Πέμπτη 15 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Η ηγεσία των εργατοπατέρων της ΓΣΕΕ μαζί με τον ΣΕΒ απολύουν συνδικαλιστές!

Ανακοίνωση για την απόλυση της εργαζόμενης στο Παράρτημα Τρίπολης του ΕΛΙΝΥΑΕ

Από τη χτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας στο Παράρτημα Τρίπολης του ΕΛΙΝΥΑΕ (φωτ. arcadiaportal.gr)
Από τη χτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας στο Παράρτημα Τρίπολης του ΕΛΙΝΥΑΕ (φωτ. arcadiaportal.gr)
Την ηγεσία των εργατοπατέρων της ΓΣΕΕ, που, σε αγαστή συνεργασία με τον ΣΕΒ, απολύει και διώκει συνδικαλιστές που εργάζονται στο Ελληνικό Ινστιτούτο Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας (ΕΛΙΝΥΑΕ) και κλείνει παραρτήματα του Ινστιτούτου, καταγγέλλει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, υπενθυμίζοντας παράλληλα τις αλλεπάλληλες παρεμβάσεις του το προηγούμενο διάστημα ενάντια στους αντεργατικούς σχεδιασμούς που προωθούνται σχετικά με το εν λόγω Ινστιτούτο.

Η πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ομάδα Βασιλόπουλου - ΣΥΡΙΖΑ) υπηρετούν το ρόλο τους και έχουν μετατρέψει τη Συνομοσπονδία σε Γενική Συνομοσπονδία Εργοδοτών Ελλάδας, τονίζει το ΠΑΜΕ, επισημαίνοντας σε ανακοίνωσή του τα εξής:

«Τη Δευτέρα 12 Νοέμβρη η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ σε αγαστή συνεργασία με τον ΣΕΒ στη διοίκηση του ΕΛΙΝΥΑΕ (του Ελληνικού Ινστιτούτου Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας) ανακοίνωσε την απόλυση της εργαζόμενης στο Παράρτημα Τρίπολης η οποία είναι μητέρα τριών παιδιών και ταυτόχρονα συνδικαλιστικό στέλεχος, εκλεγμένη στο ΔΣ του Σωματείου του ΕΛΙΝΥΑΕ και στο ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Αρκαδίας.

Η απόλυση της συναδέλφου, μέλους του ΔΣ του Σωματείου του ΕΛΙΝΥΑΕ, αποτελεί δίωξη της συνδικαλιστικής δράσης από την ίδια την ηγεσία της ΓΣΕΕ, που αφού έφερε τα ΜΑΤ και τους ασφαλίτες στα συνέδρια των εργατών, ανοιχτά και χωρίς προσχήματα απολύει και διώκει συνδικαλιστές. Τιμά την ονομασία που της έδωσε το ταξικό κίνημα, Γενική Συνομοσπονδία Εργοδοτών Ελλάδας και έχει στην ηγεσία της εργοδότες (ιδιοκτήτες ΑΕ κ.λπ.).

Η απόλυση αυτή αποτελεί ταυτόχρονα προσπάθεια της ηγεσίας της ΓΣΕΕ να φιμώσει τις αντιδράσεις των εργαζομένων μέσα στο ΕΛΙΝΥΑΕ, ενάντια στην παράδοσή του στους βιομηχάνους.

Τη στιγμή που η "ανάπτυξη" τσακίζει κόκαλα στους χώρους δουλειάς, γινόμαστε μάρτυρες στα καθημερινά εργοδοτικά εγκλήματα, με δεκάδες συναδέλφους μας, εργαζόμενους να σακατεύονται ή να δολοφονούνται στο βωμό του κέρδους.

Τη στιγμή που τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, η προστασία της ζωής και της υγείας του εργαζόμενου θεωρούνται "κόστος", η ηγεσία της ΓΣΕΕ από τη μια απολύει εργαζόμενους του ΕΛΙΝΥΑΕ, μειώνει το προσωπικό και το υποχρηματοδοτεί.

Από την άλλη, έχει παραδώσει πλήρως τον έλεγχό του, άρα και τον όποιο έλεγχο της προστασίας της υγείας και της ζωής των εργαζομένων, στους βιομηχάνους, στον ΣΕΒ, σ' αυτούς που ευθύνονται για τις δολοφονίες των εργατών και τους εκατοντάδες ανάπηρους για να αυγατίζουν τα κέρδη τους.

Μάλιστα, μεταξύ των μελών του ΔΣ του ΕΛΙΝΥΑΕ είναι και η πρώην γγ του υπουργείου Εργασίας, Αννα Στρατινάκη, που θυμίζουμε ότι: 1) Υπέγραψε ως πρόεδρος του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας (ΑΣΕ) τις ομαδικές απολύσεις των εργαζομένων στην "Ελληνική Χαλυβουργία". 2) Επί της θητείας της συνδιαμόρφωσε και προώθησε την απόφαση για κατάργηση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και το χτύπημα των νέων με τους μισθούς των 511 ευρώ.

Πλέον, ο ρόλος της ηγεσίας της ΓΣΕΕ δεν είναι απλά του υπονομευτή, του απεργοσπάστη, του εκπροσώπου της ιδεολογίας της ταξικής συνεργασίας μέσα στα συνδικάτα.

Η ηγεσία της ΓΣΕΕ φορά με περηφάνια το καπέλο του εκπροσώπου της εργοδοσίας, του διευθυντή ανθρώπινου δυναμικού, του αφεντικού που απολύει και διώκει τους εργαζόμενους και τους αγωνιστές συνδικαλιστές».

«Είναι επικίνδυνοι, πρέπει να απομονωθούν!», καταλήγει η ανακοίνωση του ΠΑΜΕ και απαιτεί «την άμεση ανάκληση της απόλυσης και όλων των απολύσεων που έχουν προηγηθεί, όπως επίσης και την ανάκληση της απόφασης για το κλείσιμο παραρτημάτων».

Κινητοποιήσεις από τους εργαζόμενους του Ινστιτούτου

Στο μεταξύ, οι εργαζόμενοι του ΕΛΙΝΥΑΕ προχωρούν σήμερα, Πέμπτη, σε δίωρη στάση εργασίας (τις δύο πρώτες ώρες του ωραρίου) και συμβολική παρουσία αντιπροσωπείας του Σωματείου στο υπουργείο Εργασίας, στη συνεδρίαση του ΣΥΑΕ (9 π.μ.), απαιτώντας την ανάκληση της απόλυσης εργαζόμενης από το Παράρτημα Τρίπολης του Ινστιτούτου, όπως και συνολικά την ανάκληση του σχεδίου για 17 απολύσεις και κλείσιμο παραρτημάτων του.

Το Σωματείο σε ανακοίνωσή του σημειώνει τα εξής: «Η διοίκηση του ΕΛΙΝΥΑΕ ανακοίνωσε την απόφασή της για κλείσιμο του Παραρτήματος Τρίπολης (που καλύπτει την περιοχή της Πελοποννήσου) και την απόλυση της εργαζόμενης σε αυτό (μητέρας τριών παιδιών, εκλεγμένης στο ΔΣ του Σωματείου του ΕΛΙΝΥΑΕ και στο ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Αρκαδίας). Η διοίκηση του ΕΛΙΝΥΑΕ δημιουργεί εκτός των άλλων εμπόδια στη λειτουργία του Σωματείου Εργαζομένων του ΕΛΙΝΥΑΕ, αφού η εργαζόμενη είναι εκλεγμένη στο πενταμελές ΔΣ του Σωματείου».

Αντιδρώντας στην απόλυση της συναδέλφου τους και στην πρόθεση της διοίκησης να διακόψει τη λειτουργία του Παραρτήματος, οι εργαζόμενοι έκαναν χτες παράσταση διαμαρτυρίας στο Παράρτημα Τρίπολης του Ινστιτούτου. Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκε αντιπροσωπεία της Γραμματείας Αρκαδίας του ΠΑΜΕ.

Την απόλυση και την προωθούμενη διακοπή λειτουργίας περιφερειακών παραρτημάτων του ΕΛΙΝΥΑΕ καταδικάζουν τα Εργατικά Κέντρα Τρίπολης και Λάρισας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ