Πέμπτη 21 Φλεβάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ
Απεργούν σήμερα με αιχμή τα Βαρέα και Ανθυγιεινά

Συγκέντρωση στις 10.30 π.μ. στην παλιά Βουλή στην Αθήνα - Την ίδια ώρα στο Αγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη

Από την πρόσφατη παναττική στάση εργασίας

Eurokinissi

Από την πρόσφατη παναττική στάση εργασίας
Απεργία ενάντια στην περικοπή του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας στο Δημόσιο πραγματοποιούν σήμερα Πέμπτη οι εργαζόμενοι στους δήμους.

Στην Αθήνα, το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής καλεί σε συγκέντρωση στην παλιά Βουλή (Αγαλμα Κολοκοτρώνη) στις 10.30 π.μ.

Στη Θεσσαλονίκη, ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ και Δημοτικών Επιχειρήσεων του νομού καλεί σε απεργιακή συγκέντρωση, την ίδια ώρα, στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Στη Λάρισα, το Συνδικάτο Εργαζομένων στους ΟΤΑ του νομού οργανώνει συγκέντρωση στο δημαρχείο, στις 11 π.μ.

Στον Βόλο, το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΤΑ Μαγνησίας καλεί σε απεργιακή συγκέντρωση στις 7 π.μ., στο αμαξοστάσιο του δήμου Βόλου. Παράλληλα, κάλεσμα σε καθαρίστριες/τές στα δημόσια σχολεία να πάρουν μέρος στη σημερινή απεργιακή κινητοποίηση ενάντια στην περικοπή απευθύνει το Σωματείο Καθαριστριών - Καθαριστών Μαγνησίας.

Η περικοπή του επιδόματος εντάσσεται στο πλαίσιο του γενικότερου αντεργατικού σχεδιασμού παραπέρα χτυπήματος των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων (ΒΑΕ), με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ και τον νόμο 4512/2018 που ψήφισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο νόμος όρισε επιτροπή για να πετσοκόψει τους δικαιούχους του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας, αλλά και ότι το επίδομα παύει να καταβάλλεται από 1/3/2019. Τώρα η κυβέρνηση μιλά για εξάμηνη παράταση του έργου της επιτροπής, ωστόσο αυτό, πρακτικά, σημαίνει ότι το επίδομα τον μήνα Μάρτη δεν θα καταβληθεί, αφού μέχρι σήμερα, που είναι η τελευταία ημερομηνία που τα γραφεία μισθοδοσίας μπορούν να στείλουν τα αρχεία πληρωμών, αποκλείεται να έχει υπάρξει δημοσιευμένη σε ΦΕΚ ρύθμιση που θα τροποποιεί τον ήδη ψηφισμένο νόμο. Οπως έχει σχολιάσει η ΔΑΣ ΟΤΑ, «η κυβέρνηση με την παράταση θέλει να πάει με τον εκβιασμό τους εργαζόμενους μέχρι τις εκλογές, στη λογική "αν βγει ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα κοπεί!"».

Σε μαζική συμμετοχή στην απεργία καλούν, μεταξύ άλλων, το Νομαρχιακό Τμήμα Κεφαλονιάς - Ιθάκης της ΑΔΕΔΥ και η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων ΟΤΑ νομού Ηρακλείου.

Ενα ακόμα εργατικό «ατύχημα» σε δήμο της Μαγνησίας

Στο μεταξύ, την περασμένη Τρίτη, δύο μέρες πριν από τη σημερινή απεργία στους δήμους, ένας ακόμα συμβασιούχος στην Υπηρεσία Πρασίνου του δήμου Ρήγα Φεραίου Μαγνησίας έπεσε θύμα εργατικού «ατυχήματος», όταν την ώρα του κλαδέματος το αλυσοπρίονο του έκοψε τον αντίχειρα. Ο εργαζόμενος νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Βόλου.

Το νέο συμβάν έρχεται να προστεθεί στον μακρύ κατάλογο των εργατικών «ατυχημάτων» που γίνονται το τελευταίο διάστημα στους δήμους της Μαγνησίας, αλλά και ολόκληρης της χώρας, στο έδαφος της εντατικοποίησης της εργασίας, της «ευελιξίας» και της λειψής εκπαίδευσης, των ελλιπέστατων συνθηκών ασφάλειας, προστασίας και υγιεινής...

Σε ανακοίνωσή της η ΔΑΣ ΟΤΑ Μαγνησίας επισημαίνει:

«Για την κυβέρνηση προφανώς αυτός ο εργαζόμενος, όπως και κάθε εργαζόμενος στις Υπηρεσίες Καθαριότητας, Ηλεκτροφωτισμού, Πρασίνου, Συντήρησης κ.λπ., δεν δικαιούται το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας. Η δημοτική αρχή συνεχίζει με την ίδια πολιτική αντίληψη και πρακτική της κυβέρνησης (ΣΥΡΙΖΑ), όπως και των προηγούμενων κυβερνήσεων (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ), την εντατικοποίηση της δουλειάς, τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, χωρίς συγκεκριμένο πρόγραμμα υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων.

Εκφράζουμε τις ευχές μας στον συνάδελφο για γρήγορη ανάρρωση και ζητούμε εδώ και τώρα από τη δημοτική αρχή Νασίκα να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων, πριν θρηνήσουμε θύματα.

Καλούμε τους συναδέλφους στους δήμους της Μαγνησίας να δώσουν αποστομωτική απάντηση με τη μαζική συμμετοχή τους στην απεργία της Πέμπτης 21/2 καθώς και στην απεργιακή συγκέντρωση στις 7 π.μ. στο αμαξοστάσιο Βόλου, παλεύοντας για την επέκταση και την απρόσκοπτη καταβολή του επικίνδυνου και ανθυγιεινού επιδόματος, καθώς και όλων των ΒΑΕ που κερδήθηκαν με αίμα, αγώνες και θυσίες».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ