Τρίτη 23 Απρίλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Σε ρυθμούς προετοιμασίας της απεργίας και των συγκεντρώσεων της Πρωτομαγιάς

Στις 10.30 π.μ. στο Σύνταγμα η συγκέντρωση της Αθήνας - Την ίδια ώρα στο Αγαλμα Βενιζέλου η συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη

«1η Μάη 2019: Ενάντια στην καπιταλιστική εκμετάλλευση και τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Με συνδικάτα εργατών και όχι των κυβερνήσεων και των εργοδοτών».

Με το σύνθημα του ΠΑΜΕ για την απεργία της Πρωτομαγιάς, Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και συνδικάτα όλης της χώρας που ανταποκρίνονται στο κάλεσμά του, δίνουν τη μάχη για την επιτυχία της απεργίας και των απεργιακών συγκεντρώσεων που οργανώνουν σε όλη την Ελλάδα, δίνουν μάχη για να φτάσει το αγωνιστικό κάλεσμα σε κάθε κλάδο και κάθε χώρο δουλειάς.

Στην Αθήνα η Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση θα γίνει στις 10.30 π.μ., στο Σύνταγμα. Στη Θεσσαλονίκη η συγκέντρωση έχει οριστεί επίσης στις 10.30 π.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου. Στον Πειραιά η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στις 10 π.μ., στην πλατεία Καραϊσκάκη.

Απεργιακές συγκεντρώσεις οργανώνουν επίσης Εργατικά Κέντρα και σωματεία σε όλη τη χώρα. Μέχρι στιγμής, από τις δεκάδες συγκεντρώσεις που θα πραγματοποιηθούν, έχουν ανακοινωθεί οι εξής: Αγρίνιο, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία. Βόλος, 10 π.μ., πλατεία Πανεπιστημίου. Γιάννενα, 10 π.μ., Εργατικό Κέντρο. Δήλεσι, 10.30 π.μ., πλατεία. Ελευσίνα, 10.30 π.μ., πλατεία Ηρώων. Ζάκυνθος, 10.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο. Ηγουμενίτσα, 10 π.μ., πεζόδρομος ΟΤΕ. Ηράκλειο, 10 π.μ., πλατεία Ελευθερίας. Θήβα, 10.30 π.μ., πεζόδρομος. Ικαρία, 11.30 π.μ., μνημείο εκτελεσμένων Καισαριανής - 12 μ. πλατεία Ευδήλου. Κέρκυρα, 10 π.μ., Εργατικό Κέντρο. Κως, 10.30 π.μ., πλατεία Ελευθερίας. Λάρισα, 10 π.μ., κεντρική πλατεία. Λαύριο, 11 π.μ., Αγαλμα Μεταλλωρύχων. Πάτρα, 10 π.μ., Εργατικό Κέντρο. Σάμος, 10 π.μ., Εργατικό Κέντρο. Χαλκίδα, 10.30 π.μ., Παραλία.

«Στο σύστημα της εκμετάλλευσης δεν υποτασσόμαστε, δεν δίνουμε συγχωροχάρτι, δεν συμβιβαζόμαστε με την καπιταλιστική βαρβαρότητα», τονίζει το ΠΑΜΕ στην ανακοίνωσή του για την 1η Μάη και καλεί τους εργαζόμενους να απορρίψουν τις νέες απάτες πως η καπιταλιστική ανάπτυξη μπορεί να είναι «δίκαιη» και «βιώσιμη».

Παράλληλα, το ΠΑΜΕ συνδυάζει την Πρωτομαγιά με τη μάχη που βρίσκεται σε εξέλιξη ενάντια στη συνδικαλιστική μαφία στην ηγεσία της ΓΣΕΕ και την προσπάθεια να «νομιμοποιηθεί» η απροκάλυπτη παρέμβαση της εργοδοσίας στις γραμμές των συνδικάτων. Στο πλαίσιο αυτό, τονίζει την ανάγκη στην απεργία και τις συγκεντρώσεις να εκφραστεί ένα ενωτικό μαχητικό ρεύμα με τη συμμετοχή όλων των δυνάμεων οι οποίες αντιδρούν στα φαινόμενα εκφυλισμού, που εξυπηρετούν την επίθεση της εργοδοσίας και των κυβερνήσεών της.

Στους χώρους δουλειάς απευθύνουν το κάλεσμά τους Εργατικά Κέντρα

Τις καταγγελίες εργαζομένων και σωματείων για την εργοδοτική αυθαιρεσία που εντείνεται, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση προπαγανδίζει τη «δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη» και την «προστασία των φτωχών και αδυνάτων», επισημαίνει το Εργατικό Κέντρο Πάτρας, καλώντας τους εργαζόμενους να δώσουν τη δική τους απάντηση με την απεργία της Πρωτομαγιάς. Οσο για τις «επενδύσεις» στην περιοχή, φέρνει ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα: «Νέα επένδυση στην "ΑΜΣΤΕΛ" στην Πάτρα, ύψους 2 εκατ. ευρώ, 5 εκατ. ευρώ στη "ΝΟΥΝΟΥ", επενδύσεις εκατομμυρίων στον Τουρισμό. Τι άλλαξε στη ζωή των εργαζομένων; Μήπως αυξήθηκαν οι μισθοί τους; Σταμάτησαν τα εξοντωτικά ωράρια; Υπογράφτηκαν Συλλογικές Συμβάσεις; Τίποτα από αυτά δεν έγινε, τίποτα δεν άλλαξε. Μάλιστα, η μεγάλη επένδυση στην "ΑΜΣΤΕΛ" δεν έφερε ούτε μία νέα θέση εργασίας, η εργοδοσία συνέχισε τις άσχημες συνθήκες εργασίας και την κακοπληρωμένη δουλειά των εκατοντάδων εργολαβικών εργαζομένων». Στο μεταξύ, σήμερα, Τρίτη, στο πλαίσιο των αγωνιστικών πρωτοβουλιών του, το Εργατικό Κέντρο καλεί σε παράσταση διαμαρτυρίας στη ΔΕΗ, στις 9 π.μ., ενάντια στις διακοπές ηλεκτροδότησης σε λαϊκά νοικοκυριά.

«Η Πρωτομαγιά δεν είναι μια οποιαδήποτε μέρα, είναι η μέρα των εργατών, των εκμεταλλευόμενων όπου Γης. Η Πρωτομαγιά είναι απεργία», ξεκαθαρίζει το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων (ΕΚΙ), καταγγέλλοντας σχέδια εργοδοτών να φέρουν τους εργαζόμενους για δουλειά την 1η Μάη. Το ΕΚΙ καλεί τους εργαζόμενους να αντιμετωπίσουν την επίθεση της εργοδοσίας στους χώρους δουλειάς με οργάνωση και αγώνα. «Να παλέψουμε για δουλειά με δικαιώματα. Να υπογραφούν Συμβάσεις που να καθορίζουν τα ωράρια εργασίας, τους μισθούς, τις συνθήκες δουλειάς», τονίζει. Μεταξύ άλλων, καλεί τους εργαζόμενους σε «Πίνδο» και «Νιτσιάκο» να αγωνιστούν για τοπική ομοιοεπαγγελματική Σύμβαση που θα διασφαλίζει βασικά δικαιώματα. Τους εργαζόμενους σε «ΔΩΔΩΝΗ», «ΒΙΚΟ», «ΖΑΓΟΡΙ» να διεκδικήσουν οι Συμβάσεις ορισμένου χρόνου να μετατραπούν σε αορίστου. Τους εργαζόμενους στα πετρέλαια να παλέψουν για Συλλογική Σύμβαση και για μέτρα ασφαλείας. Το προσωπικό στο προνοιακό ίδρυμα «ΜΕΡΙΜΝΑ» να αγωνιστεί ενάντια στις συμβάσεις «ομηρίας», στις μειώσεις μισθών και άλλων δικαιωμάτων.

Συσκέψεις και συνελεύσεις σε Επισιτισμό - Τουρισμό

Στους εργαζόμενους του κλάδου, που ξέρουν από πρώτο χέρι τι σημαίνει ανάπτυξη, απευθύνεται το Συνδικάτο Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, καλώντας τους στην απεργία και τη συγκέντρωση στο Σύνταγμα.

«Η τεράστια κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο μας είναι αποτέλεσμα της κατάργησης του 8ωρου, του 5ήμερου, των μεγάλων μειώσεων στους μισθούς, της κατάργησης της ΣΣΕ στον Επισιτισμό και της εφαρμογής δεκάδων μορφών ελαστικής απασχόλησης, που έχουν κάνει σμπαράλια το δικαίωμα στη σταθερή δουλειά με δικαιώματα. Είναι αποτέλεσμα της γενίκευσης της μαθητείας, της εδραίωσης των δουλεμπορικών γραφείων, της απλήρωτης δουλειάς», σημειώνει μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή του το Συνδικάτο. Οπως υπογραμμίζει, αυτήν την πολιτική «υπηρετεί σε διατεταγμένη υπηρεσία η συνδικαλιστική μαφία μέσα στη ΓΣΕΕ», οι ίδιες δυνάμεις στην Ομοσπονδία Επισιτισμού - Τουρισμού, «με διευθυντές και εργοδότες να επιδιώκουν να εκλέγονται μέσα στα σωματεία για να τα ελέγχουν, να τα τραβούν με το μέρος τους».

Μετά τη σύσκεψη που οργάνωσε το Συνδικάτο, η σκυτάλη της προετοιμασίας της απεργίας έχει περάσει στα επιχειρησιακά σωματεία, στα παραρτήματα και τις σωματειακές επιτροπές με μια σειρά από πρωτοβουλίες: Τη συμμετοχή τους στην απεργία και τη συγκέντρωση αποφάσισαν μέσα από τη Γενική τους Συνέλευση οι εργαζόμενοι στο ξενοδοχείο «Novotel». Σύσκεψη για την προετοιμασία της απεργίας έχει κάνει η Σωματειακή Επιτροπή του Συνδικάτου σε «Goody's - Everest». Το Παράρτημα Πειραιά του Συνδικάτου καλεί σε συνέλευση αύριο, Τετάρτη, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά. Εκδήλωση για την Πρωτομαγιά οργανώνει την Τρίτη 30/4 το επιχειρησιακό Σωματείο στο ξενοδοχείο «Marriott» (πρώην «Metropolitan»).

Πρωτοβουλίες μπροστά στην Πρωτομαγιά

Πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις στη Θήβα και το Δήλεσι οργανώνουν σωματεία και φορείς της Βοιωτίας. Σε σύσκεψη που έγινε την περασμένη Παρασκευή, διαμορφώθηκε σχέδιο εξορμήσεων σε χώρους δουλειάς, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της απεργίας. Παράλληλα, έγινε συζήτηση γύρω από τις εξελίξεις στη ΓΣΕΕ αλλά και στο Εργατικό Κέντρο Θήβας, όπου οι ταξικές δυνάμεις έχουν εντοπίσει χαρακτηριστικές περιπτώσεις νοθείας και παρατυπιών.

Οι πρωτοβουλίες σωματείων συνεχίζονται. Μεταξύ άλλων:

-- Το Σωματείο Εργαζομένων στην Ιδιωτική Υγεία Αττικής πραγματοποιεί σύσκεψη σήμερα, Τρίτη, στις 6 μ.μ., στο ΕΚΑ, με θέμα τις κλαδικές Συμβάσεις στο χώρο της ιδιωτικής Υγείας και την προετοιμασία για την απεργία της Πρωτομαγιάς.

-- Το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χίου καλεί σωματεία του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα σε σύσκεψη αύριο, Τετάρτη, στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα συνεδριάσεων του Εργατικού Κέντρου.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ