Πέμπτη 18 Απρίλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Αναδεικνύει τους πραγματικούς ενόχους πίσω από το νέο θανατηφόρο εργατικό «ατύχημα»

Τις πραγματικές αιτίες που προκαλούν το σακάτεμα, ακόμα και το θάνατο εργατών, αναδεικνύει το Εργατικό Κέντρο Κεφαλονιάς - Ιθάκης με αφορμή το νέο θανατηφόρο εργατικό «ατύχημα» που σημειώθηκε προχτές στον ΧΥΤΑ Κεφαλονιάς, στην περιοχή Παλοστή.

Υπενθυμίζεται ότι 38χρονος εργάτης που δούλευε στην ιδιωτική εταιρεία «ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ ΑΕ» τραυματίστηκε θανάσιμα από μηχάνημα σε ώρα εργασίας. Στην εταιρεία έχει ανατεθεί από το δήμο Κεφαλονιάς η λειτουργία και συντήρηση του εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων.

Το Εργατικό Κέντρο εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους συναδέλφους του εργάτη και σημειώνει:

«Προειδοποιούμε ότι δεν θα επιτρέψουμε με κανέναν τρόπο το νέο αυτό έγκλημα που έρχεται σε συνέχεια δεκάδων άλλων από την υπόλοιπη χώρα να κουκουλωθεί, να συγκαλυφθεί, να χαρακτηριστεί "της κακιάς στιγμής" ή να εμφανιστεί ο συνάδελφος ως υπαίτιος λόγω "απροσεξίας" για να βγουν λάδι οι αληθινοί υπαίτιοι.

Αποδεικνύεται για ακόμα μια φορά με το χειρότερο δυνατό τρόπο ότι δεν είναι θέμα τύχης τα εργατικά "ατυχήματα". (...) Οι πραγματικοί ένοχοι δεν είναι κάποιοι άγνωστοι. Είναι η πολιτική της ΕΕ, των κομμάτων της και της ελληνικής κυβέρνησης, που είναι συνυπεύθυνοι για την κατάσταση στην οποία έχουν φτάσει οι εργασιακοί χώροι. (...)

Είναι η Τοπική Διοίκηση, ο δήμος Κεφαλονιάς και η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, το μακρύ χέρι του κράτους και της εργοδοσίας κατά τόπους, πλήρως εναρμονισμένο με τις κεντρικές κατευθύνσεις. Διέλυσαν τη Διαδημοτική Επιχείρηση Καθαριότητας και την παρέδωσαν στους ιδιώτες, που βρίσκουν πεδίο ύψιστης κερδοφορίας στα απορρίμματα. Η εμπειρία της Ζακύνθου και της Κέρκυρας δεν ήταν αρκετή, έπρεπε να έρθει και το σημερινό στην Κεφαλονιά για να αποδειχθεί πόσο εγκληματική είναι η παράδοση όλων των τομέων στο ιδιωτικό κεφάλαιο.

Είναι η διαχειρίστρια εταιρεία, η "Μεσόγειος ΑΕ", που πρόσφατα ο εκπρόσωπός της διαλαλούσε δημοσίως ότι αυτή η δουλειά μπορεί να γίνει με πολύ λίγο προσωπικό γιατί όλα τώρα τα δουλεύουν τα μηχανήματα... Που προσπαθεί να μας πείσει ότι προσφέρει "έργο" στην τοπική κοινωνία, λειτουργώντας με ελάχιστο προσωπικό και μηδαμινά μέτρα ασφαλείας, με εντατικοποίηση και πίεση».

Το Εργατικό Κέντρο τονίζει ότι «θα δώσει μάχη για την αποκάλυψη και την απόδοση ευθυνών όλων των υπευθύνων» και απαιτεί: Αμεση και πλήρη διαλεύκανση των αιτιών του νέου αυτού εργοδοτικού εγκλήματος. Να παρθούν ουσιαστικά μέτρα προστασίας για την οικογένεια του άτυχου συναδέλφου. Ασφαλείς συνθήκες εργασίας και υγιεινής για όλους τους εργαζόμενους του χώρου. Να μην ξαναλειτουργήσει ο ΧΥΤΑ μέχρι να παρθούν αποδεδειγμένα όλα τα απαραίτητα μέτρα. Στελέχωση των θέσεων εργασίας με εξειδικευμένο - εκπαιδευμένο προσωπικό. Κανένα πόστο να μη λειτουργεί με έναν μόνο εργαζόμενο.

Θάνατος διανομέα στη Χίο κάτω από συνθήκες που ερευνώνται

Την τελευταία του πνοή στο δρόμο άφησε διανομέας στη Χίο, το βράδυ της Δευτέρας, κάτω από συνθήκες που διερευνώνται. Ο 57χρονος διανομέας, που εργαζόταν σε επισιτιστική επιχείρηση του νησιού, πέρασε κατά λάθος από δρόμο όπου γίνονταν έργα τσιμεντόστρωσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ακολούθησε διαπληκτισμός με τον εργολάβο και τον γιο του. Λίγο αργότερα, ο εργαζόμενος σταμάτησε σε βενζινάδικο, σωριάστηκε στο έδαφος, ενώ όταν μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Το συμβάν και τα ακριβή αίτια του θανάτου του εργαζόμενου διερευνώνται από τις αρμόδιες αρχές.

Λάρισα: Ημερίδα για την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων στους δήμους

Ημερίδα με θέμα «Υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων στους δήμους» οργανώνει σήμερα Πέμπτη το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΤΑ Νομού Λάρισας, στις 6.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας.

Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Γιώργος Παπαδόπουλος, πρόεδρος του Συνδικάτου, ενώ θα κάνουν παρεμβάσεις ο Χρήστος Παπάζογλου, ειδικός γιατρός εργασίας, μέλος του ΔΣ του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, και ο Βασίλης Οψιμος, τεχνικός επιθεωρητής εργασίας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ