Παρασκευή 16 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ανοίγει τον ασκό του Αιόλου η «στρατηγική επένδυση των ΗΠΑ στην Ελλάδα»

Αποκαλυπτική η χτεσινή παρέμβαση του Αμερικανού πρέσβη στο «Thessaloniki Summit»

Αποκαλυπτικός, για το τι θα περιλαμβάνει ο «Στρατηγικός Διάλογος» ΗΠΑ - Ελλάδας, που εγκαινιάζεται και επισήμως σε ένα μήνα από τώρα, για να «σφραγίσει» την απογείωση της εμπλοκής της χώρας στα επικίνδυνα σχέδια των ΗΠΑ στην περιοχή, ήταν χτες ο Αμερικανός πρέσβης, Τζ. Πάιατ, μιλώντας στο «Thessaloniki Summit».

Συνοψίζοντας το ρόλο του «γεωπολιτικού μεντεσέ», που οι ΗΠΑ επιφυλάσσουν στη χώρα, ρόλο τον οποίο διεκδικεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για τη «γεωστρατηγική αναβάθμιση» της αστικής τάξης στην περιοχή, ο πρέσβης είπε πως «οι ΗΠΑ βλέπουν την Ελλάδα ως σημαντικό περιφερειακό παίκτη, πύλη για τα Βαλκάνια, εταίρο - κλειδί στις σχέσεις με Ισραήλ, Αίγυπτο και Κύπρο, με σημαντικό ρόλο στα ενεργειακά σχέδια που είναι σε εξέλιξη».

Στο πλαίσιο αυτό χαρακτήρισε το 2018 «πολύ μεγάλη χρονιά για τις ΗΠΑ στη Βόρεια Ελλάδα», σημείωσε ότι στη ΔΕΘ, όπου οι ΗΠΑ ήταν η τιμώμενη χώρα, «αναδείχτηκαν ευκαιρίες αλλά και η στρατηγική επένδυση των ΗΠΑ στην Ελλάδα» και προανήγγειλε ότι στο λεγόμενο στρατηγικό διάλογο μεταξύ των 2 κυβερνήσεων (ξεκινά στις 13/12 στην Ουάσιγκτον με επικεφαλής από αμερικανικής πλευράς τον ΥΠΕΞ, Μ. Πομπέο, και από την ελληνική κυβέρνηση τον αναπληρωτή ΥΠΕΞ Γ. Κατρούγκαλο), η αμερικανική πλευρά θα εστιάσει ακριβώς στο πώς θα «κτίσουν» πάνω στη ΔΕΘ.

«Φυσικά», πρόσθεσε καλώντας την κυβέρνηση να προχωρήσει ακόμα ταχύτερα τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, «οι επενδυτές θα πάρουν αποφάσεις με βάση το αν η κυβέρνηση αποδείξει ότι είναι ικανή να μετακινήσει εμπόδια. Π.χ. το Ελληνικό είναι ένα σημαντικό θέμα. Δεν πρόκειται να φύγω μέχρι να προχωρήσει το θέμα. Εχουν επενδυθεί εκεί σημαντικά αμερικανικά κεφάλαια».

Ενώ δεν θα μπορούσε να λείπει και η ξεχωριστή αναφορά στη «φανταστική δυναμική στο ενεργειακό» και σε έργα όπως η πλατφόρμα φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη, ο EastMed όπου η Κομισιόν άναψε το «πράσινο φως» για χρηματοδότηση και βέβαια ο «στρατηγικής σημασίας» αγωγός TAP, έργα που, όπως είπε, «συνηγορούν στο όραμά μας για να καταστεί η Ελλάδα ενεργειακός κόμβος στη ΝΑ Ευρώπη».

Οπως ανέφερε, όλα αυτά θα συζητηθούν στο πλαίσιο του στρατηγικού διαλόγου. «Είμαι ήδη σε επαφές με στελέχη της κυβέρνησης όπως ο Γ. Κατρούγκαλος, ο Γ. Δραγασάκης, στελέχη από υπουργεία, προκειμένου να προχωρήσει η μεταξύ μας στρατηγική σχέση και οι επενδύσεις. Συζήτησα και με τον Γ. Κουμουτσάκο (σ.σ: τομεάρχης Εξωτερικών τη ΝΔ, συμμετείχε στο συνέδριο) και του είπα πως ό,τι σκέφτεται είναι πολύ κοντά σε ό,τι συζητάμε με την κυβέρνηση», συμπλήρωσε, αναδεικνύοντας τη στρατηγική ταύτιση ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ πάνω στα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Προανήγγειλε ότι στις 13/12 θα είναι στην Ουάσιγκτον και στελέχη του Πενταγώνου. Αλλωστε, ερωτηθείς σχετικά με τα «σχήματα συνεργασίας» που στήνει η κυβέρνηση με Ισραήλ και Αίγυπτο, Ιορδανία, για την εμπέδωση της ευρωατλαντικής «σταθερότητας», απάντησε πως «υποστηρίζουμε σθεναρά τις προσπάθειες της Ελλάδας να αναπτύξει τις τέτοιες σχέσεις, για σταθερότητα αλλά και να αποτελέσει γέφυρα μεταξύ τριών ηπείρων. Η Ελλάδα προσέρχεται σε αυτές τις διμερείς επαφές, με πολλές ιδιότητες, π.χ. πηγαίνει σαν κράτος - μέλος του ΝΑΤΟ (...) Αναπτύσσει, εξάλλου, πολυεπίπεδες σχέσεις μαζί τους στην Ενέργεια, στις επιχειρήσεις, στην άμυνα και ασφάλεια, (...) Θέλουμε να δούμε αυτές οι σχέσεις να προχωράνε, να μετέχουμε κι εμείς στα τέτοια σχήματα συνεργασίας. Αυτές οι σχέσεις της Ελλάδας στη ΝΑ Μεσόγειο θα είναι κομμάτι του στρατηγικού διαλόγου στην Ουάσιγκτον».

«Αλλωστε», τόνισε, παραπέμποντας στους ανταγωνισμούς που οξύνονται στην περιοχή ως αποτέλεσμα των ιμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών και των δρόμων μεταφοράς Ενέργειας και εμπορευμάτων «ο γεωπολιτικός ανταγωνισμός επέστρεψε σε αυτήν την περιοχή του πλανήτη (...) Και αυτό είναι ένα σημείο που θα συζητήσουμε στο στρατηγικό διάλογο, καθώς έχουμε σε αυτήν την περιοχή συγκλίνοντα συμφέροντα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Σούδα έχει την πιο πολλή κίνηση σήμερα απ' ό,τι εδώ και πολλές δεκαετίες. Θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε σε αυτήν την πλατφόρμα και δεν είναι μυστικό πως δεν είναι μόνο ο 6ος στόλος στην περιοχή».

Σχετικά, τέλος, με την πλάτη που βάζει η κυβέρνηση στις αμερικανοΝΑΤΟικές «διευθετήσεις» στα Βαλκάνια, που ανοίγουν τον ασκό του Αιόλου για τους λαούς της περιοχής, ο Πάιατ ήταν εξίσου αποκαλυπτικός, ξεκαθαρίζοντας σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών ότι «η στήριξη των ΗΠΑ στις δύο κυβερνήσεις είναι απόλυτη και θα συνεχίσει. Θα δουλέψουμε, θα συνεργαστούμε στενά με Ευρωπαίους εταίρους για να ολοκληρωθεί. Εχει να κάνει με τους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ να σταθεροποιήσει τα Βαλκάνια, που, όπως είπε, νωρίτερα και η Βρετανίδα πρέσβης Κέιτ Σμιθ (σ.σ: σε προηγούμενη συνεδρία) η Ρωσία έχει προσπαθήσει να αποσταθεροποιήσει. Η Συμφωνία θα ξεκλειδώσει όλη την περιοχή, θα επηρεάσει το πώς διάφοροι σκέφτονται για το Κόσσοβο, το πώς θα προχωρήσει στο μέλλον η Σερβία, που ελπίζω να προχωρήσει προς την ευρωπαϊκή οικογένεια».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Καταδίκη της πολιτικής που μετέτρεψε τη χώρα σε αμερικανοΝΑΤΟικό ορμητήριο(2023-03-04 00:00:00.0)
Προτεραιότητα η «απογείωση της στρατηγικής σχέσης» με τις ΗΠΑ!(2019-09-17 00:00:00.0)
Εφησυχασμός και προετοιμασία «διευθετήσεων»(2019-06-11 00:00:00.0)
Τεράστια πρόκληση για το λαό η μετατροπή της χώρας σε προκεχωρημένο φυλάκιο των ΗΠΑ(2018-12-15 00:00:00.0)
«Στάζει μέλι» για τον ΣΥΡΙΖΑ και τις βρωμοδουλειές που διεκπεραιώνει(2018-11-22 00:00:00.0)
«Ορόσημο» της παραπέρα εμπλοκής η επίσκεψη Καμμένου στις ΗΠΑ(2018-10-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ