Πέμπτη 28 Μάρτη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΟΗΕ
Αντιδράσεις για την αναγνώριση των Γκολάν ως ισραηλινού εδάφους

Από χτεσινή διαδήλωση στην παραλιακή συριακή πόλη Ταρτούς
Από χτεσινή διαδήλωση στην παραλιακή συριακή πόλη Ταρτούς
ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Τις έντονες αποδοκιμασίες πολλών χωρών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ προκάλεσε η πρόσφατη απόφαση των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν την ισραηλινή κυριαρχία στα κατεχόμενα Υψίπεδα του Γκολάν, που ανήκουν στη Συρία, ενώ και χτες συνεχίστηκαν διαδηλώσεις στη χώρα.

Στη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που πραγματοποιήθηκε με αίτημα της συριακής κυβέρνησης, ο Σύρος πρέσβης στον ΟΗΕ, Μπασάρ Τζααφάρι, τόνισε ότι «κύριος στόχος του πολέμου τρομοκρατών σε βάρος της Συρίας είναι η ισχυροποίηση και η εξασφάλιση συνέχισης της ισραηλινής κατοχής των αραβικών εδαφών». Πρόσθεσε πως η απόφαση του Προέδρου των ΗΠΑ, Ντ. Τραμπ, να αναγνωρίσει την ισραηλινή κυριαρχία στο Γκολάν, αποκαλύπτει «την πραγματικότητα της σκευωρίας που επιχειρείται σε βάρος της Συρίας αλλά και της περιοχής», σε μια προσπάθεια ανατροπής γεωπολιτικών δεδομένων και χαρτών της περιοχής, όπως έγινε προ δεκαετιών με τη γαλλοβρετανική συμφωνία Σάικς - Πικό και τη διακήρυξη Μπαλφούρ, βάσει των οποίων άλλαξαν οι χάρτες και μοιράστηκαν εδάφη πρώην αποικιών. Σε άλλο σημείο, επιβεβαίωσε ότι η συριακή κυβέρνηση «είναι έτοιμη για συνεργασία» με τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ στη Συρία, Γκέιρ Πέντερσεν, ώστε να διευκολύνει την αποστολή του για τον ενδοσυριακό διάλογο και την επίτευξη πολιτικής λύσης που θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα του συριακού λαού, θα εξασφαλίζει τη διατήρηση της συριακής κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας.

Κίνα, Ρωσία, Ινδονησία, Κουβέιτ και Νότια Αφρική επίσης αποδοκίμασαν την απόφαση των ΗΠΑ για αναγνώριση της ισραηλινής κυριαρχίας στα Υψίπεδα Γκολάν. Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η «σοβαρή ανησυχία» που εξέφρασε ο Ρώσος πρέσβης στον ΟΗΕ, Βασίλι Νεμπένζια, σχετικά με νέα σχέδια τζιχαντιστών και μελών της οργάνωσης «Λευκά Κράνη» στην επαρχία Ιντλίμπ της βορειοδυτικής Συρίας για προβοκάτσια με χημικά όπλα σε βάρος αμάχων της περιοχής.

Ο Τζόναθαν Κοέν, που προσωρινά ασκεί καθήκοντα πρέσβη των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, κυνικά υποστήριξε πως η κίνηση της κυβέρνησής του είχε στόχο να αντιταχθεί στον Σύρο Πρόεδρο Μπασάρ Ασαντ και στο Ιράν, επειδή τάχα «το να επιτρέψεις τον έλεγχο της περιοχής από τα καθεστώτα Συρίας και Ιράν είναι σαν να κάνεις τα στραβά μάτια στις ωμότητες του καθεστώτος Ασαντ και στην κακόβουλη και αποσταθεροποιητική παρουσία του Ιράν στην περιοχή».

Οι πρέσβεις Γαλλίας, Βρετανίας, Πολωνίας, Βελγίου και Γερμανίας, υπερασπιζόμενοι τα συμφέροντα των δικών τους αστικών τάξεων στην περιοχή, είπαν ότι η θέση της ΕΕ δεν έχει αλλάξει και πως τα στρατηγικά Υψίπεδα του Γκολάν παραμένουν «έδαφος υπό ισραηλινή κατοχή».

Την ίδια θέση υποστήριξε και η επικεφαλής της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Φεντερίκα Μογκερίνι, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αλλάζει ο ρόλος της ιμπεριαλιστικής ένωσης, η οποία συνέβαλε στην επέμβαση στη Συρία και στα δεινά του λαού της.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ