πέρασαν την εκπαίδευσή τους, προκειμένου να ετοιμαστούν για τη θητεία τους. Η πλειοψηφία από τους νεοσύλλεκτους αυτού του Κέντρου θα μετατεθεί στην ΕΛΔΥΚ. Πριν τη μετεγκατάστασή τους στην Κύπρο, θα βρεθούν και πάλι στη Θήβα, με προβλήματα που παραμένουν και εντείνονται, ειδικά στις κτιριακές εγκαταστάσεις του κλιμακίου της ΕΛΔΥΚ, που είναι απαρχαιωμένες. Συζητήσαμε μαζί τους για τα προβλήματα, με τα οποία έρχεται αντιμέτωπος ένας νέος όταν καταταγεί στο στρατό, καθώς και πώς αντιδρά για να βελτιώσει την καθημερινότητά του μέσα σε αυτόν.

«Τα προβλήματα ξεκινούν πριν μπεις»

Ξεκινώντας ο Γιάννης μάς είπε: «Τα προβλήματα ξεκινούν πριν μπεις. Το κόστος, για να μπορέσεις να έχεις τις βασικές σου ανάγκες καλυμμένες στο χώρο του στρατοπέδου, είναι αρκετά μεγάλο, ρούχα, είδη υγιεινής. Ο στρατός παρέχει ελάχιστα που δεν επαρκούν για να καλυφθεί η θητεία και αρκετές φορές αυτά που δίνει είναι σε κακή κατάσταση. Και δεν συζητάμε για ξυραφάκια και αφρό, τα οποία χρησιμοποιούμε κάθε μέρα για να είμαστε επιμελημένοι. Ολα αυτά είναι ένα οικονομικό βάρος για τις οικογένειές μας.

Επίσης, σοβαρό πρόβλημα είχαμε με τις μερίδες φαγητού και την ποσότητα ανά φαντάρο. Στην αρχή δεν μας φάνηκε σαν πρόβλημα, στη συνέχεια, όμως, μόλις ξεκίνησε η εκπαίδευση και ήρθε η κούραση, έγινε αισθητό σε όλους τους φαντάρους ότι το φαγητό δεν μας έφτανε. Κάναμε 2 φορές αναφορά γι' αυτό το θέμα. Η απάντηση του αξιωματικού της μοίρας ήταν ότι αυτές ήταν οι προβλεπόμενες μερίδες από το ΓΕΣ. Σε μία από τις δύο αναφορές που κάναμε, μας είπε ακόμη ότι ένα λίτρο γάλα αναλογεί σε 6 φαντάρους, άρα θα πρέπει να το πίνουμε με φειδώ. Ο,τι γάλα έμενε, πήγαιναν και το έπαιρναν πίσω, για να μην καταναλώσει κάποιος φαντάρος παραπάνω ποσότητα! Το γεγονός της διατροφής άγγιξε πολύ τους φαντάρους και παρά το ότι το πρόβλημα οξύνθηκε, λίγες μέρες πριν την ορκωμοσία βγαίναν και άλλοι φαντάροι παραπονούμενοι στην αναφορά. Ο αξιωματικός έφτασε στο σημείο να μας στρέψει ενάντια σε άλλους φαντάρους, λέγοντας ότι για την κατάσταση αυτή φταίνε οι φαντάροι που τρώνε παραπάνω».

Ούτε τα βασικά...

Συνεχίζοντας ο Μιχάλης είπε: «Μας άφησαν στο στρατόπεδο δυο μέρες χωρίς νερό. Οι εγκαταστάσεις είναι παλιές. Πιέσαμε πολύ με τις αναφορές μας. Οι αξιωματικοί μας το δικαιολογούσαν λέγοντας ότι ο υδραυλικός του στρατοπέδου έλειπε. Πρόβλημα είχαμε και με το ζεστό νερό που τελείωνε γρήγορα. Ενας φαντάρος που ήμασταν μαζί στον ίδιο κοιτώνα, γύρισε μια μέρα και μου είπε: "Μας φέραν εδώ, μας κόψαν τα μεροκάματα και δεν μας δίνουν ούτε τα βασικά για να ζήσουμε"».

Ο Κώστας ανέφερε: «Οταν ήρθε η πρώτη φορά να βγούμε από το στρατόπεδο, ο διοικητής μάς είπε να μην σκεφτούμε να φέρουμε ναρκωτικά μέσα στο στρατόπεδο, αφήνοντας το υπονοούμενο, όμως, ότι έξω από το στρατόπεδο ας κάνουμε ό,τι θέλουμε. Βέβαια, τις επόμενες μέρες διαπιστώσαμε ότι η ανοχή στα ναρκωτικά ήταν μεγάλη. Σε πολλά σημεία υπήρχαν μυρωδιές, ακόμη μάλιστα κι έξω από το Διοικητήριο. Ακόμη, σχετικά με τις εξόδους, επειδή το στρατόπεδο ήταν έξω από τη Θήβα, αναγκαζόμασταν 3 και 4 φαντάροι να πάρουμε ταξί δυο φορές τη μέρα της εξόδου, αντί να μας εξασφαλίσουν τη μεταφορά μας με κάποιο στρατιωτικό μέσο. Δεν έλειψαν ούτε τα καψόνια. Σε έναν φαντάρο που είχε υπηρεσία στα μαγειρεία, τον έβαλαν να μετρήσει πόσες πατάτες είχε κάθε σακί».

Εθνικιστικό παραλήρημα

Από το στρατόπεδο δεν έλειψαν και οι εθνικιστικές αναφορές, όπως μας είπε ο Γεράσιμος: «Το κερασάκι στην τούρτα βέβαια ήρθε την τελευταία μέρα που προετοιμαζόμασταν για την ορκωμοσία. Ο διοικητής του στρατοπέδου μάς έβαζε ξανά και ξανά να λέμε τον Εθνικό Υμνο. Μας έβαλε τις φωνές διότι δεν τον τραγουδούσαμε δυνατά και γι' αυτό μας είπε ότι θα κλαίνε και τα κτίρια μαζί μας σ' αυτό το άκουσμα κι όποιος δεν μπορεί να τον πει και να είναι περήφανος Ελληνας, να αλλάξει στρατόπεδο και χώρα. Αυτό το εθνικιστικό παραλήρημα προφανώς και δεν έμεινε ασχολίαστο από τους φαντάρους».

Ολα αυτά συμβαίνουν την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δίνει 2% του ΑΕΠ κάθε χρόνο, δηλαδή δισ. ευρώ, για τους ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς. Αυγαταίνει τις ΝΑΤΟικές βάσεις στην Ελλάδα, «καλωσορίζοντας δήθεν το δολάριο», ενώ στην ουσία εμπλέκεται όλο και πιο βαθιά στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, που εκφράζονται στην περιοχή, θέτοντας ουσιαστικά σε κίνδυνο και ανασφάλεια το λαό της χώρας. Προσπαθεί να αναβαθμίσει τη θέση της χώρας στα Δυτικά Βαλκάνια, παίζοντας καλά το ρόλο του «σημαιοφόρου» του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στην περιοχή, με τρανταχτό παράδειγμα την ενεργό εμπλοκή της στην ένταξη της ΠΓΔΜ σε αυτούς τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς.

Η κατάσταση που υπάρχει σ' αυτό το στρατόπεδο δεν αποτελεί εξαίρεση, αλλά επιβεβαίωση στον κανόνα της υποχρηματοδότησης των παροχών προς τους φαντάρους, που στηρίζει αυτή η κυβέρνηση. Στη στήλη «Η ζωή στα στρατόπεδα» συνεχώς δημοσιεύονται επιστολές φαντάρων γύρω από τέτοια θέματα. Η κατάσταση αυτή κάνει μεγάλη μερίδα των φαντάρων να προβληματίζονται, κάτι που φαίνεται από το γεγονός ότι δεν τα αφήνουν όλα να περνούν στο ντούκου. Εξάλλου, το ζητούμενο είναι να συνεχίζεις να διεκδικείς τα δικαιώματά σου σε κάθε στιγμή και περίσταση, βάζοντας μπροστά τις δικές σου ανάγκες, γιατί ούτε η εθνική υπερηφάνεια που προσπαθούν να σε «φουσκώσουν», ούτε τα 8,62 ευρώ το μήνα μπορούν να σε χορτάσουν.


Φ. Κ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ