Τρίτη 18 Δεκέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΔΙΚΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ
Συζήτηση για τα οικονομικά, τα θεσμικά και τη συνταγματική αναθεώρηση

Παρέμβαση του Θανάση Παφίλη στη συνέλευση της Ενωσης

Κατά της τοποθέτησης δικαστών σε πολιτικές θέσεις ή ανεξάρτητες αρχές, για δυο χρόνια από τη συνταξιοδότησή τους, εμφανίζεται η πλειοψηφία της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ). Τα θέματα αυτά, όπως και όλα όσα αφορούν τη συνταγματική αναθεώρηση, τέθηκαν σε σχετική ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων το Σάββατο 15 Δεκέμβρη.

Ειδικότερα, η πλειοψηφούσα άποψη στέκεται αρνητικά στην επιλογή των ηγεσιών των δικαστηρίων (Προέδρου ΣτΕ, Αρείου Πάγου, Ελεγκτικού Συνεδρίου και εισαγγελέα Αρείου Πάγου όπως και αντιπροέδρων) από την εκάστοτε κυβέρνηση. Επιπρόσθετα, θεωρεί ότι δεν πρέπει να καταλαμβάνουν πολιτικές θέσεις οι δικαστές ή θέσεις επικεφαλής ανεξάρτητων αρχών, τουλάχιστον για 2 χρόνια από τη συνταξιοδότησή τους. Επιπρόσθετα, δεν συμφωνεί με την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης των ανωτάτων δικαστών στα 70 χρόνια. Μάλιστα, σε σχετικό ψήφισμα η ΕΔΕ ζητά να ληφθούν υπόψη οι προτάσεις της κατά τη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης. Απαιτεί επίσης την αύξηση των κρατικών κονδυλίων για τη Δικαιοσύνη καθώς και την αύξηση των οργανικών θέσεων των δικαστικών λειτουργών, προκειμένου να υλοποιηθεί το αίτημα για αποτελεσματική και γρήγορη Δικαιοσύνη, ενώ στηλιτεύει και την εργαλειοποίηση της Δικαιοσύνης.

Παρέμβαση στην ετήσια Γενική Συνέλευση της Ενωσης έκανε ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος.

Αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην επίθεση στα εργασιακά, ασφαλιστικά και άλλα δικαιώματα του ελληνικού λαού που δεν εξαίρεσε τους εργαζόμενους και τους λειτουργούς της Δικαιοσύνης, τονίζοντας ότι «(...) επειδή κι εσείς, ως λειτουργοί της Δικαιοσύνης, εργάζεστε σε αντίξοες συνθήκες, μπορείτε και πρέπει - πιστεύουμε - να κατανοείτε τις αγωνίες των υπόλοιπων εργαζομένων που αγωνίζονται για την επιβίωση και να μην αντιμετωπίζετε με εχθρότητα τους αγώνες τους. Ειδικά σήμερα που, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, έχει ενισχυθεί το αντεργατικό οπλοστάσιο των εργοδοτών και είναι συχνό φαινόμενο οι εκδικητικές απολύσεις ή άλλες μορφές δίωξης των συνδικαλιστών, αλλά και οι ποινικές διώξεις εργατών, αγροτών, ακόμη και μαθητών, με αφορμή τη συμμετοχή τους σε εργατικούς και κοινωνικούς αγώνες, οι δικαστές πρέπει να εξαντλείτε κάθε περιθώριο ευρύτητας ερμηνείας που παρέχεται από τη νομοθεσία. Κατανοούμε φυσικά ότι είναι περιορισμένες οι δυνατότητες ευλυγισίας σε ένα τόσο αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο. Δεν μπορεί, όμως, να γίνεται δεκτό ότι έχει ποινική διάσταση (υπάγεται π.χ. στην έννοια του εγκλήματος της παρακώλυσης συγκοινωνιών) μια συμβολική κατάληψη ενός δρόμου από τους αγρότες, οι οποίοι επιδιώκουν με τον τρόπο αυτό να ακουστούν, να εξωτερικεύσουν προς το λαό τα προβλήματά τους».

Οι αναθεωρήσεις του Συντάγματος δεν αποσκοπούν στη βελτίωση της θέσης του λαού

Ανέφερε επίσης ότι το ΚΚΕ «υπερασπίζεται διαχρονικά τα δίκαια οικονομικά και θεσμικά αιτήματα των δικαστών και εισαγγελέων. Υποστηρίζει όλες τις προτάσεις των δικαστικών ενώσεων για κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων δικαστών, εισαγγελέων και δικαστικών υπαλλήλων, για βελτίωση της υλικοτεχνικής υποδομής των δικαστηρίων. Ζητά αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης της Δικαιοσύνης. Υπερασπίζεται το δικαίωμα για δωρεάν πρόσβαση όλου του λαού στα δικαστήρια, εναντιώνεται στην αύξηση του κόστους της δίκης, στα κάθε λογής δικονομικά εμπόδια που επινοούν κάθε φορά οι κυβερνώντες για να εμποδίσουν τα λαϊκά στρώματα να καταφεύγουν στη Δικαιοσύνη, στους σχεδιασμούς για συγχωνεύσεις ή καταργήσεις δικαστηρίων. Δεν συμφωνούμε, άλλωστε - ανέφερε - με εκείνους που αποδίδουν στους δικαστές το κύριο πρόβλημα της καθυστέρησης της απονομής της Δικαιοσύνης. Εναντιωνόμαστε στη λογική της εντατικοποίησης του έργου των δικαστών με πρόσχημα την καθυστέρηση. Βέβαια, για συγκεκριμένες κατηγορίες υποθέσεων των επιχειρηματικών ομίλων ή για τις αιτήσεις των εργοδοτών για την κήρυξη απεργιών ως παράνομων και καταχρηστικών, οι κυβερνήσεις προκρίνουν νομοθετικά διαδικασίες fast track, ώστε οι υποθέσεις αυτές να εκδικάζονται κατά προτεραιότητα».

Σχολιάζοντας την πρόταση που έχει τεθεί στο πλαίσιο της διαδικασίας αναθεώρησης του Συντάγματος για αύξηση του ορίου αποχώρησης από την υπηρεσία δικαστών και εισαγγελέων στο 70ό έτος της ηλικίας τους, από το 67ο έτος, ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η πρόταση αυτή προσβάλλει βάναυσα τα κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα των δικαστών και θα λειτουργήσει τροχιοδεικτικά και για άλλες κατηγορίες εργαζομένων.

Ο Θ. Παφίλης υπογράμμισε τέλος ότι οι αναθεωρήσεις του Συντάγματος δεν αποσκοπούν στη βελτίωση της θέσης του λαού. Εντελώς επιγραμματικά μπορούμε να πούμε ότι οι προτάσεις της κυβέρνησης όσο και εκείνες της ΝΔ, αλλά και των άλλων αστικών κομμάτων, στοχεύουν «από τη μια να διασφαλιστεί καλύτερα η κυβερνητική πολιτική σταθερότητα και να μη διαταράσσεται η άσκηση της κυρίαρχης αντιλαϊκής πολιτικής από την παρέμβαση του λαϊκού παράγοντα. Και από την άλλη να αναστηλωθεί στα μάτια του λαού το κύρος του αστικού πολιτικού συστήματος, το οποίο κλονίστηκε ιδιαίτερα εξαιτίας της κρίσης, των μέτρων, αλλά και της ασυνέπειας λόγων - έργων των κυβερνήσεων. Παρά τον ανούσιο διπολικό καβγά που στήνεται στη Βουλή, η στρατηγική ταύτιση κυβέρνησης και ΝΔ είναι εμφανής», πρόσθεσε ο Θ. Παφίλης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ