Πέμπτη 17 Γενάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΑΝΑΤΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ ΣΤΟ ΕΡΓΟΤΑΞΙΟ ΣΤΗ ΝΕΑ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ
Αποκαλυπτικό βίντεο διαψεύδει τους εργοδοτικούς ισχυρισμούς

Τα ερωτήματα που μένουν αναπάντητα και τα απροκάλυπτα ψέματα γύρω από τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έχασε τη ζωή του εργαζόμενος στο εργοτάξιο κατασκευής του γηπέδου της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια έχουν καταγγείλει με ανακοινώσεις τους η Ομοσπονδία και το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας.

Υπενθυμίζεται ότι ο εργαζόμενος έχασε τη ζωή του στις 9 Γενάρη, μέρα κατά την οποία επικρατούσε παγετός, μετά από πτώση από μεγάλο ύψος.

«Από την πρώτη στιγμή η εταιρεία κατασκευής του έργου επιχείρησε να κουκουλώσει τις ευθύνες της», καταγγέλλει η Ομοσπονδία και υπογραμμίζει: «Πρώτα είπαν ότι δεν δούλευε κανένας στο εργοτάξιο. Μετά ότι ήταν στο εργοτάξιο ο αδικοχαμένος συνάδελφός μας. Στη συνέχεια δήλωσαν ότι είχαν δώσει εντολή να μη γίνουν εργασίες. Μετά είπαν πως ο συνάδελφός μας είχε άλλο τομέα δουλειάς και όχι πάνω στον πυλώνα. Συνεχόμενα ψέματα...».

Κόντρα στις προσπάθειες να «θολώσει» το τοπίο γύρω από τα γεγονότα εκείνης της μέρας, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα του βίντεο που διαψεύδει τους ισχυρισμούς της εργοδοσίας.

Το βίντεο αναρτήθηκε με ημερομηνία 9 Γενάρη, ώρα 11.43 και τίτλο «Κανονικά οι εργασίες στην "Αγιά Σοφιά"», σε ιστοσελίδα (στη διεύθυνση https://www.aek1924.gr/2019/01/09/kanonika-oi-ergasies-stin-agia-sofia-vid/). Στην ανάρτηση στην ιστοσελίδα, μάλιστα, διαβάζουμε: «Μπορεί το χιόνι να μην έχει λιώσει εντελώς στο εργοτάξιο της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια, ωστόσο οι εργασίες προχωρούν κανονικά σήμερα».

Μετά το εργατικό δυστύχημα, η σχετική ανάρτηση παραμένει, όμως το βίντεο έχει «εξαφανιστεί» και δεν είναι διαθέσιμο στην παραπάνω διεύθυνση.

Ωστόσο, το έχει αναρτήσει το Συνδικάτο Οικοδόμων στη σελίδα του, συνοδεύοντάς το με δελτίο Τύπου.

«Οι υπεύθυνοι της εταιρείας είχαν το θράσος, στην κατάθεσή τους στο αστυνομικό τμήμα, να πουν πως η εταιρεία είχε δώσει εντολή να μη γίνουν καθόλου εργασίες λόγω παγετού και επομένως δεν θα έπρεπε να βρίσκεται κανείς στον συγκεκριμένο πυλώνα», καταγγέλλει το Συνδικάτο.

Το βίντεο, ωστόσο, που ξεκινά αναφέροντας την ημερομηνία δημιουργίας του (Τετάρτη 9 Γενάρη), αποδεικνύει πως εργαζόμενοι όχι μόνο ήταν παρόντες στο χώρο του εργοταξίου αλλά και εκτελούσαν εργασίες. Σε μια σειρά από πλάνα μπορεί κανείς να δει εργαζόμενους να δουλεύουν ανεβασμένοι σε πυλώνες (π.χ. στο 1'14'' και στο 5'), γερανούς να ανεβάζουν πάνελ σε πυλώνα (στο 7'25''), να δει και να ακούσει εργαζόμενους να δουλεύουν στο έδαφος (στο 14').

Η Ομοσπονδία και το Συνδικάτο Οικοδόμων, παράλληλα με την ανάδειξη των αναπάντητων ερωτημάτων και το ξεσκέπασμα των εργοδοτικών ισχυρισμών, καλούν τους οικοδόμους να πάρουν μέρος στην πανελλαδική συγκέντρωση και πορεία στο υπουργείο Εργασίας την Παρασκευή 25/1, στις 11 π.μ. στην πλατεία Κάνιγγος, απαιτώντας λύσεις στα ασφαλιστικά ζητήματα και στο ζήτημα των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων, αλλά και μέτρα για την ασφάλεια και την υγεία στους χώρους δουλειάς.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ