Πέμπτη 7 Φλεβάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΣΑΜΟΥ
Σήμερα η απεργία για το Προσφυγικό και τις ελλείψεις στην Υγεία

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής από το Εργατικό Κέντρο και δεκάδες συνδικαλιστικές και επαγγελματικές οργανώσεις του νησιού

Σε «αποθήκη ψυχών» μετατρέπει τα hot spots, όπως αυτό της Σάμου, η πολιτική του διπλού εγκλωβισμού κυβέρνησης - ΕΕ
Σε «αποθήκη ψυχών» μετατρέπει τα hot spots, όπως αυτό της Σάμου, η πολιτική του διπλού εγκλωβισμού κυβέρνησης - ΕΕ
Σε πανσαμιακή απεργία προχωρούν σήμερα σωματεία και φορείς του νησιού, με αιχμή το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό και τις τεράστιες ελλείψεις στις δομές Υγείας.

Με την απεργία, που αποφασίστηκε σε μαζική σύσκεψη, με τη συμμετοχή του Εργατικού Κέντρου Σάμου, οι Σαμιώτες απαιτούν ανάμεσα σε άλλα να κλείσει το hot spot, να απεγκλωβιστούν όλοι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες από το νησί και να καλυφθούν οι μεγάλες ελλείψεις που υπάρχουν σε ιατρικό - νοσηλευτικό προσωπικό και σε εξοπλισμό, στο νοσοκομείο και στις άλλες δομές του νησιού.

Η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Σοφούλη και σε περίπτωση άσχημων καιρικών συνθηκών στο κλειστό γυμναστήριο.

Κινητοποίηση για το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό πραγματοποιείται σήμερα και στη Λέσβο, στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία Σαπφούς. Η απόφαση πάρθηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε από το Εργατικό Κέντρο Λέσβου με τη συμμετοχή σωματείων του νησιού, του Νομαρχιακού Τμήματος Λέσβου της ΑΔΕΔΥ και της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου.

Οψεις της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής

Απευθύνοντας κάλεσμα συμμετοχής στην απεργία, το ΕΚ Σάμου καταγγέλλει την κυβέρνηση «που συστηματικά μας κοροϊδεύει και αδιαφορεί για το ανθρωπιστικό έγκλημα που με την ανοχή της συντελείται στο νησί μας. Εχει τεράστια ευθύνη, όπως και κάθε άλλος που στηρίζει τις επιλογές της και την πολιτική αυτή, για τη συμφωνία που έχει υπογράψει με την Τουρκία και την ΕΕ που οδηγεί στον εγκλωβισμό αυτών των ανθρώπων στο νησί μας, για την εξαθλίωσή τους, για το ότι αργοπεθαίνουν σε μια πόλη, σε ένα νησί με πολλά προβλήματα, με σοβαρές επιπτώσεις σε βάρος της τοπικής κοινωνίας».

Οσον αφορά την υγεία και την κατάσταση του νοσοκομείου, απαιτεί άμεσα προσλήψεις προσωπικού, καθώς «το νοσοκομείο αντικειμενικά δεν μπορεί να αντεπεξέλθει, αφού επιβαρύνεται και με χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, επειδή η κυβέρνηση δεν έχει μεριμνήσει για δομή Υγείας μέσα στο hot spot. Οι εξουθενωμένοι εργαζόμενοι του νοσοκομείου εργάζονται κάτω από αντίξοες συνθήκες όλο το 24ωρο, προσπαθώντας να εξετάσουν και να νοσηλεύσουν ντόπιους ασθενείς και πρόσφυγες - μετανάστες με σοβαρότατα προβλήματα υγείας και έξαρση νοσημάτων, τα οποία επιδεινώνονται με τις συνθήκες που ζουν μέσα στο hot spot».

Το κάλεσμα στη σημερινή κινητοποίηση, εκτός από το Εργατικό Κέντρο, υπογράφουν και οι παρακάτω φορείς της Σάμου: Επιμελητήριο, Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ, Εμπορικοί Σύλλογοι Σάμου και Καρλοβάσου, Δικηγορικός Σύλλογος, Σύλλογος Εστίασης και Ψυχαγωγίας, Ενωση Ξενοδόχων, Σύλλογος Ενοικιαζόμενων Δωματίων και Διαμερισμάτων, Σύνδεσμος Τουριστικών και Ναυτιλιακών Πρακτόρων, Οδοντιατρικός Σύλλογος, Ιατρικός Σύλλογος, Σύλλογος Πολυτέκνων Σάμου - Ικαρίας και Φούρνων. Την πανσαμιακή απεργία στηρίζουν επίσης η Περιφερειακή Ενότητα Σάμου, ο δήμος Σάμου και η Ιερά Μητρόπολη Σάμου, Ικαρίας και Φούρνων.

Στην απεργία, τη συμμετοχή του αποφάσισε ομόφωνα το ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Σάμου. Καλούν επίσης: Η Ενωση Τεχνικών Ομίλου ΔΕΗ - ΚΗΕ και ο Σύλλογος Γυναικών Μυτιληνιών Σάμου, η Πανσαμιακή Επιτροπή Ειρήνης, το Συνδικάτο Οικοδόμων Ικαρίας - Φούρνων, το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ικαρίας - Φούρνων και τα Σωματεία Συνταξιούχων Σάμου και Καρλοβάσου.

Απάντηση σε ξενοφοβία και ρατσισμό

Την απεργία και το πλαίσιο αιτημάτων στηρίζουν ο δήμαρχος Ικαρίας Στέλιος Σταμούλος και ο Σταύρος Τάσσος, βουλευτής του ΚΚΕ και υποψήφιος περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, ο οποίος σημειώνει σε δήλωσή του: «Η επιτυχία της κινητοποίησης θα εκφράσει την αντίθεση των λαϊκών δυνάμεων στην επιλογή της κυβέρνησης και της ΕΕ να μετατρέψουν τα νησιά του Αιγαίου σε χώρους εγκλωβισμού προσφύγων και μεταναστών. Θα δώσει αποστομωτική απάντηση στις δυνάμεις εκείνες που εκμεταλλευόμενες την ανθρώπινη ανέχεια, αξιοποιούν τον εγκλωβισμό για να παρασύρουν συνειδήσεις, να διασπείρουν το ρατσιστικό και φασιστικό τους δηλητήριο κατά των ξεριζωμένων θυμάτων από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και την καταλήστευση των χωρών τους».

Το πλαίσιο διεκδικήσεων

Με τη σημερινή πανσαμιακή κινητοποίηση, σωματεία και φορείς προβάλλουν τα εξής αιτήματα για Προσφυγικό και Υγεία:

  • Εδώ και τώρα να κλείσει το hot spot στη Σάμο και στα άλλα νησιά. Να μη δημιουργηθεί νέο hot spot στη Σάμο.
  • Να απεγκλωβιστούν οι πρόσφυγες και μετανάστες από το νησί, με προτεραιότητα στους ασθενείς και τις ευάλωτες ομάδες, και επιτέλους οι υπηρεσίες ασύλου να απεγκλωβίσουν τους πρόσφυγες στους οποίους έχει δοθεί άσυλο και οι οποίοι παρά τη θέλησή τους κρατούνται και παραμένουν όμηροι στο νησί. Να μεταφερθούν στην ηπειρωτική χώρα, σε κέντρα με ανθρώπινες συνθήκες, και από εκεί σε όποια χώρα επιθυμούν.
  • Να μεταφερθούν οι υπηρεσίες ασύλου από το νησί στην ηπειρωτική Ελλάδα.
  • Στη Σάμο να διατηρηθεί μόνο ένας μικρός χώρος υποδοχής, καταγραφής, ταυτοποίησης και πρωτοβάθμιας περίθαλψης, όπου θα διαμένουν για μικρό χρονικό διάστημα, μέχρι την έκδοση πιστοποιητικού υγείας.
  • Να καταργηθεί η συμφωνία κυβέρνησης - ΕΕ - Τουρκίας, που εγκλωβίζει αυτούς τους ανθρώπους στα νησιά μας.
  • Να προσληφθούν τώρα παιδίατροι, για να λειτουργήσει εύρυθμα η Παιδιατρική και Μαιευτική Κλινική.
  • Αμεση στελέχωση του νοσοκομείου, όλων των μονάδων Υγείας στο νησί, καθώς και του ΕΚΑΒ. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των κλάδων και ειδικοτήτων. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και των επικουρικών.
  • Δημιουργία ιατρείου μέσα στο ΚΥΤ.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ