Τρίτη 18 Δεκέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Απαντούν αγωνιστικά στην πολιτική αφανισμού τους

Αγρότες της Θεσσαλίας έβγαλαν χτες τα τρακτέρ στους δρόμους

Eurokinissi

Με ζήτημα αιχμής την πολύ χαμηλή τιμή στο βαμβάκι που επιβάλλουν φέτος οι εκκοκκιστές, οι αγρότες της Θεσσαλίας βγήκαν, χτες, με τα τρακτέρ στους δρόμους, δίνοντας το έναυσμα για το ξεκίνημα νέων αγροτικών κινητοποιήσεων σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Οι αγρότες της Καρδίτσας έστησαν ισχυρό μπλόκο με πολλά τρακτέρ στη νέα Εθνική οδό Ε-65, στο ύψος του κόμβου του «Δέλτα» Καρδίτσας. Μαχητική συγκέντρωση, με δεκάδες τρακτέρ, πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία των Φαρσάλων, ενώ αγρότες από τη Γαλήνη της Λάρισας και τα γύρω χωριά βγήκαν με αγροτικά μηχανήματα στην οδό Λάρισας - Αγιάς δίπλα στον κόμβο Πλατυκάμπου της Εθνικής οδού Αθήνας - Θεσσαλονίκης.

Η απόφαση για την οργάνωση κατά τόπους αγροτικών κινητοποιήσεων πάρθηκε στην πανελλαδική σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων στις 9/12 στη Λάρισα. Στις αρχές του νέου χρόνου θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη της Γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής για κλιμάκωση και πανελλαδικό συντονισμό του αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς προς τα τέλη του ερχόμενου Γενάρη.

Ισχυρό μπλόκο των αγροτών της Καρδίτσας

Από νωρίς το πρωί ξεκίνησαν τα τρακτέρ από χωριά της Καρδίτσας με προορισμό την Ε-65. Στο δρόμο συνέκλιναν και στις 12 το μεσημέρι κατά ομάδες και με κορναρίσματα ανέβαιναν στη νέα Εθνική οδό και τοποθετούνταν στα δυο ρεύματά της.

Αγρότες της Καρδίτσας στην Ε-65

Eurokinissi

Αγρότες της Καρδίτσας στην Ε-65
Αμέσως μετά, οι αγρότες συγκεντρώθηκαν προκειμένου να συζητήσουν και από κοινού να αποφασίσουν για την οργάνωση της παραμονής τους στο χώρο του μπλόκου, καθώς και για τις ενέργειες στις οποίες θα προβούν στο επόμενο διάστημα.

Αποφασίστηκε να στηθούν σκηνές όπου θα διαμένουν και θα συζητούν, να συγκροτηθεί Επιτροπή Αγώνα από εκπροσώπους των χωριών και κάθε μέρα να πραγματοποιείται συνέλευση στο μπλόκο, η οποία θα αποφασίσει για την πορεία του αγώνα.

Μιλώντας στους συγκεντρωμένους, ο Κώστας Τζέλλας, γενικός γραμματέας της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας (ΕΟΑΣΚ), τόνισε ότι όπως έδειξε για μια ακόμα φορά η πρόσφατη συνάντηση της Πανελλαδικής Επιτροπής με την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να ακούσει τους αγρότες και να δώσει λύσεις στα προβλήματά τους. Γι' αυτό βγαίνουν με τα τρακτέρ στους δρόμους.

«Αν δεν είμαστε στους δρόμους δεν πρόκειται κανείς ν' ασχοληθεί μαζί μας και όσο περισσότεροι είμαστε στον αγώνα, τόσο πιο αποτελεσματική μπορεί να είναι η πίεσή μας», είπε χαρακτηριστικά, καλώντας σε ένταση των προσπαθειών για να μαζικοποιηθεί κι άλλο το μπλόκο, ενώ ανακοίνωσε ότι κάποια χωριά έχουν ήδη προγραμματίσει να βγάλουν τρακτέρ σήμερα και τις επόμενες μέρες.

Σε ό,τι αφορά το πρόβλημα του βαμβακιού, σημείωσε ότι αποτελεί πρόκληση για τους αγρότες ο ισχυρισμός του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης στα ΜΜΕ ότι ...δεν γνώριζε πως οι εκκοκκιστές «αγοράζουν» με «ανοιχτές» τιμές...

Απαντήσεις - κοροϊδία από τον υπουργό

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Γιάννης Τσιούτρας, ειδικός γραμματέας της ΕΟΑΣΚ, ο οποίος αναφέρθηκε στις «απαντήσεις» που έδωσε ο υπουργός στα αιτήματα - διεκδικήσεις που του έθεσε η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων στη συνάντηση της περασμένης Παρασκευής, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για μία ακόμα κοροϊδία και απάτη.

Διότι, είπε, περί απάτης πρόκειται να ισχυρίζεται ο υπουργός ότι:

  • Το πρόβλημα της πολύ χαμηλής τιμής και των «ανοιχτών» τιμών στο βαμβάκι θα λυθεί από τη Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος, στην οποία «λύνουν και δένουν» οι εκκοκκιστές.
  • Το άμεσο ζωτικό αίτημά μας για φτηνό πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές, μπορεί να ικανοποιηθεί «στο πλαίσιο της ανάκαμψης της εθνικής οικονομίας».
  • Το ακατάσχετο των 1.250 ευρώ (και όχι των 15.000 ευρώ που ζητάμε, μιας και οι αγρότες πληρωνόμαστε μια φορά το χρόνο) τάχα θα μας σώσει!
  • Η κάλυψη του χαμένου εισοδήματος που διεκδικούμε, μπορεί να έρθει μέσα από τα ψίχουλα των de minimis.
  • Μπορεί να αντιμετωπιστεί η μεγάλη καταστροφή στην ελαιοπαραγωγή με αιτήσεις για βοήθεια στην ΕΕ και με αόριστες υποσχέσεις για αλλαγή στον τρόπο της δακοκτονίας.
  • Θα ιδρώσει το αυτί των εμποροβιομηχάνων που ρίχνουν «κανόνια», με την υπόσχεση για ... αυστηροποίηση των προϋποθέσεων εγγραφής τους στο Μητρώο Εμπόρων.
  • Θα υπάρξει δικαιότερη φορολογία «μετά από την έξοδο από τα μνημόνια».
  • Ο νόμος Κατρούγκαλου μας έφερε λιγότερες εισφορές και μεγαλύτερες συντάξεις, όταν πληρώνουμε πολύ περισσότερα από παλιά στον ΕΦΚΑ, για πάρουμε συντάξεις ακόμα και των 230 ευρώ.
  • Η κυβέρνηση διασφαλίζει τον δημόσιο και ανταποδοτικό χαρακτήρα του ΕΛΓΑ και δεν θα ανοίξει την κερκόπορτα της ιδιωτικής ασφάλισης, όταν ο ισχύων κανονισμός δεν αναγνωρίζει πολλές ζημιές και όταν αποζημιώνει, δίνει ψίχουλα, ενώ και από τούτη την κυβέρνηση μας λένε πως αν θέλουμε να έχουμε πρόσθετη ασφάλιση στην παραγωγή, πρέπει να πληρώσουμε και άλλα.
  • Κανένα αγροτεμάχιο αγρότη δεν έχει κατασχεθεί, ούτε πρόκειται με την παρούσα κυβέρνηση, όταν χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφοι δέχονται καθημερινά απειλές για πλειστηριασμούς και κατασχέσεις.
  • Σταμάτησε η ποινικοποίηση των αγώνων με τον ν. 4356/2015 και το άρθρο 28 που ψήφισε η κυβέρνηση, όταν αγροτοδικεία στήνονται παντού και σε καθημερινή βάση.

«Και δεν μας εμπαίζει μόνο ο υπουργός, αλλά εμμέσως πλην σαφώς μας κατηγορεί ότι μπορεί να φταίμε εμείς για τα "φαινόμενα κοινωνικού αυτοματισμού" που αναπτύχθηκαν τα τελευταία χρόνια προς τους αγρότες, με στόχο να μας προβοκάρει και να στρέψει και άλλους εναντίον μας!», πρόσθεσε ο συνδικαλιστής.

Μεγάλη συγκέντρωση στα Φάρσαλα

Μεγάλη ήταν η συγκέντρωση με δεκάδες τρακτέρ στην κεντρική πλατεία των Φαρσάλων. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας, ο οποίος αναφερόμενος στο πρόβλημα με το βαμβάκι, σημείωσε ανάμεσα στα άλλα: «Μια χούφτα εκκοκκιστές, με τις ευλογίες της κυβέρνησης, θέλουν ν' αγοράσουν κοψοχρονιά τον μόχθο και ιδρώτα των βαμβακοπαραγωγών σε εξευτελιστικές τιμές. Κι αυτό, μάλιστα, όταν η ποιότητα του βαμβακιού είναι εξαιρετική για μια ακόμη χρονιά, αλλά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του δεν τα λαμβάνουν υπόψη στη διαμόρφωση τιμής.

Το αίσχος των "ανοιχτών" τιμών που γενικεύεται σε όλα τα προϊόντα εξυπηρετεί την ανάγκη των βιομηχάνων και εμπόρων για μεγαλύτερη κερδοφορία σε βάρος των παραγωγών και για να εκμηδενίσει την όποια διαπραγματευτική ικανότητα των παραγωγών.

Ζητάμε να πληρωνόμαστε τον κόπο μας, να μπορούμε να ζήσουμε με αξιοπρέπεια τις οικογένειές μας και να συνεχίσουμε την καλλιεργητική δραστηριότητα. Με το υπέρογκο κόστος παραγωγής και τις εξευτελιστικές τιμές στα προϊόντα μας οδηγούμαστε στη φτώχεια και τον αφανισμό. Να σταματήσει το αίσχος των ανοιχτών τιμών! Απαιτούμε τιμή στο βαμβάκι που να αντανακλά τόσο τη διεθνή τιμή όσο και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ