Τρίτη 6 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΛΜΕ ΠΕΙΡΑΙΑ
Σοβαρές οι ευθύνες κυβέρνησης και Εισαγγελίας για την απαράδεκτη έφοδο του ΣΔΟΕ

Από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου της ΕΛΜΕ Πειραιά
Από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου της ΕΛΜΕ Πειραιά
Συνέντευξη Τύπου έδωσε χτες η ΕΛΜΕ Πειραιά, καταγγέλλοντας την πρωτοφανή έφοδο του ΣΔΟΕ στα γραφεία της την περασμένη Τετάρτη, μια ενέργεια που στοχεύει στην τρομοκράτηση και στη δημιουργία προηγούμενου για τον ασφυκτικότερο έλεγχο του συνδικαλιστικού κινήματος.

Ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Πειραιά, Ηλίας Πατίδης, κατήγγειλε στην συνέντευξη Τύπου ότι «υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο κατασυκοφάντησης και τρομοκράτησης του Σωματείου μας, αλλά και συνολικά του συνδικαλιστικού κινήματος», αναφέροντας τις ευθύνες που έχει η Εισαγγελία, που βασισμένη σε μια ανώνυμη καταγγελία διέταξε την εμπλοκή του ΣΔΟΕ, συμβάλλοντας έτσι στην κατασυκοφάντηση των συνδικάτων.

Τόνισε επίσης τις σοβαρές πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης, που έβαλε ένα ελεγκτικό όργανο του υπουργείου Οικονομικών να εισβάλει στα γραφεία ενός σωματείου, βασισμένο σε μια ανώνυμη καταγγελία.

Την αλληλεγγύη των συνδικάτων του Πειραιά μετέφερε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου της πόλης, Νίκος Ξουράφης, παρεμβαίνοντας στη συνέντευξη.

Πριν από τη συνέντευξη Τύπου, η ΕΛΜΕ έκανε παρέμβαση στην Εισαγγελία, όπου κατέθεσε υπόμνημα ζητώντας τη δικογραφία, όπως και την καταγγελία στη βάση της οποίας έγινε η απαράδεκτη παρέμβαση του ΣΔΟΕ. Η Εισαγγελία ωστόσο δεν ικανοποίησε το αίτημα της ΕΛΜΕ, γεγονός που επίσης καταγγέλθηκε στη συνέντευξη Τύπου.

Υπενθυμίζεται ότι το ΣΔΟΕ στις 31/10 έκανε έφοδο στα γραφεία της ΕΛΜΕ Πειραιά και κατάσχεσε περιουσιακά στοιχεία (υπολογιστής κ.ά.), με εντολή της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πειραιά, με πρόσχημα μια ανυπόστατη καταγγελία. Μια μέρα πριν, κλιμάκιο του ΣΔΟΕ είχε ζητήσει από την ΕΛΜΕ μια σειρά από στοιχεία, όπως πρακτικά συνεδριάσεων Διοικητικών Συμβουλίων και Γενικών Συνελεύσεων, ποιοι εργαζόμενοι έχουν πάρει υλική βοήθεια από το ταμείο αλληλοβοήθειας της ΕΛΜΕ (προβλέπεται στο καταστατικό της), αν επέστρεψαν τα χρήματα αυτά, απολογισμούς και προϋπολογισμούς όλων των προηγούμενων ετών κ.ά.

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι αντιδράσεις από συνδικάτα και άλλους φορείς ενάντια στην πρωτοφανή και απαράδεκτη έφοδο του ΣΔΟΕ στα γραφεία της ΕΛΜΕ Πειραιά.

Σε ανακοίνωσή της, η ΟΛΜΕ σημειώνει μεταξύ άλλων: «Πρόκειται για ευθεία επίθεση ενάντια στο συνδικαλιστικό κίνημα. Είναι πρόκληση η στοχοποίηση και συκοφάντηση ενός σωματείου που δεν έχει οικονομικές συναλλαγές με κράτος και επιχειρήσεις, την ίδια στιγμή που όλη η κοινωνία βοά για το τι είδους και ποιότητας συναλλαγές έχουν τα ισχυρά οικονομικά και πολιτικά κέντρα εξουσίας του τόπου. Αυτή η παρέμβαση του ΣΔΟΕ δεν προέκυψε τυχαία. Είναι ιδιαίτερα σοβαρό ζήτημα και δεν πρέπει κανένας να το υποτιμήσει. Τα σωματεία δεν έχουν να κρύψουν τίποτα, γιατί γίνονται δημόσιοι οικονομικοί απολογισμοί ετησίως».

Η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων - Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ) τονίζει: «Είναι προκλητική και καταδικαστική η ενέργεια του ΣΔΟΕ, να κυνηγά με ανύπαρκτες κατηγορίες την ΕΛΜΕ Πειραιά, την ώρα που πλήθος επιχειρήσεων αξιοποιώντας το αντεργατικό οπλοστάσιο των μνημονίων καταπατούν εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Πρόκειται για ευθεία επίθεση ενάντια στο συνδικαλιστικό κίνημα, ενάντια σε σωματεία που αντιστέκονται και αντιπαλεύουν την αντιλαϊκή εκπαιδευτική πολιτική. Αποδεικνύεται για ακόμη μια φορά ότι η αντιλαϊκή πολιτική συμβαδίζει με την καταστολή και την τρομοκρατία. Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει τεράστιες πολιτικές ευθύνες για την απαράδεκτη και ακατανόητη αυτή ενέργεια του ΣΔΟΕ. Κάτω τα χέρια από τα σωματεία και το συνδικαλιστικό κίνημα!».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ