Παρασκευή 22 Φλεβάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τον θάνατο μετανάστη στο ΑΤ Ομόνοιας

Στιγμιότυπο από τη συγκέντρωση

INTIME NEWS

Στιγμιότυπο από τη συγκέντρωση
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας και συνέντευξη Τύπου πραγματοποίησαν χτες αντιρατσιστικές οργανώσεις και κοινότητες μεταναστών και προσφύγων, έξω από το Αστυνομικό Τμήμα Ομόνοιας, ζητώντας απαντήσεις για το θάνατο μετανάστη από τη Νιγηρία. Ενας θάνατος που, όπως καταγγέλλεται, γεννά σοβαρά ερωτήματα για ευθύνες και εμπλοκή αστυνομικών.

Σύμφωνα με όσα έχουν καταγγελθεί, «στις 8 Φλεβάρη, ο Εμπουκά, μετανάστης από τη Νιγηρία, σύζυγος και πατέρας δύο παιδιών, μεταφέρθηκε για εξακρίβωση στοιχείων στο ΑΤ Ομόνοιας και λίγες ώρες αργότερα ο άνθρωπος κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες πέθανε μέσα στο τμήμα. Η οικογένεια του Εμπουκά από την πρώτη στιγμή άρχισε να τον αναζητά παντού χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Το πρωί της επόμενης μέρας η γυναίκα του άτυχου μετανάστη πήγε στο ΑΤ της Ομόνοιας να ρωτήσει αν η Αστυνομία ξέρει κάτι. Οι αστυνομικοί του τμήματος, ενώ ήξεραν τι είχε γίνει, δεν έδωσαν καμία πληροφορία και στο τέλος είπαν στη γυναίκα ότι "αφού περάσουν 24 ώρες ελάτε να κάνετε δήλωση εξαφάνισης". Την ίδια μέρα το απόγευμα, η Αστυνομία τηλεφωνικά ενημέρωσε τον δικηγόρο της οικογένειας ότι ο Εμπουκά πέθανε και ότι η σωρός του έχει μεταφερθεί στο νεκροτομείο. Με λίγα λόγια, η Αστυνομία, παρά τις ανησυχίες της οικογένειας, για παραπάνω από 24 ώρες έκρυψε τον θάνατο του Εμπουκά από την οικογένειά του».

Η υπόθεση του Εμπουκά (Μαμάν Σούμπεκ) έχει θορυβήσει τη νιγηριανή κοινότητα, ανέφερε ο Μ. Αφολάνιο, μέλος της κοινότητας. Σκοπός της κοινότητας, όπως είπε, είναι να γίνει γνωστό τι συνέβη, κάτω από ποιες συνθήκες πέθανε ο Εμπουκά και γιατί ο θάνατός του αποκρύφτηκε. Η πρώτη γνωμάτευση από την ιατροδικαστική υπηρεσία έχει μια γενική, πρώτη αποτίμηση, όπως είπε. «Θα επιδιώξουμε να διοριστεί και από εμάς ιατροδικαστής, για μια ακόμα εξέταση. Επίσης θα πιέσουμε, ώστε οι τοξικολογικές εξετάσεις να βγουν έγκαιρα. Προσπαθούμε να συγκεντρώσουμε τα στοιχεία, όπως τις επίσημες μαρτυρίες από το ΕΚΑΒ». Επίσης, καταγγέλθηκε η fast track διαδικασία μεταφοράς της σορού του 35χρονου στη Νιγηρία, ενώ ζητήθηκε να σταματήσει αυτή μέχρι να οριστούν οι τεχνικοί σύμβουλοι της οικογένειας και πριν εξεταστούν εξαντλητικά οι αιτίες και οι συνθήκες που οδήγησαν σε αυτόν τον θάνατο. Εγινε έκκληση δε για στήριξη στην σύζυγο του Εμπουκά, που είναι μητέρα δύο μικρών παιδιών - το ένα έξι μηνών - η οποία δεν εργάζεται και βρίσκεται σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση.

Οι συγκεντρωμένοι απαίτησαν, ανάμεσα στα άλλα, να διαλευκανθούν «άμεσα οι αιτίες και οι συνθήκες κάτω από τις οποίες πέθανε/σκοτώθηκε ο Εμπουκά», αλλά και να σταματήσει η βαρβαρότητα της ΕΛ.ΑΣ. σε βάρος προσφύγων και μεταναστών.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ