Τρίτη 16 Απρίλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Συνεχίζονται οι ενδοαστικές κόντρες σε Βελιγράδι και Τίρανα...

Από τη διαδήλωση της αντιπολίτευσης το Σάββατο στα Τίρανα

Copyright 2019 The Associated

Από τη διαδήλωση της αντιπολίτευσης το Σάββατο στα Τίρανα
Οι διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης σε Αλβανία και Σερβία συνεχίστηκαν και το περασμένο Σάββατο, αναδεικνύοντας τις ενδοαστικές αντιθέσεις στο φόντο της ενδοϊμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης στην περιοχή.

Στα Τίρανα, χιλιάδες υποστηρικτές του κεντροδεξιού Δημοκρατικού Κόμματος του Λουλζίμ Μπασά και άλλων μικρότερων κομμάτων της αντιπολίτευσης διαδήλωσαν έξω από το κτίριο του Κοινοβουλίου, απαιτώντας, για πολλοστή φορά, την παραίτηση της κυβέρνησης του Σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργού Εντι Ράμα (που τον κατηγορούν για διαφθορά) και τη διεξαγωγή νέων εκλογών. Δεν αποφεύχθηκαν ούτε αυτήν τη φορά οι συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομικών, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό αρκετών ατόμων, μεταξύ των οποίων πέντε αστυνομικοί και τρεις δημοσιογράφοι. Ο Ράμα, που απουσίαζε στο εξωτερικό, εξέφρασε «λύπη» για τα επεισόδια, αρνούμενος να παραιτηθεί.

Στο Βελιγράδι, το Σάββατο, πάνω από 7.500 υποστηρικτές της αντιπολίτευσης (κατά τα στοιχεία που ανακοίνωσε το σερβικό υπουργείο Εσωτερικών) ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της λεγόμενης «Συμμαχίας για τη Σερβία» που απαρτίζουν αντιπολιτευόμενα κόμματα και οργανώσεις, ο εκατομμυριούχος επιχειρηματίας Ντράγκαν Τζίλας και ο φασίστας Μπόσκο Ομπράντοβιτς. Οι διαδηλωτές απαίτησαν παραίτηση του Σέρβου Προέδρου Αλεξάνταρ Βούτσιτς, νέες εκλογές, αλλαγές στο εκλογικό σύστημα, περισσότερη ελευθερία στα μέσα ενημέρωσης. Σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστούν οι κινητοποιήσεις της αντιπολίτευσης, κυβερνητικοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν πως σήμερα θα πραγματοποιηθεί ανοικτή συνεδρίαση στο διεθνές Συνεδριακό Κέντρο του Βελιγραδίου, με στόχο να παρθούν «αποφάσεις» που θα ανακοινωθούν (όπως ανέφεραν) γύρω στα μεσάνυχτα Τρίτης προς Τετάρτη. Οι πληροφορίες αυτές «ξαναζωντάνεψαν» τα σενάρια για το ενδεχόμενο πρόωρων σερβικών βουλευτικών εκλογών...

Νωρίτερα, ο υπουργός Αμυνας Αλεξάνταρ Βούλιν και ο αντιδήμαρχος Βελιγραδίου Γκόραν Βέσιτς ανέβαλαν την απεργία πείνας που είχαν προαναγγείλει το Σαββατοκύριακο και την οποία θα ξεκινούσαν χτες. Είπαν πως άλλαξαν γνώμη μετά από «συστάσεις» που τους έκανε ο Πρόεδρος της χώρας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Αφησαν ανοικτό το ενδεχόμενο να κάνουν απεργία πείνας την Πέμπτη μαζί με δεκάδες βουλευτές από το κυβερνών Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα (SNS) απέναντι στις κινητοποιήσεις της αντιπολίτευσης.

Στο μεταξύ, χτες, ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών Ιβιτσα Ντάσιτς συνάντησε τον Ούγγρο ομόλογό του Πέτερ Σβιτζάρτο, επιβεβαιώνοντας τις πολύ καλές διμερείς σχέσεις με τη δήλωση πως «η Σερβία δεν έχει μεγαλύτερο φίλο στην ΕΕ από την Ουγγαρία». Πρόσθεσε δε πως ο Ούγγρος ομόλογός του είναι ο πιο ένθερμος υποστηρικτής ένταξης της Σερβίας στην ΕΕ.

Από την Πρίστινα ο Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου Χασίμ Θάτσι προέβλεψε ότι είναι εφικτή μία συμφωνία με τη Σερβία έως το τέλος τρέχοντος χρόνου. Τόνισε ωστόσο πως είναι απαραίτητος «ο καθορισμός των συνόρων» μεταξύ των δύο πλευρών, αποκλείοντας ότι αυτό θα γίνει στο πλαίσιο εθνοτικών κοινοτήτων με το επιχείρημα πως Σερβία και Κοσσυφοπέδιο «είναι πολυεθνοτικές χώρες». Χαρακτήρισε επίσης απαραίτητη την «αμοιβαία αναγνώριση» των δύο πλευρών.

Στη σκιά αυτών των εξελίξεων, ανακοινώθηκε την Κυριακή ο θάνατος της Μιριάνα Μιλόσεβιτς, συζύγου του πρώην προέδρου της πρώην ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Ηταν 77 ετών. Οπως ανακοινώθηκε, εξέπνευσε σε νοσοκομείο της Μόσχας έπειτα από πνευμονικό οίδημα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ