Παρασκευή 1 Φλεβάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Με νόθους αντιπροσώπους και σωματεία εργοδοτών οι εργατοπατέρες

Τις μεθοδεύσεις για διαμόρφωση συσχετισμών υπέρ των συμφερόντων των ξενοδόχων κατήγγειλε η ΔΑΣ

Από τη συμμετοχή του κλαδικού Συνδικάτου της Αττικής σε κινητοποίηση στη ΓΣΕΕ ενάντια στην υπονόμευση των αγώνων από τους εργατοπατέρες
Από τη συμμετοχή του κλαδικού Συνδικάτου της Αττικής σε κινητοποίηση στη ΓΣΕΕ ενάντια στην υπονόμευση των αγώνων από τους εργατοπατέρες
Η «νομιμοποίηση» νόθων αντιπροσώπων από τις δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού (ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ, που για άλλη μια φορά κατεβαίνουν σε κοινό ψηφοδέλτιο), χαρακτήρισε το 52ο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό - Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ), που ξεκίνησε προχτές Τετάρτη και ολοκληρώνεται σήμερα.

Στη διαδικασία νομιμοποίησης η ΔΑΣ πρότεινε να γίνει ψηφοφορία το αποτέλεσμα της οποίας να βεβαιώνεται με απόλυτα έγκυρο τρόπο, ωστόσο οι δυνάμεις του εργατοπατερισμού αρνήθηκαν την πρότασή της και με το «έτσι θέλω» ανακοίνωσαν τη «νομιμοποίηση» των νόθων αντιπροσώπων.

Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα νοθείας, όπως κατήγγειλε η ΔΑΣ, είναι το σωματείο που ίδρυσε ο Α. Ανδρεάδης, μεγαλοξενοδόχος και επίτιμος πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ). Οι συνδικαλιστές των ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ παρουσίασαν το σωματείο ως «διεπιχειρησιακό», με την ονομασία ΙΚΟΣ, το οποίο αφορά σε 3 ξενοδοχεία στη Χαλκιδική και ένα στην Κέρκυρα. Σύμφωνα με τη ΔΑΣ, οι ψηφίσαντες για την ανάδειξη αντιπροσώπων ήταν περισσότεροι από όσους βρίσκονταν στην κατάσταση ψηφισάντων. Δέκα από τους ψηφίσαντες ψήφισαν δύο φορές, ενώ οι υποψήφιοί του είναι διευθυντικά στελέχη ξενοδοχείων. Οι δικαστικοί αντιπρόσωποι στις αρχαιρεσίες της Κέρκυρας ήταν από τη Χαλκιδική και είναι οι ίδιοι που ως δικηγόροι ανέλαβαν τη νομική διαδικασία ίδρυσης του σωματείου και αυτοί που το υπερασπίζονται στην αγωγή που έχουν κάνει εναντίον του ταξικά σωματεία.

Να σημειωθεί ότι στη διάρκεια του συνεδρίου μαθεύτηκε πως η εργοδοσία του ξενοδοχείου ΙΚΟΣ στην Κέρκυρα απέρριψε αιτήσεις επαναπρόσληψης εργαζομένων που είναι μέλη του ταξικού σωματείου. Ουσιαστικά, τους απέλυσε, αφού είναι υποχρεωμένη να προσλαμβάνει όσους εργάζονταν στην επιχείρηση την προηγούμενη σεζόν.

Αλλα παραδείγματα νοθείας είναι η «νομιμοποίηση» αντιπροσώπων σωματείου του οποίου οι αρχαιρεσίες ακόμα δεν είχαν ολοκληρωθεί και αντιπροσώπων σωματείου στο οποίο φαίνεται να ψήφισαν, χωρίς όμως να το έχουν κάνει, στελέχη του ΠΑΜΕ που ανήκουν σε άλλο σωματείο!

Οπως σημειώνει η ΔΑΣ, μοναδικός σκοπός του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού «δεν είναι άλλος παρά η διαμόρφωση συσχετισμών στην Ομοσπονδία, υπέρ των συμφερόντων των ξενοδόχων».

ΔΑΣ: Μαζί με τους εργαζόμενους για την ανασύνταξη του κινήματος

Στις εργασίες του συνεδρίου την κεντρική τοποθέτηση της ΔΑΣ έκανε ο Νίκος Παπαγεωργίου.

Επισήμανε ότι το συνέδριο περιορίζεται στις αρχαιρεσίες, με ευθύνη του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, αντί να αποτελεί μια κορυφαία συλλογική διαδικασία, με ουσιαστική συζήτηση και αντιπαράθεση. Αυτό συμβαίνει γιατί οι ηγεσίες των ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ προσπαθούν να εξασφαλίσουν την, ανεμπόδιστη από το κίνημα, καπιταλιστική ανάπτυξη, σε βάρος των εργατικών συμφερόντων. Αυτή η δράση τους απομακρύνει τους εργαζόμενους από τα σωματεία και «γι' αυτό και παίρνετε τα μέτρα σας, προκειμένου να διατηρήσετε το σημερινό συσχετισμό που είναι μονάχα στα χαρτιά», καταφεύγοντας σε νόθες και εκφυλιστικές διαδικασίες.

Αναφερόμενος στη δράση των δυνάμεων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, τόνισε πως «η συντριπτική διαφορά μας σε σχέση με τις άλλες δυνάμεις, είναι η προσπάθεια που κάνουμε να ανασυντάξουμε το κίνημα, κι αυτό ποτέ δεν είπαμε ότι γίνεται χωρίς αδυναμίες, χωρίς λάθη, χωρίς καθυστερήσεις, χωρίς δικές μας ευθύνες. Αυτές παλεύουμε να ξεπερνάμε, όμως μαζί και όχι χώρια από τους εργαζόμενους. Γι' αυτό μετά από κάθε κινητοποίηση, μέσα από συλλογικές διαδικασίες προσπαθούμε να κάνουμε τις εκτιμήσεις μας, να διορθώσουμε τα πρακτικά και καμιά φορά οργανωτικά λάθη μας. Γι' αυτό όμως μας εμπιστεύεται ο κόσμος. Γι' αυτό κοιτώντας κάτω την αίθουσα βλέπετε νέες και νέους που έχουν αναλάβει βάρδια στα συνδικάτα και με την ορμή τους αποτελούν την πιο αξιόπιστη λύση για το αύριο».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Χτύπημα στα όργια νοθείας των εργατοπατέρων(2019-09-12 00:00:00.0)
Σήμερα η κινητοποίηση για Συνέδριο χωρίς νόθους και εργοδότες(2019-05-22 00:00:00.0)
Εκφυλισμός και νοθεία από τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό(2018-09-18 00:00:00.0)
«Καρφώνονται» μόνοι τους(2016-10-11 00:00:00.0)
Σκούζουν επειδή πιάστηκαν με τη γίδα στην πλάτη...(2016-05-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ