Τρίτη 30 Απρίλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ
Νέο τριετές Πλαίσιο Συνεργασίας με οδηγό τα συμφέροντα του κεφαλαίου

Το νέο τριετές Πλαίσιο Συνεργασίας (2020-2022) μεταξύ του υπουργείου Οικονομίας της Ελλάδας και της Εθνικής Επιτροπής Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων της Κίνας (επικεντρώνεται στην Ενέργεια, στις μεταφορές, στις τηλεπικοινωνίες, στη μεταποίηση, στην έρευνα, στην ανάπτυξη και τον χρηματοδοτικό τομέα) υπεγράφη στο πλαίσιο της συνάντησης που είχε την Παρασκευή, στο Πεκίνο, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με τον Κινέζο ομόλογό του, Λι Κετσιάνγκ.

Ο Αλ. Τσίπρας βρέθηκε στο Πεκίνο, συνοδευόμενος από τον υπουργό Εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλο, προκειμένου να συμμετάσχει στο 2ο Φόρουμ Υψηλού Επιπέδου της Πρωτοβουλίας του «Δρόμου του Μεταξιού» (25 - 27 Απρίλη 2019), της πρωτοβουλίας της Κίνας, με σκοπό, ανάμεσα σε άλλα, τη διείσδυση στην Ευρώπη και τις αγορές της.

Σε δηλώσεις του γύρω από το νέο Πλαίσιο Συνεργασίας, ο πρωθυπουργός μίλησε για «στρατηγικού χαρακτήρα» συνεργασία της Ελλάδας με την Κίνα, υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα «αναδεικνύει και αξιοποιεί το σημαντικό πλεονέκτημα» που της δίνει η γεωγραφική της θέση, για τα συμφέροντα πάντα του κεφαλαίου.

Στο 2ο Φόρουμ για τον «Δρόμο του Μεταξιού»

Μιλώντας εξάλλου, προηγούμενα, στο 2ο Φόρουμ Υψηλού Επιπέδου του σύγχρονου «Δρόμου του Μεταξιού», ο Αλέξης Τσίπρας, περιγράφοντας τους στόχους των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων, ανάφερε ότι «η χώρα μου σήμερα εκμεταλλεύεται και θέλει να αξιοποιήσει τη μοναδική γεωπολιτική της θέση στο αντάμωμα τριών ηπείρων, καθώς και τον ρόλο της ως δύναμη με παγκόσμια εμβέλεια στους τομείς της ναυτιλίας και του τουρισμού», ώστε «να γίνει η περιοχή μας παγκόσμιος κόμβος μεταφορών, Ενέργειας και εμπορίου», προσθέτοντας πως «η επένδυση της κινεζικής COSCO στο λιμάνι του Πειραιά παίζει κεντρικό ρόλο σε αυτήν την προσπάθεια».

Σε αυτόν το στόχο της ελληνικής αστικής τάξης ενέταξε και τη ΝΑΤΟική συμφωνία των Πρεσπών, λέγοντας ότι «λύσαμε μια διαφορά 30 χρόνων με τον βόρειο γείτονά μας, τη Βόρεια Μακεδονία», ως δείγμα ότι στην περιοχή επικρατεί τάξη και ασφάλεια για να «τρέξουν» οι μπίζνες του κεφαλαίου, όσο και την «εξαιρετικά επιτυχή πρωτοβουλία με Βαλκανικές χώρες, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και τη Σερβία, που επικεντρώνεται σε προγράμματα διασυνδεσιμότητας» και «δίκτυα που αναπτύσσονται ταχέως προς τον κάθετο άξονα Ελλάδας - Βουλγαρίας - Ρουμανίας προς τη Μαύρη Θάλασσα, αλλά και Ελλάδας, Βόρειας Μακεδονίας και Σερβίας», εκφράζοντας την «ελπίδα» του αυτά να ενισχυθούν «περαιτέρω με κινέζικες επενδύσεις στη χώρα μας, στον χρηματοπιστωτικό και τον τεχνολογικό τομέα». Παράλληλα, αναφέρθηκε και στο πώς η κυβέρνηση πρωτοστατεί στα αντίστοιχα σχέδια της αστικής τάξης η χώρα να αποτελέσει «γέφυρα των Βαλκανίων με τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο μέσα από τριμερή σχήματα συνεργασίας Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου - Ισραήλ και άλλων σημαντικών χωρών στην περιοχή μας».

Σκιαγραφώντας, εξάλλου, τους ρόλους «γέφυρας» που αναλαμβάνει εντός ευρωατλαντικού πλαισίου, η κυβέρνηση, μπλέκοντας ακόμα βαθύτερα τον λαό στις αντιθέσεις, στους ανταγωνισμούς και τους πρόσκαιρους συμβιβασμούς των ιμπεριαλιστικών κέντρων, σημείωσε ότι «με τον νέο ρόλο που έχουμε αναλάβει στην περιοχή μας, διαβλέπουμε ακόμα περισσότερο στην ενίσχυση της συνεργασίας ΕΕ - Κίνας, στο πλαίσιο των διεθνών κανόνων που διέπουν τους όρους του εμπορίου καθώς και των επιμέρους δεσμεύσεών μας ως μέλη της ΕΕ».

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κίνας

Ο Αλ. Τσίπρας είχε συνάντηση και με τον Πρόεδρο της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι συνομιλίες του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Κίνας επικεντρώθηκαν ακριβώς στο μέλλον της στρατηγικής συνεργασίας των δύο χωρών στο πλαίσιο των διεθνών εξελίξεων.

Ο δε Πρόεδρος της Κίνας, στην ομιλία του με την οποία εγκαινίασε τις εργασίες του Φόρουμ, τόνισε την πρόθεση της Κίνας να «ανοίξει» την αγορά της, εξέφρασε στον Ελληνα πρωθυπουργό την «ευγνωμοσύνη» του για τον ρόλο που διαδραματίζει η χώρα μας στις ευρω-κινεζικές σχέσεις. Υπογράμμισε, μάλιστα, το γεγονός ότι η Ελλάδα ήταν «η πρώτη δυτικοευρωπαϊκή χώρα που υπέγραψε μνημόνιο για την Πρωτοβουλία "Belt and Road", γεγονός που λειτούργησε ενθαρρυντικά και για άλλες χώρες».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ