Τρίτη 4 Δεκέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Πολεμικές προετοιμασίες και καταγγελίες για σχεδιαζόμενες «προβοκάτσιες»

Οξύνεται η ένταση με πυρήνα τη στρατηγική περιοχή της Μαύρης Θάλασσας

ΜΟΣΧΑ - ΚΙΕΒΟ.--

Συνεχίζεται η ένταση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, με αφορμή το επεισόδιο στην Αζοφική Θάλασσα - που αντανακλά την ενδοϊμπεριαλιστική σύγκρουση ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ με τη Ρωσία - με τις δυο πλευρές να ανεβάζουν τους τόνους της αντιπαράθεσης στη στρατηγικής σημασίας περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Οι 24 Ουκρανοί ναύτες και αξιωματικοί έχουν προφυλακιστεί από τις ρωσικές αρχές και τους έχει απαγγελθεί η κατηγορία της παραβίασης συνόρων. Πίσω από τη διένεξη στον πορθμό Κερτς (που ενώνει την Αζοφική με τη Μαύρη Θάλασσα) κρύβεται η ενδοϊμπεριαλιστική σύγκρουση για την ενσωμάτωση της Κριμαίας στη Ρωσία, την οποία δεν αναγνωρίζουν η Ουκρανία και οι «Δυτικοί» της σύμμαχοι, αλλά και για τον έλεγχο των στενών που εξασφαλίζουν την έξοδο της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα.

Οπως ανακοίνωσε χτες ο Ουκρανός Πρόεδρος, Πέτρο Ποροσένκο, οι εφεδρικές στρατιωτικές δυνάμεις της χώρας κλήθηκαν να συμμετάσχουν σε στρατιωτικά γυμνάσια στο πλαίσιο του στρατιωτικού νόμου που επιβλήθηκε την περασμένη Τετάρτη. Επίσης θα προστεθούν ορισμένες στρατιωτικές μονάδες, ώστε να δυναμώσει η άμυνα της χώρας. Στο μεταξύ, χτες οι στρατιωτικές υπηρεσίες πληροφοριών των λεγόμενων «Λαϊκών Δημοκρατιών» στην περιοχή του Ντονμπάς προειδοποίησαν ότι ετοιμάζεται επίθεση από ουκρανικές και δυτικές δυνάμεις. Κατήγγειλαν προβοκάτσιες που προετοιμάζονται από τις ουκρανικές αρχές, όπως χημικές επιθέσεις - σε συνεργασία με Βρετανούς εμπειρογνώμονες, αναφέρουν - που θα τις παρουσιάσουν ως επιθέσεις των «πολιτοφυλάκων». «Θα αποτελέσει το πρόσχημα για μια μαζική εκτόξευση πυραύλων σε κρίσιμες υποδομές και περιοχές» του Ντονμπάς, ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες πληροφοριών.

Πάντως, ο Ποροσένκο για ακόμη μια φορά κάλεσε να αυξηθούν οι «δυτικές» στρατιωτικές δυνάμεις στη Μαύρη Θάλασσα. «Χρειαζόμαστε αύξηση της ναυτικής παρουσίας της Γερμανίας και των συμμάχων στη Μαύρη Θάλασσα ως αποτρεπτικό παράγοντα για τη Ρωσία», δήλωσε χτες σε γερμανικό ραδιόφωνο. Εξαρχής το συγκεκριμένο περιστατικό αξιοποιείται σαν «σφήνα» ανάμεσα στις όποιες σχέσεις αναπτύσσει η Ρωσία με τη Γερμανία και άλλες χώρες της ΕΕ. Ετσι, ο Ποροσένκο επανέλαβε πως «πρέπει να σταματήσουμε» τον ρωσικό αγωγό φυσικού αερίου «Nord Stream 2», ο οποίος θα καταλήγει στη Βόρεια Γερμανία και στην κατασκευή του συμμετέχουν και γερμανικά μονοπώλια, αλλά και «να σκεφτούμε νέες κυρώσεις (προς τη Ρωσία)».

Η σταδιακή «απεμπλοκή» από τους ουκρανικούς αγωγούς για μεταφορά ρωσικού αερίου, που επιδιώκει η ρωσική κυβέρνηση, οι αυστηροί έλεγχοι των ουκρανικών πλοίων στον πορθμό Κερτς, καθώς και η υπολειτουργία των δυο ουκρανικών λιμανιών στην Αζοφική Θάλασσα, προκαλούν τριγμούς στην καπιταλιστική οικονομία της Ουκρανίας. Ολα αυτά άλλωστε έχει επισημάνει και η ΕΕ, ενώ η Γερμανία αναδεικνύει ως «κομβικό» το ζήτημα της συνέχισης της διέλευσης ρωσικού φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας προς την Ευρώπη, προκειμένου να προχωρήσει ο «Nord Stream 2».

Στο G20 η αντιπαράθεση

Η ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση με αφορμή το περιστατικό στην Αζοφική εκφράστηκε και στη Σύνοδο Κορυφής του G20 στο Μπουένος Αϊρες. Στο περιθώριο της Συνόδου ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, ενημέρωσε προσωπικά την Γερμανίδα καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ, και τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε το επεισόδιο με τα ουκρανικά καράβια στον πορθμό του Κερτς. «Ο Πρόεδρος Πούτιν τους έδειξε πώς έγινε αυτή η προβοκάτσια, πώς επιχείρησαν να την υλοποιήσουν», δήλωσε ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ.

«Μιλήσαμε για την κατάσταση στην Αζοφική Θάλασσα, γιατί και εκεί πρέπει να αποφευχθεί η όποια επιδείνωση», είπε η Μέρκελ για τη συνάντησή της με τον Πούτιν. «Ενθαρρύνουμε μια συνάντηση του σχήματος της Νορμανδίας, δηλαδή της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ουκρανίας και της Ρωσίας, στην οποία επίσης πρέπει να συζητηθούν οι διαδικασίες που ισχύουν εκεί», συνέχισε, ξεκαθαρίζοντας πως «θα πρέπει να εξασφαλίζεται η ελεύθερη ναυσιπλοΐα στην Αζοφική προς τις ουκρανικές ακτές. Υπάρχει μια συνθήκη γι' αυτό, του 2003, την οποία πρέπει να τηρεί η Ρωσία».

Επίσης ο Βλ. Πούτιν δήλωσε το Σάββατο στο τέλος της Συνόδου Κορυφής του G20 ότι «ο πόλεμος θα συνεχίζεται» στην Ανατολική Ουκρανία όσο η σημερινή κυβέρνηση «παραμένει στην εξουσία». Η ουκρανική κυβέρνηση επιχειρεί να «δικαιολογεί τις οικονομικές αποτυχίες της με τον πόλεμο», επιρρίπτοντας τις ευθύνες σε έναν «ξένο εισβολέα», εκτίμησε ο Πούτιν.

«Απαραίτητη» μια συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ

Στο μεταξύ, ο Ρώσος Πρόεδρος χαρακτήρισε από το Μπουένος Αϊρες «απαραίτητη» μια «ουσιαστική συνάντηση» με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, εκφράζοντας την «ελπίδα» ότι «θα μπορέσουμε να συναντηθούμε όταν η αμερικανική πλευρά θα είναι έτοιμη». Θυμίζουμε ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ ακύρωσε την Πέμπτη την προγραμματισμένη συνάντησή τους στο περιθώριο του G20 λόγω της κλιμάκωσης της έντασης που προκάλεσε - σύμφωνα με τον Τραμπ - η Μόσχα κατά της Ουκρανίας. Πάντως, η ρωσική πλευρά είχε αποδώσει την ακύρωση της συνάντησης Πούτιν - Τραμπ σε «εσωτερικά ζητήματα» των ΗΠΑ, υπονοώντας πως το επεισόδιο στην Αζοφική αξιοποιήθηκε προσχηματικά.

«Τα θέματα που πρέπει να συζητήσουμε είναι πολύ σημαντικά. Πρόκειται κυρίως για τα θέματα στρατηγικής σταθερότητας και μετά είναι τα θέματα της μη εξάπλωσης των όπλων μαζικής καταστροφής», πρόσθεσε ο Πούτιν.

Ο Βλ. Πούτιν διαβεβαίωσε ότι είχε άτυπη σύντομη συνομιλία με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ στο περιθώριο της Συνόδου του G20: «Μιλήσαμε όρθιοι. Απάντησα στις ερωτήσεις του σχετικά με το περιστατικό στη Μαύρη Θάλασσα. Εχει την άποψή του για το θέμα, εγώ έχω δική μου, αλλά τον ενημέρωσα για το τι συνέβη».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συντηρείται η ένταση σε Κριμαία και Μαύρη Θάλασσα(2019-01-05 00:00:00.0)
Νέες πιέσεις και καταγγελίες για σχεδιαζόμενες προβοκάτσιες(2019-01-01 00:00:00.0)
Συντηρούν ψηλά την ένταση στα «απόνερα» του επεισοδίου στην Αζοφική(2018-12-22 00:00:00.0)
Υπαρκτός ο κίνδυνος πυρηνικού πολέμου(2018-12-21 00:00:00.0)
Συνέχιση της έντασης και της στρατιωτικής «προετοιμασίας»(2018-12-20 00:00:00.0)
Σταμάτησε η κατασκευή του λιμενοβραχίονα(2003-10-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ