Τρίτη 9 Απρίλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΑΤΟ
Στρατιωτικές ασκήσεις στη Μαύρη Θάλασσα με τη συμμετοχή και της Ελλάδας

Σε «ετοιμότητα» δηλώνουν ο ρωσικός στόλος και τα πυραυλικά συστήματα στην περιοχή

Από τη ΝΑΤΟική άσκηση που ξεκίνησε χτες
Από τη ΝΑΤΟική άσκηση που ξεκίνησε χτες
Οξύνεται επικίνδυνα η ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση στη στρατηγική περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, μετά και τις πρόσφατες αποφάσεις της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ για αυξημένη παρουσία στην περιοχή και «προστασία» της Γεωργίας και της Ουκρανίας.

Στο πλαίσιο αυτό, στο νοτιοδυτικό τμήμα της Μαύρης Θάλασσας πραγματοποιείται από χτες η άσκηση του ΝΑΤΟ «Sea Shield 2019», με τη συμμετοχή πλοίων και αεροσκαφών από τις ΗΠΑ, τη Βουλγαρία, την Ελλάδα, τον Καναδά, την Ολλανδία, τη Ρουμανία και την Τουρκία, σε συνεργασία με τις Ενοπλες Δυνάμεις της Γεωργίας και της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων «TASS», το υπουργείο Αμυνας της χώρας δήλωσε χτες πως τα πολεμικά πλοία του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας και τα παράκτια πυραυλικά συστήματα έχουν τεθεί σε υπηρεσιακή ετοιμότητα, σημειώνοντας πως για «ταχεία αντίδραση σε πιθανές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης» ο στόλος της Μαύρης Θάλασσας υλοποιεί ένα πακέτο μέτρων για την παρακολούθηση των πλοίων του ΝΑΤΟ και «στις καθορισμένες περιοχές των πλοίων αναγνώρισης της Μαύρης Θάλασσας και των ναυτικών ομάδων επιθέσεων, τα συστήματα παράκτιων πυραύλων Bastion και Bal και τα ναυτικά αεροσκάφη βρίσκονται σε υπηρεσία».

Σημαιοφόρος του ΝΑΤΟ στη Βαλκανική

Τον ΝΑΤΟικό προσανατολισμό των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως υπηρετείται και από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, επιβεβαίωσε εξάλλου ξανά και ο υπουργός Αμυνας Ευ. Αποστολάκης, μιλώντας στη «Real News».

Κληθείς να επιβεβαιώσει παλαιότερη ρήση του ότι «στο ενδεχόμενο μιας σύγκρουσης θα είμαστε μόνοι μας», παρέπεμψε στην «πολυδιάστατη αμυντική πολιτική», που περιλαμβάνει - όπως είπε - και «ανάπτυξη δράσεων διεθνούς αμυντικής διπλωματίας» και «συμμετοχή σε επιχειρησιακές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες εντός πλαισίου ΝΑΤΟ-ΕΕ και ΟΗΕ». Παράλληλα, δείχνοντας εμμέσως και τα «όρια» των λυκοφιλιών αυτών, συμπλήρωσε πως «παρά ταύτα, δεν αιθεροβατούμε και είμαστε προσγειωμένοι στην πραγματικότητα».

Σχολιάζοντας άλλωστε τη συμφωνία των Πρεσπών και τη διμερή αμυντική συμφωνία που υπέγραψε πρόσφατα με την ομόλογό του στα Σκόπια, σημείωσε μεταξύ άλλων πως «πρόθεσή μας είναι να συμβάλουμε στον συστηματικό μετασχηματισμό των Ενόπλων Δυνάμεων της γείτονος, ώστε να ανταποκρίνεται στα προαπαιτούμενα πρότυπα και στις απαιτήσεις της Συμμαχίας, που αφορούν στη διαλειτουργικότητα και στην τυποποίηση». Ακόμα, «είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε στους τομείς της εκπαίδευσης, των ασκήσεων, της κυβερνοάμυνας, της ακαδημαϊκής εκπαίδευσης και της εναέριας αστυνόμευσης, προκειμένου να αναβαθμιστεί η διμερής αμυντική συνεργασία αλλά και να δρομολογηθεί η ομαλή ενσωμάτωση της Βόρειας Μακεδονίας στις ΝΑΤΟικές δομές», σημείωσε, επιβεβαιώνοντας το ρόλο ΝΑΤΟικού «στρατολογητή» και «εκπαιδευτή» που έχει αναλάβει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στην περιοχή.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Α/ΓΕΕΘΑ, πτέραρχος Χρ. Χριστοδούλου, μιλώντας χτες σε δημοσιογράφους, έβαλε στόχο της κυβέρνησης «να μπορέσουμε να φέρουμε αυτούς τους ανθρώπους στη ΝΑΤΟική αντίληψη».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ