Σάββατο 20 Απρίλη 2019 - Κυριακή 21 Απρίλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΑΙΔΕΙΑ
Συλλαλητήρια τη Μ. Δευτέρα ενάντια στο νομοσχέδιο - σκούπα

Στην Αθήνα, στις 6.30 μ.μ. στο Σύνταγμα καλούν φοιτητές, μαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς, σωματεία

INTIME NEWS

Με συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί τη Μεγάλη Δευτέρα, 22 Απρίλη, στις 6.30 το απόγευμα στο Σύνταγμα, φοιτητές, μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικά και άλλα εργατικά σωματεία συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις για να μην περάσει το αντιδραστικό νομοσχέδιο για το «Νέο Λύκειο» που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ακολουθώντας μια συνήθη πια τακτική, φέρνει προς ψήφιση με κλειστά τα σχολεία και τα πανεπιστήμια.

Το νομοσχέδιο που συζητείται τη Μ. Δευτέρα στην Ολομέλεια της Βουλής περιλαμβάνει το σχέδιο της κυβέρνησης για το Λύκειο. Η ψήφισή του φέρνει περιορισμό της Γενικής Παιδείας στη Β' Λυκείου, μετατροπή της Γ' τάξης σε φροντιστήριο για τις πανελλαδικές και νέες εξεταστικές δοκιμασίες που αυξάνουν τον ανταγωνισμό και την πρόσδεση του Λυκείου στη διαδικασία των εξετάσεων. Επίσης, νομοθετείται ένα σαρωτικό κύμα συγχωνεύσεων και άλλων αλλαγών στο τοπίο της Ανώτατης Εκπαίδευσης στα Ιδρύματα της Πελοποννήσου, της Δυτικής Ελλάδας, της Κεντρικής Μακεδονίας, της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκη, στο πλαίσιο της αλλαγής της «αρχιτεκτονικής» της Ανώτατης Εκπαίδευσης προς όφελος των μεγάλων επιχειρήσεων. Παράλληλα, εντείνονται τα δίδακτρα στις προπτυχιακές σπουδές μέσα από το Διεθνές Πανεπιστήμιο, γίνονται βήματα στην αναγνώριση των τίτλων που προσφέρουν τα κολέγια.

Στις αποφάσεις και στα καλέσματα συμμετοχής από φορείς για το συλλαλητήριο της Μ. Δευτέρας τονίζονται το αντιδραστικό περιεχόμενο των διατάξεων του νομοσχεδίου για το Λύκειο και η μεθόδευση της κυβέρνησης να το φέρει άρον άρον για ψήφιση, παρά τις αντιδράσεις.

Για την κινητοποίηση έχουν οριστεί προσυγκεντρώσεις στις 6 μ.μ. ως εξής:

  • Στα Προπύλαια για τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών, το Συντονιστικό Αγώνα Μαθητών και τους Φοιτητικούς Συλλόγους.
  • Στην Παλιά Βουλή για τα εργατικά σωματεία, την ΑΣΓΜΕ και άλλους μαζικούς φορείς.

Το ΠΑΜΕ με ανακοίνωσή του απευθύνεται στα συνδικάτα, στις Ομοσπονδίες, στα Εργατικά Κέντρα, και καλεί τους εργαζόμενους να καταγγείλουν όσα φέρνει το νομοσχέδιο, με συμμετοχή στην κινητοποίηση. Στη συγκέντρωση για το νομοσχέδιο καλούν επίσης η Ενωση Λογιστών - Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής (ΕΛΕΠΑ) και η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ).

«Οι μαθητές στους δρόμους, ακόμα και τη Μ. Δευτέρα», δηλώνει η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας, καλώντας σε συμμετοχή στην κινητοποίηση και στέλνοντας στο υπουργείο Παιδείας το μήνυμα: «Δεν θα σας κάνουμε τη χάρη να παραιτηθούμε από τον αγώνα μας για ένα σχολείο που να μας μορφώνει ολόπλευρα και να μη μας εξοντώνει! Αυτό το νομοσχέδιο εμείς το έχουμε ήδη καταψηφίσει!».

Κάλεσμα στους γονείς να δώσουν το «παρών» απευθύνει η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας, καθώς και η Πανελλήνια Ενωση Γονέων Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων.

Στην κινητοποίηση συμμετέχουν και μουσικοί, μετά από κάλεσμα του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου.

Καλέσματα συμμετοχής στην κινητοποίηση απευθύνουν επίσης πρωτοβάθμιες ΕΛΜΕ και Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς και η ΟΛΜΕ.

Αποφάσεις συμμετοχής έχουν πάρει οι Φοιτητικοί Σύλλογοι της Αθήνας: Παιδαγωγικού, Νηπιαγωγών, Ιστορικού - Αρχαιολογικού, Τουρκικών Σπουδών, Νοσηλευτικής, Φαρμακευτικής, ΣΕΤΠ ΠΑΔΑ, ΣΕΤ ΠΑΔΑ, ΣΕΥΠ ΠΑΔΑ, Σχολή Μηχανικών ΠΑΔΑ, Τμήμα Φωτογραφίας ΠΑΔΑ. Επίσης οι Φοιτητικοί Σύλλογοι ΣΤΕΦ και ΣΕΥΠ, Μηχανολόγων Μηχανικών, Φαρμακευτικής, Ηλεκτρολόγων, Οικοτρόφων, Πολιτικών Μηχανικών, Η/Υ, Θεατρικών Σπουδών, Φυσικού, Μαθηματικού, Γεωλογικού Πάτρας. Οι Σύλλογοι Φυτικής Παραγωγής, Ειδικής Αγωγής και Μηχανολόγων Μηχανικών Θεσσαλίας. Μαθηματικού Σάμου. Οικοτρόφων ΤΕΙ και ΣΔΟ ΤΕΙ Χαλκίδας. ΤΕΙ Χανίων. Α' έτος Τμήματος Πληροφορικής της ΣΤΕΦ Ηρακλείου.

Κινητοποίηση θα πραγματοποιήσουν την ίδια μέρα στη Θεσσαλονίκη, στις 12.30 μ.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου, οι Σύλλογοι Ηλεκτρολόγων Μηχανολόγων, Ψυχολογικού, Παιδαγωγικού, Πολιτικού, ΜΜΕ, ΣΕΦΑΑ, Φυσικού, Γεωλογικού, Φαρμακευτικής, Μαθηματικού, Κτηνιατρικής του ΑΠΘ. Κάλεσμα συμμετοχής απευθύνουν επίσης η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Θεσσαλονίκης, ΕΛΜΕ της Θεσσαλονίκης και η Ομοσπονδία Ενώσεων Γονέων Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ