Τρίτη 13 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΓΔΜ - ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ
Προχωρά η αμερικανοΝΑΤΟικής κοπής συμφωνία των Πρεσπών

Ο σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, προχωρά τον σχεδιασμό ΝΑΤΟ και ΕΕ με την αβάντα των βουλευτών που απέσπασε από το VMRO
Ο σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, προχωρά τον σχεδιασμό ΝΑΤΟ και ΕΕ με την αβάντα των βουλευτών που απέσπασε από το VMRO
ΣΚΟΠΙΑ.--

Στην Ολομέλεια της Βουλής της ΠΓΔΜ προωθούνται τις επόμενες 2,5 βδομάδες τα σχέδια των τεσσάρων τροπολογιών του Συντάγματος οι οποίες εγκρίθηκαν την Κυριακή από την αρμόδια επιτροπή Συνταγματικών Υποθέσεων στα Σκόπια, στο πλαίσιο της προώθησης της αμερικανοΝΑΤΟικής κοπής συμφωνίας των Πρεσπών ανάμεσα σε Ελλάδα και ΠΓΔΜ, με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ σε ρόλο σημαιοφόρου στην ένταξη όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Υπέρ των σχεδίων των τροπολογιών τάχθηκαν οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας και κατά οι βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, VMRO - DPMNE. Αναμένεται η σύγκληση της Ολομέλειας του Κοινοβουλίου την 1η Δεκέμβρη, οπότε έχει προγραμματιστεί η ψήφιση των σχεδίων τροπολογιών του Συντάγματος. Για την έγκρισή τους απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία (61 βουλευτές στους 120), την οποία η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ διαθέτει άνετα, μετά την ανεξαρτητοποίηση 8 βουλευτών της αντιπολίτευσης και το όργιο εκβιασμών και εξαγορών που έχει καταγγελθεί. Ακολούθως, οι συνταγματικές τροποποιήσεις θα τεθούν σε δημόσια διαβούλευση και στη συνέχεια θα ξεκινήσει η τρίτη και τελευταία φάση της διαδικασίας τροποποίησης του Συντάγματος, κατά την οποία η κυβέρνηση θα καταθέσει στη Βουλή τις τελικές προτάσεις της για το περιεχόμενο των συνταγματικών τροπολογιών, που θα συζητηθούν στην Ολομέλεια της Βουλής. Η τρίτη και τελευταία φάση θα ολοκληρωθεί με την τελική ψηφοφορία, κατά την οποία απαιτείται η ενισχυμένη πλειοψηφία δύο τρίτων, δηλαδή οι ψήφοι 80 βουλευτών.

Στις τροπολογίες περιλαμβάνεται το άρθρο 36 του Συντάγματος, όπου προβλέπεται η αλλαγή της ονομασίας «Μακεδονία» σε «Βόρεια Μακεδονία», ωστόσο διατηρούνται τα περί «μακεδονικής» υπηκοότητας και «μακεδονικής» εθνότητας, για λόγους ιστορικούς όπως λέγεται (ανιστόρητα, αφού η Μακεδονία ως γεωγραφικός χώρος πάντα κατοικούνταν από διάφορες εθνότητες). Συντηρείται έτσι το σπέρμα του αλυτρωτισμού, κάτι που από την πρώτη στιγμή επισήμαινε το ΚΚΕ, ξεχωρίζοντας βεβαίως το κύριο, ότι η συμφωνία είναι ενάντια και στους δύο λαούς, Ελλάδας και ΠΓΔΜ, γιατί ισχυροποιεί την παρουσία του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στην περιοχή.

Οπως διαρρέεται μάλιστα από την πλευρά της ΠΓΔΜ, η ελληνική κυβέρνηση είναι ενήμερη για τις τροπολογίες που κατατίθενται και δεν εκφράζει αντιρρήσεις.

Επίσης, στη δεύτερη τροπολογία, στο προοίμιο του Συντάγματος γίνεται εξειδίκευση στην αναφορά «ASNOM» («Αντιφασιστική Συνέλευση για τη Λαϊκή Απελευθέρωση της Μακεδονίας») όπου προτείνεται να συμπεριλαμβάνεται και η συμφωνία της Οχρίδας, με την οποία τερματίστηκαν οι ένοπλες συγκρούσεις. Στην τρίτη τροπολογία αναφέρεται πως θα είναι σεβαστές «η εθνική κυριαρχία, η εδαφική ακεραιότητα και η ανεξαρτησία των γειτονικών χωρών». Στην τέταρτη τροπολογία γίνεται αναφορά στους πολίτες της χώρας που κατοικούν ή διαμένουν «στο εξωτερικό», αντί της σημερινής αναφοράς σε «γειτονικές χώρες». Ειδικότερα, στη συγκεκριμένη τροπολογία αναγράφεται ότι η Πολιτεία «μεριμνά για τα μέλη του μακεδονικού λαού που ζουν στο εξωτερικό, δίχως αυτό να σημαίνει ανάμειξη στα κυριαρχικά δικαιώματα άλλων κρατών και στις εσωτερικές τους υποθέσεις».

Ψάχνουν τον Γκρούεφσκι...

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η αστυνομία στην ΠΓΔΜ αναζητεί από χτες τον πρώην πρωθυπουργό και αρχηγό του VMRO - DPMNE, Νίκολα Γκρούεφσκι, που έπρεπε την Παρασκευή να παρουσιαστεί σε φυλακές κοντά στα Σκόπια για να εκτίσει διετή ποινή κάθειρξης για υπόθεση διαφθοράς που αφορά την προμήθεια πολυτελούς τεθωρακισμένου οχήματος από το κράτος, αξίας 600.000 ευρώ, όσο ήταν πρωθυπουργός.

Ο Γκρούεφσκι δεν παρουσιάστηκε και έτσι, μετά από σχετικό αίτημα δικαστηρίου των Σκοπίων, η αστυνομία εξέδωσε ένταλμα σύλληψης σε βάρος του.

Ο πρώην πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, πέραν της υπόθεσης για την οποία καταδικάστηκε, κατηγορείται για τέσσερις ακόμα υποθέσεις διαφθοράς και κατάχρησης εξουσίας. Ο Γκρούεφσκι, όπως και η ηγεσία του κόμματος, αν και συμφωνεί με την ευρωατλαντική προοπτική της χώρας διαφωνεί με την τακτική που ακολουθείται γι' αυτήν, μέσω της συμφωνίας των Πρεσπών.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ