Παρασκευή 28 Δεκέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Επέστρεψαν στη δουλειά οι 17 συμβασιούχοι στην Αρχαιολογία της Πρέβεζας

Από τις κινητοποιήσεις για την επαναπρόσληψη των εργαζομένων
Από τις κινητοποιήσεις για την επαναπρόσληψη των εργαζομένων
Την επαναπρόσληψη των 17 εργατοτεχνιτών στο έργο αποκατάστασης του αρχαίου θεάτρου της Νικόπολης στην Πρέβεζα και τον αγώνα που οδήγησε σε αυτό το αποτέλεσμα χαιρετίζει το Σωματείο Εργαζομένων στην Αρχαιολογία, με έδρα την Αρτα.

Το Σωματείο και οι εργαζόμενοι πάλεψαν για έναν μήνα, με απεργιακές και άλλες κινητοποιήσεις, για να επιστρέψουν στη δουλειά οι συνάδελφοί τους που απολύθηκαν με τη λήξη των συμβάσεών τους. Στον αγώνα τους είχαν την αλληλεγγύη σωματείων από το χώρο του Πολιτισμού, συνδικάτων από μια σειρά κλάδων, αλλά και των Εργατικών Κέντρων της περιοχής.

Οπως υπογραμμίζει το σωματείο, ο αγώνας που δόθηκε και η συσπείρωση των εργαζομένων στις γραμμές του αποτελούν παρακαταθήκη για τη συνέχεια. Το Σωματείο καλεί τους εργαζόμενους να βαδίσουν στον ίδιο δρόμο, διεκδικώντας το δικαίωμά τους σε μόνιμη και σταθερή εργασία.

«Χιλιάδες συμβασιούχοι και στο υπουργείο Πολιτισμού είμαστε μία ζωή όμηροι μεταξύ συμβάσεων, μετακινούμαστε από τόπο σε τόπο για να βρούμε δουλειά, αντιμετωπίζουμε τις απολύσεις, την αντεργατική πολιτική, τη φοροαφαίμαξη», τονίζει και προσθέτει πως «ο συλλογικός αγώνας, η οργάνωση στα σωματεία μας και η ταξική αλληλεγγύη» είναι η δύναμη των εργαζομένων απέναντι στην επίθεση που δέχονται.

Απειλή απολύσεων στις αρχαιολογικές εργασίες στο νομό Καβάλας

Ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων και το Σωματείο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Καβάλας καταγγέλλουν την εταιρεία «Trans - Adriatic Pipeline» (TAP) και την κοινοπραξία «Bonatti - J&P» ΑΒΑΞ, για την ομηρία και τις απειλούμενες απολύσεις των αρχαιολόγων και των εργατών στις αρχαιολογικές εργασίες στον νομό Καβάλας, οι οποίες διενεργούνται στο πλαίσιο της κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου TAP.

Οπως καταγγέλλουν, από τον Αύγουστο έως σήμερα, οι εργαζόμενοι δουλεύουν με μηνιαίες συμβάσεις ή και συμβάσεις δύο βδομάδων, ενώ σε όσους συμπληρώθηκαν τρεις ανανεώσεις συμβάσεων, ανακοινώθηκε ότι θα τους απολύσουν για τουλάχιστον 45 μέρες και θα τους ξαναπροσλάβουν μετά, για να μη γίνουν οι συμβάσεις τους αορίστου χρόνου!

Ταυτόχρονα, συνεχίζεται η προσπάθεια απαξίωσης του ανασκαφικού έργου, έως και εξαφάνισής του, με τρομακτικές πιέσεις από τον TAP για ολοκλήρωση των εργασιών με πρακτικές και μεθόδους που οδηγούν, εάν τηρηθούν, σε καταστροφές αρχαιοτήτων.

Οπως αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωσή τους τα δύο σωματεία:

«Ενδεικτικό είναι ότι η Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας είχε ζητήσει την πρόσληψη 10 αρχαιολόγων για την ανασκαφή και τις καταγραφές προϊστορικής τούμπας της Νεότερης Νεολιθικής Ι, πλησίον του σημαντικότατου οικισμού Ντικιλί Τας, και ο TAP προσέλαβε αρχικά δύο και αργότερα άλλους δύο, ενώ ανάλογα έπραξε και για τους εργάτες.

Οπως είναι γνωστό, οι τούμπες χαρακτηρίζονται από επάλληλες οικιστικές φάσεις και συνεχή στρώματα κατοίκησης. Μέχρι τώρα έχει αποκαλυφθεί πλήθος σταθερών κατασκευών (φούρνοι, εστίες, πηλοκατασκευές), που συσχετίζονται με δάπεδα οικιών, τοίχους και στρώματα καταστροφής, πέραν του πλήθους των κινητών ευρημάτων. Ενώ λοιπόν η ανασκαφή βρίσκεται ακόμη σε πλήρη εξέλιξη και παραμένει άγνωστο το πότε θα ολοκληρωθεί, η εταιρεία σκοπεύει να απολύσει κάποιους αρχαιολόγους και εργάτες για να μην αποκτήσουν συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα! Φυσικά το ίδιο ισχύει και για τους υπόλοιπους αρχαιολόγους και εργάτες στις υπόλοιπες εργασίες και ανασκαφές.

Εκτός των άλλων, λοιπόν, τίθεται θέμα εύρυθμης λειτουργίας όλων των ανασκαφών και της καταγραφής των ευρημάτων, καθώς η εταιρεία προχωρά σε περικοπές προσωπικού (αρχαιολόγων και έμπειρων εργατών). Τις ανάγκες των αρχαιοτήτων τις κρίνει το κέρδος της εταιρείας».

Τα σωματεία απαιτούν: Να παραμείνουν στο έργο μέχρι την ολοκλήρωσή του οι αρχαιολόγοι και οι εργάτες. Συνέχιση των εργασιών καταγραφής και της επιστημονικής τεκμηρίωσης των ευρημάτων και μετά το πέρας της ανασκαφής, ώστε να κοινοποιηθούν τα δεδομένα των ανασκαφών στο ευρύτερο κοινό και στην τοπική κοινωνία. Συμβάσεις αορίστου χρόνου για όλους τους εργαζομένους, με γνώμονα τις ανάγκες του έργου και της αρχαιολογικής έρευνας. Καμία εμπλοκή, πίεση ή απειλή από τον TAP στο επιστημονικό αντικείμενο των εργασιών.

Καλούν όλα τα σωματεία, τους φορείς και τους κατοίκους της περιοχής να σταθούν αλληλέγγυοι στον αγώνα τους και να κάνουν υπόθεσή τους τη διάσωση των αρχαιοτήτων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ