Τρίτη 29 Γενάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Συνεχίζονται οι ωμές παρεμβάσεις ΗΠΑ και ΕΕ

Πλήρης κάλυψη από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στους εκβιασμούς και στους επικίνδυνους σχεδιασμούς

Αμείωτη συνεχίζεται η ωμή παρέμβαση των ΗΠΑ, της ΕΕ και σύμμαχων κυβερνήσεων στη Λατινική Αμερική για την ανατροπή του εκλεγμένου Προέδρου της Βενεζουέλας, Ν. Μαδούρο, και απώτερο στόχο να επιστρέψουν η χώρα και η περιοχή στον απόλυτο έλεγχό τους, να περιοριστεί η αυξανόμενη επιρροή της Ρωσίας και της Κίνας.

Οι δυνάμεις αυτές, που στηρίζουν τον αυτοανακηρυχθέντα πρόεδρο της καταργημένης Βουλής, Χουάν Γκουαϊδό, ως «μεταβατικό Πρόεδρο», κλιμακώνουν τις πιέσεις αξιοποιώντας όλα τα μέσα, με τελευταίο την επιβολη κυρώσεων ενάντια στην κρατική πετρελαϊκή εταιρεία της Βενεζουέλας, PDVSA από το αμερικάνικο υπουργείο Οικονομικών.

Στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μετέφερε η κυβέρνηση των ΗΠΑ την επίθεση στη Βενεζουέλα το Σάββατο. Σε συνέχεια των στρατιωτικών απειλών και των πραξικοπηματικών ενεργειών, ο ΥΠΕΞ, Μ. Πομπέο, κάλεσε όλες τις «φίλιες κυβερνήσεις» να κόψουν τις συναλλαγές με την κυβέρνηση της Βενεζουέλας και να κατευθύνουν πόρους προς τη δική τους «κυβέρνηση» - «μαριονέτα» του Γκουαϊδό.

Ταυτόχρονα, η ΕΕ έχει διαμηνύσει ότι αν εντός 8 ημερών δεν προκηρυχθούν εκλογές, «ελεύθερες και δημοκρατικές», θα αναγνωρίσει ως Πρόεδρο τον πρόεδρο της Βουλής.

Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας απέρριψε μέσω του ΥΠΕΞ της, Χόρχε Αρεάσα, τα τελεσίγραφα, ενώ παράλληλα, ο επικεφαλής της διπλωματίας της Βενεζουέλας δήλωσε ότι ο Πρόεδρος, Νικολάς Μαδούρο, συνεχίζει να ελπίζει στην πραγματοποίηση μιας επικοινωνίας και ενός διαλόγου με τη διοίκηση του Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Την ίδια ώρα, η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι αποδέχθηκε τον διορισμό, από τον Γκουαϊδό, του Κάρλος Αλφρέντο Βέκιο ως επιτετραμμένου στις ΗΠΑ. Πρόκειται για στέλεχος της αντιδραστικής αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας, με πρωταγωνιστική συμμετοχή στις βιαιοπραγίες το 2014, με απολογισμό πολλούς νεκρούς, που έχει διαφύγει στις ΗΠΑ.

Επίσης, η αντιδραστική αντιπολίτευση έχει καλέσει σε νέες διαμαρτυρίες αύριο Τετάρτη και το Σάββατο, διαδίδει την ύπαρξη νεκρών σε συγκρούσεις (κάτι που δεν επιβεβαιώνεται από επίσημα στοιχεία) και συνεχίζει τα καλέσματα στον στρατό για να στασιάσει κατά του Προέδρου, υποσχόμενη «αμνηστία». Ο Πρόεδρος Μαδούρο από την άλλη επισκέφτηκε μονάδες του στρατού όπου εκφράστηκε η στήριξη στην κυβέρνηση και το Σύνταγμα του κράτους.

Ούτε άχνα για τις ΗΠΑ από την ελληνική κυβέρνηση

Σε ό,τι αφορά τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στην ωμή παρέμβαση στη Βενεζουέλα, δεν βγάζει άχνα για την ωμή επέμβαση των ΗΠΑ και καλεί την ΕΕ σε κοινή στάση. Χαρακτηριστική είναι η συνέντευξη του αναπληρωτή ΥΠΕΞ, Γ. Κατρούγκαλου, στο ραδιόφωνο «News 247», όπου αποποιείται την όποια διαφοροποίηση από την ΕΕ.

Λέει συγκεκριμένα: «Επιθυμούμε μια ενιαία ευρωπαϊκή θέση που θα σέβεται τα συμφέροντα του λαού της Βενεζουέλας, την εσωτερική συνταγματική τάξη, κυρίως θα κάνει οτιδήποτε για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο του εμφυλίου πολέμου. Γιατί πρόκειται για μια πραγματικά πολωμένη κοινωνία, όχι απλώς για ένα πολύ πολωμένο πολιτικό σύστημα. Και ποιο είναι το μοναδικό εργαλείο προς την κατεύθυνση αυτή; Ο πολιτικός διάλογος.

Γι' αυτό τον λόγο η δική μας πρόταση είναι να δημιουργηθεί μια ομάδα κρατών που θα παίξει ένα μεσολαβητικό ρόλο στη χώρα αυτή, που θα εκτονώσει πλήρως - στο βαθμό που μπορεί να γίνει η εκτόνωση - αυτό το εκρηκτικό κλίμα έντασης που υπάρχει».

Και προσθέτει: «Θέλουμε η Ευρωπαϊκή Ενωση να κινείται ως σύνολο. Το βασικό πρόβλημα της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι ότι αδυνατεί να έχει δική της εξωτερική πολιτική και αντιδρά πάντοτε εκ των υστέρων σε πρωτοβουλίες άλλων. Αυτό κάποια στιγμή πρέπει να τελειώσει.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση, που είναι οικονομικός γίγαντας, πρέπει να έχει το αντίστοιχο ανάστημα και στη διεθνή σκηνή. Αυτό που θέλουμε εμείς είναι να υπάρχει μια θέση της Ευρωπαϊκής Ενωσης ξεχωριστή από τη θέση των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ρωσίας, της Κίνας. Οχι επειδή θέλουμε να αντιπαρατεθούμε στις χώρες αυτές, αλλά γιατί πρέπει να έχουμε τη δική μας ευρωπαϊκή άποψη».

Για «διαμεσολαβητές χώρες σε ένα διάλογο» πρότεινε τις κυβερνήσεις Ισπανίας, Πορτογαλίας, Μεξικού. Να σημειώσουμε ότι η Ισπανία μαζί με τη Γαλλία, τη Βρετανία και τη Γερμανία πρωτοστατούν στο «τελεσίγραφο» προς την κυβέρνηση της Βενεζουέλας.

Αντίδραση από τη Ρωσία

«Το γεγονός ότι οι ΗΠΑ εξετάζουν όλες τις επιλογές σε σχέση με τη Βενεζουέλα είναι επικίνδυνο και οποιαδήποτε ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση πρέπει να αποφευχθεί με κάθε κόστος», δήλωσε ο πρεσβευτής της Ρωσίας στα Ηνωμένα Εθνη, Βασίλι Νεμπένζια.

Ταυτόχρονα, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας και του Ιράν, Σεργκέι Λαβρόφ και Μοχαμέντ Τζαβάντ Ζαρίφ, αντίστοιχα, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν χτες δήλωσαν ότι οι χώρες τους είναι έτοιμες να συνδράμουν την επίτευξη αμοιβαίας κατανόησης μεταξύ των υπεύθυνων πολιτικών δυνάμεων της Βενεζουέλας, με σκοπό την επίτευξη ειρήνης στο εσωτερικό της χώρας και την ταχεία επίλυση των βασικών κοινωνικο-οικονομικών προβλημάτων.

Αντίστοιχη πρωτοβουλία διαμεσολάβησης για διάλογο έχουν πάρει και οι κυβερνήσεις Μεξικού και Ουρουγουάης, που έχει αποδεχτεί η κυβέρνηση του Ν. Μαδούρο. Επίσης, δημοσιεύματα αναφέρουν ότι γίνονται επαφές του κυβερνώντος κόμματος με στελέχη της αντιπολίτευσης.

Το ΚΚ Βενεζουέλας έχει καλέσει στην πιο πλατιά λαϊκή, πατριωτική αντιιμπεριαλιστική συμμαχία για να αντιμετωπιστεί η ξένη επέμβαση, επίσης στην έκφραση διεθνιστικής αλληλεγγύης από το κομμουνιστικό κίνημα και τις επαναστατικές δυνάμεις σε όλο τον κόσμο. Ταυτόχρονα, καλεί την κυβέρνηση να πάρει μέτρα για τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου του λαού μέσα από πραγματικά επαναστατικά μέτρα κατά της καπιταλιστικής κρίσης, με εξουδετέρωση των τοπικών μαφιών και διεφθαρμένων, ώστε να ανακτηθούν η αγοραστική δύναμη του μισθού και η πρόσβαση στα απαραίτητα αγαθά και υπηρεσίες.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ