Σάββατο 15 Δεκέμβρη 2018 - Κυριακή 16 Δεκέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑ ΠΟΥ ΜΥΡΙΖΟΥΝ ΜΠΑΡΟΥΤΙ
«ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ» ΕΛΛΑΔΑΣ - ΗΠΑ
Μνημείο βαθύτερης εμπλοκής στα επικίνδυνα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια

«Μνημείο» ακόμα βαθύτερης εμπλοκής της χώρας και του λαού στα επικίνδυνα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια αποτελεί ο πρώτος «Στρατηγικός Διάλογος» Ελλάδας - ΗΠΑ που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στην Ουάσιγκτον.

Στο κοινό ανακοινωθέν εξάλλου που εκδόθηκε από τις αντιπροσωπείες των δύο κυβερνήσεων, όπου από μεριάς της ελληνικής κυβέρνησης συμμετείχε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλος, και από πλευράς ΗΠΑ ο υπουργός Εξωτερικών, Μ. Πομπέο, σημειώνεται ευθύς εξαρχής ότι «ο Στρατηγικός Διάλογος οικοδομεί πάνω σε ένα έτος έντονης δέσμευσης, τονίζει τη δύναμη της διμερούς σχέσης και επιβεβαιώνει την αμοιβαία δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας να εμβαθύνουν τη συνεργασία στους τομείς που περιγράφονται», δίνοντας το στίγμα της «απογείωσης» της εμπλοκής της χώρας στα αμερικανικά σχέδια στην περιοχή σε όλο το «φάσμα».

«Κοινό όραμα» τα ευρωατλαντικά σχέδια

Ενδεικτική είναι και η «εξειδίκευση» των παραπάνω ανά θεματική ενότητα. Σύμφωνα με το ανακοινωθέν, στην ενότητα για την περιφερειακή συνεργασία, «ΗΠΑ και Ελλάδα αντάλλαξαν απόψεις για την Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια, σημειώνοντας το κοινό τους όραμα για (...) την ανάγκη ενσωμάτωσης των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στους ευρωπαϊκούς και διατλαντικούς θεσμούς, (...) και τον στόχο της περαιτέρω σύνδεσης των εταίρων στην Ανατολική Μεσόγειο σε ένα πλαίσιο πολιτικών και οικονομικών δεσμών».

Μια σαφής παραπομπή στα σχέδια «ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης» των Βαλκανίων και στα σχήματα εμπέδωσης της αμερικανοΝΑΤΟικής «σταθερότητας» στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, όπου η κυβέρνηση αναλαμβάνει πρωταγωνιστικούς ρόλους για την «αναβάθμιση» της αστικής τάξης.

Εξ ου και οι ΗΠΑ «επαίνεσαν την ηγεσία και το όραμα της Ελλάδας για την προώθηση της περιφερειακής σταθερότητας και συνεργασίας, ιδίως με τις πρωτοβουλίες της Αθήνας στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια ώστε να διασφαλιστούν κοινά, περιφερειακά οφέλη σε Οικονομία και Ασφάλεια, αλλά και με τη Συμφωνία των Πρεσπών με τα Σκόπια και τη δουλειά που γίνεται για την εφαρμογή της». Σύμφωνα με το ανακοινωθέν, «η Ελλάδα συζήτησε τις τριμερείς της συμπράξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και οι ΗΠΑ εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους για την αύξηση της υποστήριξής τους στον τριμερή διάλογο Ελλάδας - Ισραήλ - Κύπρου, όπου έχουν προσκληθεί».

Καθώς τα σχέδια αυτά αποτελούν την άλλη όψη των επιχειρηματικών σχεδίων, σημειώνεται πως «οι δύο πλευρές εξέτασαν επίσης τις επενδύσεις και την ανάπτυξη υποδομών στα Δυτικά Βαλκάνια».

«Επέκταση» των πολύπλευρων στρατιωτικών σχέσεων

Μπαρούτι μυρίζει και η ξεχωριστή ενότητα για τα θέματα στρατιωτικής συνεργασίας. Την ώρα που η κυβέρνηση έχει μετατρέψει όλη τη χώρα σε μια απέραντη αμερικανοΝΑΤΟική βάση εφόρμησης, το κείμενο καταγράφει ότι οι δύο πλευρές «επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους να ενισχύσουν περαιτέρω την εταιρική τους σχέση για την άμυνα και την ασφάλεια, που προάγει τη σταθερότητα και την ευημερία στην περιοχή και συμβάλλει στη δύναμη του ΝΑΤΟ» καθώς και «να εκσυγχρονίσουν και να επεκτείνουν τις πολύπλευρες αμυντικές τους σχέσεις (...) με βάση τις πρόσφατες επιτυχίες σε συνδυασμένες κοινές ασκήσεις κατάρτισης και ασφάλειας, και την αύξηση στις κοινές μας δραστηριότητες».

Σε στενή διασύνδεση με τα προηγούμενα, στην ενότητα περί κράτους Δικαίου και αντιτρομοκρατίας, τονίζεται ότι οι δύο πλευρές «δεσμεύτηκαν να ενισχύσουν τη συνεργασία τους στον τομέα της επιβολής του νόμου, της ανταλλαγής πληροφοριών, της συνεργασίας για την ασφάλεια των συνόρων και της καταπολέμησης παράνομων δραστηριοτήτων», ενώ σε άλλο σημείο του κειμένου καταγράφεται ότι «οι δύο κυβερνήσεις συζήτησαν τη δυνατότητα υποστήριξης των ΗΠΑ στον τομέα» της αντιμετώπισης του Προσφυγικού, δίνοντας μεγαλύτερο ρόλο και λόγο στις ΗΠΑ και σε αυτό το πεδίο - πρόσχημα για την ακόμα πιο ενεργή στρατιωτική παρουσία τους στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια.

«Κόμβος» για τα αμερικανικά σχέδια στην Ενέργεια

Σε ό,τι αφορά τα επιχειρηματικά σχέδια που είναι δεμένα με τα παραπάνω, στην ενότητα «Εμπόριο και επενδύσεις», σημειώνεται ότι «με βάση τη θετική δυναμική της ΔΕΘ, Ελλάδα και ΗΠΑ δεσμεύτηκαν να ενισχύσουν το διμερές εμπόριο και τις επενδύσεις, συμπεριλαμβανομένων βασικών τομέων όπως η ενέργεια, η άμυνα, η πληροφορική, η ψυχαγωγία και οι υποδομές», όπως και ότι «οι ΗΠΑ τόνισαν τον αυξανόμενο ρόλο της Ελλάδας ως ενεργειακού, μεταφορικού και εμπορικού κόμβου στην περιοχή και οι δύο χώρες δεσμεύτηκαν να συνεργαστούν για την περαιτέρω ενίσχυση αυτού του ρόλου».

Αφιέρωσαν, εξάλλου, ειδικό κεφάλαιο στην Ενέργεια, με τις δύο κυβερνήσεις να σημειώνουν την ανάγκη βελτίωσης της ενεργειακής ασφάλειας και διαφοροποίησης (των ενεργειακών πηγών τροφοδοσίας) της Ευρώπης, επισημαίνοντας την πρόσφατη αγορά LNG από τις ΗΠΑ (αμερικανικό τέτοιο φορτίο οδεύει για παράδοση τις αμέσως επόμενες μέρες στη Ρεβυθούσα) και τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις «για μια μακροπρόθεσμη συμφωνία προμήθειας».

Επίσης, «οι ΗΠΑ επαίνεσαν την πρόοδο της Ελλάδας σε ενεργειακά έργα για την επέκταση της περιφερειακής διασύνδεσης, συμπεριλαμβανομένων του διευρυμένου τερματικού σταθμού ΥΦΑ της Ρεβυθούσας, του αγωγού TΑΡ και του αγωγού διασύνδεσης Ελλάδας - Βουλγαρίας, και υποστηρίζουν πρόσθετες υποδομές με στόχο τη διαφοροποίηση των δρομολογίων και των προμηθειών, συμπεριλαμβανομένου του τερματικού σταθμού στην Αλεξανδρούπολη και του αγωγού EASTMED, όπου είναι εμπορικά εφικτό. Οι δύο πλευρές συζήτησαν επίσης τη συνεργασία για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τις καθαρές και αποδοτικές τεχνολογίες άνθρακα. Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την ένταξη της Ελλάδας στην Πρωτοβουλία των Τριών Θαλασσών και τις σχετικές προσπάθειες για την ενίσχυση της διασύνδεσης Βορρά - Νότου της Ευρώπης», μεγάλα ενεργειακά σχέδια που προκρίνονται από τους Αμερικανούς κόντρα σε ανταγωνιστές τους.

Επίσης, «οι ΗΠΑ επαναβεβαίωσαν την υποστήριξή τους στις ελληνικές προσπάθειες για την πραγματοποίηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, με (...) συνεχή διασύνδεση μέσω της Ομάδας Εργασίας για το Εμπόριο και τις Επενδύσεις», ώστε η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να μην παρεκκλίνει ούτε κατά ένα «κόμμα» από τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει να «τρέξει» ακόμα γρηγορότερα καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις - «λίπασμα» για τους επενδυτές.

Τέλος, οι δύο πλευρές «συζήτησαν τρόπους για την αύξηση της συνεργασίας μεταξύ μουσείων, προγραμμάτων ανταλλαγής φοιτητών και προγραμμάτων αγγλικής γλώσσας».

Δεσμεύονται δε να συνεχίσουν τις τέτοιες συζητήσεις «καθ' όλη τη διάρκεια του επόμενου έτους, με στόχο την ανασκόπηση της προόδου στον επόμενο διάλογο που θα γίνει στην Ελλάδα το 2019».

Με ορμή από τη συνάντηση Τσίπρα - Τραμπ

Στις κοινές τους δηλώσεις, εξάλλου, ο Πομπέο, χαρακτηρίζοντας τον «Στρατηγικό Διάλογο» την «πιο σημαντική εξέλιξη στην πορεία των ελληνοαμερικανικών σχέσεων», έκανε μια ανασκόπηση, λέγοντας ότι είχε προηγηθεί «ένα έτος ιστορικής προόδου» που είχε ξεκινήσει με την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα στην Ουάσιγκτον και τη συνάντησή του με τον «διαβολικά καλό» Πρόεδρο Τραμπ.

«Εκείνη την περίοδο, ο Πρόεδρος (Τραμπ) μίλησε για τις τεράστιες ευκαιρίες που βρίσκονταν μπροστά στις δύο χώρες μας, την Ελλάδα και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Από τότε που ειπώθηκαν αυτά τα λόγια, οι δύο χώρες μας έχουν μετατρέψει τις ευκαιρίες σε συγκεκριμένα επιτεύγματα», σημείωσε ο Πομπέο, δείχνοντας ότι οι παραπάνω διακηρύξεις θα «μεταφραστούν» σε ακόμα πιο συγκεκριμένα «επιτεύγματα» εμπλοκής το επόμενο διάστημα, βάζοντας ακόμα βαθύτερα το λαό μας στο βούρκο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Παραπέρα, χαρακτήρισε την Ελλάδα έναν «κρίσιμο σύμμαχο των ΗΠΑ. Τώρα, περισσότερο από ποτέ, είμαστε στην ευχάριστη θέση να δούμε ότι η Ελλάδα αναδύεται ξανά ως ηγέτιδα δύναμη της περιφερειακής σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο», θεωρώντας την περιοχή «ένα σημαντικό στρατηγικό σύνορο», όπου «οι ΗΠΑ εργαζόμαστε για να ενισχύσουμε τις σχέσεις μας με (...) συμμάχους όπως η Ελλάδα, η Κύπρος και το Ισραήλ».

Συνεχίζοντας, ο Πομπέο αναφέρθηκε στη διευρυμένη στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας - ΗΠΑ, ενώ έκανε ειδική αναφορά στη συμφωνία των Πρεσπών, λέγοντας ότι θα ενισχύσει τη θέση της Ελλάδας στα Βαλκάνια και θα συμβάλει στη μείωση της «κακόβουλης ρωσικής επιρροής» στην περιοχή, «καρφώνοντας» δηλαδή το ατόφιο αμερικανοΝΑΤΟικό της περιεχόμενο.

Επίσης, σκιαγράφησε την Ελλάδα ως μια χώρα που μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στα Ενεργειακά σημειώνοντας ότι «ο αγωγός TAP που διασχίζει τη βόρεια Ελλάδα θα επιτρέψει στην Ευρώπη για πρώτη φορά στην ιστορία να δεχθεί σημαντικούς όγκους φυσικού αερίου από την Κασπία Θάλασσα. Θα επέτρεπε επίσης σε χώρες όπως η Βουλγαρία να μειώσουν την ενεργειακή τους εξάρτηση από τη Ρωσία» και ότι «η πρώτη αγορά στην Ελλάδα αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου αποδεικνύει περαιτέρω τη δέσμευσή της να διαφοροποιήσει τις προμήθειες και να ενισχύσει τους κοινούς οικονομικούς δεσμούς».

Από την πλευρά του, ο Ελληνας αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε τον «Στρατηγικό Διάλογο» «ορόσημο» για τη σχέση των δύο χωρών, σημειώνοντας ότι «οι σχέσεις μας ίσως βρίσκονται στο καλύτερο σημείο και αυτό αντικατοπτρίζει, πρώτον, την ευθυγράμμιση των συμφερόντων στην περιοχή. Δεύτερον, τις κοινές αξίες. Τρίτον, την αναγνώριση των προσπαθειών σταθεροποίησης που καταβάλλει η Ελλάδα σε ολόκληρη την περιοχή των Βαλκανίων, αλλά και στη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή», απαριθμώντας τα «επιτεύγματα» της κυβέρνησης σε αυτήν την κατεύθυνση, όπως τη συμφωνία των Πρεσπών, και «χαιρετίζοντας θερμά τη μελλοντική παρουσία των ΗΠΑ σε τριμερή σχήματα, ειδικά όσον αφορά το Ισραήλ και την Κύπρο».


Θ. Μπ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ