Τετάρτη 17 Απρίλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ
Προς τις καλένδες, με τη βούλα ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Στις καλένδες και με τη σφραγίδα της Βουλής ετοιμάζεται να στείλει η κυβέρνηση, σε συνεργασία με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, την πάνδημη λαϊκή απαίτηση για την απόδοση των γερμανικών αποζημιώσεων και επανορθώσεων, για να μη διαταραχτούν οι συμμαχίες του εγχώριου κεφαλαίου. Η χτεσινή Διάσκεψη των προέδρων της Βουλής επιβεβαίωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να διεκδικήσει τις γερμανικές οφειλές και πως «σκέφτηκε» να φέρει σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής, με τρία χρόνια δηλαδή καθυστέρηση, το πόρισμα της «Διακομματικής Επιτροπής για τη Διεκδίκηση των Γερμανικών Οφειλών», κυρίως για να στήσει ένα αποπροσανατολιστικό σόου σε συμπαιγνία με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, εξυπηρετώντας προεκλογικές σκοπιμότητες.

Αυτό μαρτυράει η πρόταση - ψήφισμα, που θα καταθέσει στην Ολομέλεια ο πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης, η οποία δεν περιέχει καμία απαίτηση προς την κυβέρνηση για συγκεκριμένη διεκδίκηση, ενώ συγκαλύπτει πλήρως τις ευθύνες τόσο της σημερινής όσο και των προηγούμενων κυβερνήσεων, αυτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που όχι μόνο ουδέποτε πρόβαλαν διεκδίκηση, αλλά θυμούνταν και αυτές τις γερμανικές αποζημιώσεις σε κάθε προεκλογική περίοδο.

Η πρόταση του προέδρου της Βουλής, όπως αυτή παρουσιάστηκε στη Διάσκεψη των προέδρων, προβλέπει γενικόλογα, χωρίς να γίνεται πουθενά λόγος για «γερμανικές αποζημιώσεις», ότι: «Το ζήτημα των οφειλών προς την Ελλάδα από τον Α' και Β' Παγκόσμιο Πόλεμο παραμένει ανοικτό, ως απαράγραπτο χρέος που αναζητά επίμονα την ηθική, ιστορική και νομική του δικαίωση», ότι «οι αξιώσεις του ελληνικού κράτους παραμένουν εκκρεμείς και ενεργές» και πως «το Ελληνικό Κράτος ουδέποτε και καθ' οιονδήποτε τρόπο αποποιήθηκε των αξιώσεών του και δεν δύναται να τεθεί κανένα ζήτημα παραγραφής των αξιώσεων του Ελληνικού Κράτους», χωρίς να αναφέρονται ποιες είναι αυτές.

Η πρόταση καταλήγει με την ...έκκληση προς την «Ελληνική Κυβέρνηση να προβεί σε όλες τις ενδεδειγμένες διπλωματικές και νομικές ενέργειες για τη διεκδίκηση και την πλήρη ικανοποίηση όλων των αξιώσεων του Ελληνικού Κράτους από τον Α' και Β' Παγκόσμιο Πόλεμο».

Οπως ανέφερε ο ίδιος ο Ν. Βούτσης, ενημερώνοντας σχετικά τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, με την πρότασή του συμφώνησαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Ενώ δίνοντας μια ...γεύση για το ποιες είναι οι «ενδεδειγμένες ενέργειες», έκανε λόγο για «ρηματική διακοίνωση», «επιδίωξη ενημέρωσης της διεθνούς κοινότητας», προκαλώντας διαδικασίες συζήτησης του θέματος και στο Ευρωκοινοβούλιο κ.ο.κ., με άλλα λόγια «σε δουλειά να βρισκόμαστε».

Η συζήτηση του πορίσματος θα γίνει στο πλαίσιο ειδικής συνεδρίασης η οποία θα χωριστεί σε δύο ημερήσιες διατάξεις. Η πρώτη θα αφορά τη συζήτηση επί του πορίσματος. Στη δεύτερη θα κατατεθεί η πρόταση του Ν. Βούτση, η οποία θα επικυρωθεί διά εγέρσεως.

ΚΚΕ: Τώρα χωρίς περιστροφές η κυβέρνηση να διεκδικήσει τις γερμανικές αποζημιώσεις!

Το ΚΚΕ αρνήθηκε να αποδεχτεί την πρόταση Βούτση, ενώ κόντρα στις κυβερνητικές μεθοδεύσεις, σήμερα στην Ολομέλεια θα καταθέσει δικό του σχέδιο απόφασης, με το οποίο απαιτεί από την κυβέρνηση εδώ και τώρα χωρίς περιστροφές να θέσει στο γερμανικό κράτος και στους αρμόδιους διεθνείς οργανισμούς τη διεκδίκηση για το σύνολο των αποζημιώσεων.

Αναφέρεται συγκεκριμένα:

«74 χρόνια από τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών και ακόμη παραμένουν σε εκκρεμότητα οι οφειλές από τις καταστροφές και τις λεηλασίες των γερμανικών, ναζιστικών στρατευμάτων κατοχής στη χώρα μας.

74 χρόνια από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και η Γερμανία δεν έχει ακόμη πληρώσει τις αποζημιώσεις και επανορθώσεις για:

-- Το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο - ληστεία που επιβλήθηκε στην κατεχόμενη Ελλάδα.

-- Τις τεράστιες καταστροφές στις υποδομές που προκάλεσαν τα γερμανικά κατοχικά στρατεύματα που αναγνωρίσθηκαν από τη Διάσκεψη των Συμμάχων στο Παρίσι (Δεκέμβρης 1945 - Γενάρης 1946).

-- Τις αποζημιώσεις των θυμάτων των φρικιαστικών ναζιστικών εγκλημάτων, των ομήρων στα ναζιστικά στρατόπεδα και στα εργοστάσια των γερμανικών μονοπωλίων.

-- Την επιστροφή αρχαιολογικών θησαυρών ανεκτίμητης αξίας και των θησαυρών πολιτιστικής κληρονομιάς που λεηλατήθηκαν από τις γερμανικές κατοχικές δυνάμεις.

Η ευθύνη των μέχρι σήμερα ελληνικών κυβερνήσεων, των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, τα τελευταία χρόνια, αλλά και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, για την εξέλιξη αυτή, είναι μεγάλη, γιατί επί της ουσίας δεν έθεσαν το θέμα και δεν διεκδίκησαν τις γερμανικές επανορθώσεις.

Με πρόσχημα ότι "δεν είναι τώρα η κατάλληλη στιγμή για να τεθεί το ζήτημα", αφήνονταν να κυλήσει ο χρόνος χωρίς όμως ποτέ να "έρθει η κατάλληλη στιγμή". Ολες οι κυβερνήσεις θυμούνται το θέμα παραμονές των εκλογών υπηρετώντας προεκλογικές σκοπιμότητες.

Ο λόγος προφανώς δεν ήταν η έλλειψη στοιχείων για την τεκμηρίωση των διεκδικήσεων. Αλλωστε, τα στοιχεία ήταν επαρκή και είχαν καταγραφεί κατά καιρούς στο παρελθόν.

Ο κύριος λόγος για την πολιτική στάση των ελληνικών κυβερνήσεων και τη μη διεκδίκηση των επανορθώσεων - αποζημιώσεων από τη Γερμανία ήταν η εναρμόνισή τους με τις επιλογές της αστικής τάξης να μη διαταραχθούν οι συμμαχίες της που συνδέονται με την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της.

Στο πνεύμα αυτό, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αρνήθηκε να ανταποκριθεί ακόμα και σε αίτημα της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου να στείλει τις θέσεις της για το ζήτημα αυτό, μετά από την Αναφορά της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

Η κατάσταση αυτή δεν πάει άλλο. Η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να θέσει άμεσα, ευθέως, χωρίς περιστροφές, προς το γερμανικό κράτος και κάθε αρμόδιο διεθνή οργανισμό, τη διεκδίκηση - απαίτηση για το σύνολο των αποζημιώσεων και επανορθώσεων».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑΤΙΤΛΟ(2019-04-18 00:00:00.0)
Κυβερνητικά παιχνίδια σε βάρος του δίκαιου αιτήματος του λαού(2019-04-16 00:00:00.0)
Κλείνουν χωρίς διερεύνηση την Αναφορά της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ για τις γερμανικές αποζημιώσεις(2016-09-09 00:00:00.0)
Εντείνουμε τον αγώνα για τις γερμανικές αποζημιώσεις(2015-04-03 00:00:00.0)
Στηρίζει την Αναφορά της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ για τις γερμανικές αποζημιώσεις(2014-10-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ