Παρασκευή 10 Μάη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ
ΠΑΣΕΒΕ
Η ζωή σε δόσεις δεν λύνει τα αδιέξοδα των αυτοαπασχολούμενων - Με αγώνες κατακτάμε τα δικαιώματά μας!

Ανακοίνωση για το κυβερνητικό νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των χρεών σε ασφαλιστικό ταμείο, εφορία και δήμους

Το νομοσχέδιο με τη ρύθμιση των 120 δόσεων για τα χρέη σε ασφαλιστικό ταμείο, εφορία και δήμους δεν προσφέρει ουσιαστική λύση στα αδιέξοδα των αυτοαπασχολούμενων, καθώς παραμένουν στο ακέραιο όλες οι αιτίες που τα γεννούν, τονίζει σε ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Γραμματεία της ΠΑΣΕΒΕ.

Απέναντι στην προσπάθεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να βάλει προεκλογικό λούστρο στη συνέχιση της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής, η ΠΑΣΕΒΕ καλεί σε ενίσχυση του συλλογικού αγώνα για τα ασφαλιστικά δικαιώματα των αυτοαπασχολούμενων, για την κάλυψη των βασικών αναγκών τους, ενάντια στη φοροληστεία και τα χαράτσια.

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση της ΠΑΣΕΒΕ.

***

Με το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των 120 δόσεων για τα χρέη σε εφορία, ασφαλιστικό ταμείο και δήμους, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίζεται ότι θα δώσει λύση σε ένα χρόνιο πρόβλημα εκατοντάδων χιλιάδων αυτοαπασχολούμενων, θυμάτων στην ουσία των αντιλαϊκών πολιτικών που η ίδια εφαρμόζει, σε συνέχεια των προηγούμενων κυβερνήσεων. Ενα πάγιο αίτημα του συνδικαλιστικού κινήματος παρουσιάζεται σαν προεκλογική παροχή. Τον περιορισμό της δυσαρέσκειας αλλά και την αύξηση των ταμειακών ροών και τη διόγκωση των πλεονασμάτων έχει στο μυαλό της η κυβέρνηση, και όχι την ανακούφιση των αυτοαπασχολούμενων από τα αδιέξοδα που η ίδια δημιούργησε.

Το νομοσχέδιο αυτό παρά την πολύμηνη κυοφορία του δεν προσφέρει ουσιαστική λύση στα σημερινά αδιέξοδα. Αντίθετα, παραμένουν στο ακέραιο όλες οι αιτίες που τα γεννούν.

Οσον αφορά τα χρέη προς το ασφαλιστικό ταμείο:
  • Ο επανυπολογισμός των εισφορών με βάση το εισόδημα μειώνει μεν το ποσό των χρεών, δίνει όμως συντάξεις χαμηλότερες κατά 41% - 65%.
  • Το κούρεμα των προσαυξήσεων είναι ουσιαστικά ψευδεπίγραφο, αφού αυτές επανεμφανίζονται σχεδόν αυτούσιες με βάση το προβλεπόμενο επιτόκιο των δόσεων.
  • Δεν καταργείται το ΚΕΑΟ, για τα χρέη των αυτοαπασχολούμενων στο Ταμείο τους, αντίθετα οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί παραμένουν οι κύριοι μοχλοί εκβιασμού για να εισπραχθεί και το τελευταίο ευρώ όσων δεν καταφέρουν να εκπληρώσουν τις τρέχουσες και τις ρυθμισμένες υποχρεώσεις τους.
  • Η διέξοδος που προσφέρεται στους 80 χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους σε συντάξιμη ηλικία, που έχουν εγκλωβιστεί χωρίς σύνταξη λόγω χρεών, είναι ασφυκτική. Με το πιστόλι στον κρόταφο, υποχρεώνονται να επιβιώσουν με μια κουτσουρεμένη σύνταξη λόγω συντελεστών αναπλήρωσης και επανυπολογισμού εισφορών, σύνταξη που θα μειωθεί ακόμα περισσότερο από τις δεκαετείς δόσεις των ρυθμίσεων.
  • Ακόμα και για όσους δεν προχωρήσουν σε επανυπολογισμό των οφειλόμενων ασφαλιστικών εισφορών, οι σφαγιαστικοί συντελεστές του νόμου Κατρούγκαλου δίνουν σύνταξη κατά 7% - 45% χαμηλότερη (ανάλογα με τον χρόνο αρχικής ασφάλισης), για τα ίδια ποσά ασφαλιστικών εισφορών.
  • Οι εισφορές για την Υγεία ρυθμίζονται και τοκίζονται και αυτές, χωρίς να προσφέρουν το παραμικρό στη σύνταξη, και ας είχαν αποκλειστεί από το δικαίωμα στη δημόσια Υγεία οι αυτοαπασχολούμενοι με χρέη στο Ταμείο.
Οσον αφορά τα χρέη προς την εφορία και τους δήμους:

Το νομοσχέδιο ρυθμίζει όπως - όπως τα συσσωρευμένα χρέη των αυτοαπασχολούμενων, καθαγιάζοντας και διατηρώντας στο ακέραιο τις αντιλαϊκές πολιτικές που τα δημιούργησαν.

Ακόμα και έτσι όμως, η κυβέρνηση αφήνει στο απυρόβλητο ορισμένα βασικά ερωτήματα:

  • Η κατάργηση του αφορολόγητου, οι υψηλοί συντελεστές φορολόγησης των χαμηλών εισοδημάτων, η επιβολή του κεφαλικού φόρου του τέλους επιτηδεύματος, ο ΕΝΦΙΑ, μέτρα φορολογικά που θεσπίστηκαν τα προηγούμενα χρόνια και διατήρησε με ευλάβεια η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι οι βασικές αιτίες εκτόξευσης των χρεών;
  • Ποιος έχει την ευθύνη για τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης στην Τοπική Διοίκηση, που με τη σειρά της, συνεχίζοντας και συμπληρώνοντας την ίδια αντιλαϊκή πολιτική, φόρτωσε τα βάρη στα συνήθη υποζύγια, τους μικρομαγαζάτορες;
  • Είναι οι αυτοαπασχολούμενοι φοροφυγάδες ή «στρατηγικοί κακοπληρωτές», τη στιγμή που το φορολογικό φορτίο τους πολλαπλασιάστηκε τα προηγούμενα χρόνια;
«Ζει και βασιλεύει» η αντιλαϊκή πολιτική που φούντωσε τα χρέη

Πέρα από το προεκλογικό λούστρο που επιδιώκει να προσδώσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στις ρυθμίσεις των χρεών, πέρα από τις φανφάρες περί «δίκαιης ανάπτυξης» και «κοινωνικής ευαισθησίας», η πραγματικότητα προβάλλει αδυσώπητη και δεν μπορεί εύκολα να κουκουλωθεί.

Με τις ρυθμίσεις αυτές δεν «κουρεύεται» κανένα χρέος. Ο εκβιασμός του επανυπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών έχει πανάκριβο τίμημα, τις συντάξεις πείνας. Το δήθεν κούρεμα των προσαυξήσεων, η τιμωρία δηλαδή του οφειλέτη που δεν εξασφάλισε έγκαιρα το απαραίτητο χρηματικό ποσό για τις υποχρεώσεις του, ακυρώνεται στην πράξη, αφού οι ρυθμίσεις πραγματοποιούνται με όρους τραπεζικού δανεισμού, δηλαδή με τόκο.

Οι αντιλαϊκές πολιτικές που φούντωσαν τα χρέη, «ζουν και βασιλεύουν». Οι συνέπειές τους τα προηγούμενα χρόνια ψιλοκόβονται σε 120 δόσεις για να διευκολυνθεί η κατάποσή τους, για να εισρεύσει νέο χρήμα στα ταμεία, που μπροστά στον δυσθεώρητο όγκο των χρεών ήταν δύσκολο να εισπραχθεί. Και στη γωνιά τα μαντρόσκυλα του ΚΕΑΟ, των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών για όσους δεν πεισθούν από την «κοινωνική ευαισθησία» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Οι προεκλογικές εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούν να ξεπλύνουν τη δική του ευθύνη για την κατάσταση των αυτοαπασχολούμενων και για τα συσσωρευμένα χρέη τους. Στα 4 χρόνια της διακυβέρνησής του, κράτησε άθικτο το νομοθετικό πλαίσιο που έχει οδηγήσει στη συσσώρευση των χρεών αυτών, συμπλήρωσε και προώθησε αντιασφαλιστικές επιδιώξεις δεκαετιών, με δικούς της νόμους αυστηροποιήθηκαν οι αναγκαστικές εισπράξεις - κατασχέσεις, οι οποίες σήμερα ξεκινούν από τα 500 ευρώ.

Δεν μπορούμε να ανεχτούμε άλλο την ομηρία 80.000 αυτοαπασχολούμενων σε συντάξιμη ηλικία με χρέη πάνω από 20.000 ευρώ. Οι περισσότεροι από αυτούς έχουν πληρώσει δεκαετίες ασφαλιστικών εισφορών και κινδυνεύουν να χάσουν όλα τους τα ασφαλιστικά δικαιώματα, ακόμα και το σπίτι τους. Η ρύθμιση που προτείνει η κυβέρνηση είναι προσωρινή και προϋποθέτει τον δραστικό περιορισμό ακόμα και αυτής της κουτσουρεμένης σύνταξης του νόμου Κατρούγκαλου για μια δεκαετία. Ολες οι προϋποθέσεις και οι διατάξεις που δημιούργησαν το πρόβλημα αυτό εξακολουθούν να ισχύουν. Η προσωρινή αναστολή τους, για να γεμίσουν τα Ταμεία σε βάρος της επιβίωσης των συνταξιούχων, δεν λύνει κανένα πρόβλημα.

Οργανωμένη συλλογική πάλη με κριτήριο τις ανάγκες μας

Κανένας αυτοαπασχολούμενος δεν πρέπει να ξεγελαστεί από τα «παχιά» λόγια της κυβέρνησης. Ακόμα και αν υποχρεωθεί να συρθεί στις ρυθμίσεις αυτές κάτω από το βάρος του εκβιασμού, πρέπει να βγάλει συμπεράσματα. Δεν έχει τίποτα να περιμένει από τις προεκλογικές εξαγγελίες που λειτουργούν σαν προπέτασμα καπνού για τις αντιλαϊκές πολιτικές που εφαρμόζονται με συνέπεια και συνέχεια από όλες τις αστικές κυβερνήσεις. Κριτήριο δεν μπορεί να είναι το «μικρότερο κακό», γιατί έτσι η ζωή του χειροτερεύει καθημερινά. Πώς θα ανταπεξέλθει στις σημερινές υποχρεώσεις του που παραμένουν βαριές και επιβαρύνονται επιπλέον με τις ρυθμίσεις, σε μια αγορά που μονοπωλείται όλο και περισσότερο;

Μοναδικό του κριτήριο πρέπει να είναι οι βασικές ανάγκες της οικογένειάς του. Η ικανοποίησή τους δεν είναι μόνο ή κυρίως ατομική του υπόθεση, αλλά απαιτεί ένταση της κοινωνικής πάλης. Η οργανωμένη δράση του συνδικαλιστικού κινήματος, με ένα πλαίσιο που να παίρνει υπόψη του αυτές τις ανάγκες, μπορεί να δώσει πραγματική διέξοδο.

Σε αυτά τα πλαίσια η ΠΑΣΕΒΕ αυτόν το δρόμο προτείνει, με τις παρακάτω θέσεις.

  • Αμεση επαναφορά του αφορολόγητου ορίου για τους αυτοαπασχολούμενους, με αύξησή του στις 12.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ ανά προστατευόμενο μέλος. Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και του ΕΝΦΙΑ και αναδρομική διαγραφή τους από τα χρέη.
  • Διαγραφή τόκων και προστίμων, όπως και του 30% του χρέους στην εφορία για αυτοαπασχολούμενους μέχρι 12.000 ευρώ εισόδημα.
  • Κατάργηση όλων των προσαυξήσεων που έχουν εκτοξεύσει τα αρχικώς οφειλόμενα ποσά προς τον ΕΦΚΑ και ταυτόχρονα κατάργηση της εισφοράς Υγείας και των χρεών που αντιστοιχούν σε αυτές. Δημόσια δωρεάν Υγεία για όλους.
  • Πραγματικές ρυθμίσεις ανακούφισης για τα χρέη προς το ασφαλιστικό ταμείο, με εισοδηματικά κριτήρια και αποσύνδεση της αποπληρωμής των χρεών από την παροχή στοιχειωδών κοινωνικών δικαιωμάτων στη δημόσια Υγεία και την αξιοπρεπή σύνταξη.
  • Κατάργηση των κατασχέσεων για χρέη των αυτοαπασχολούμενων στο Ταμείο τους. Αμεση άρση της ομηρίας χιλιάδων ασφαλισμένων σε ηλικία συνταξιοδότησης, άμεση χορήγηση σύνταξης χωρίς περικοπές, με ευνοϊκή ρύθμιση των προηγούμενων χρεών, με εισοδηματικά κριτήρια που να εξασφαλίζουν αξιοπρεπή σύνταξη.
  • Κατάργηση του ορίου των 20.000 ευρώ χρεών στο Ταμείο σαν προϋπόθεση για τη χορήγηση σύνταξης.
  • Κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου και των σφαγιαστικών συντελεστών αναπλήρωσης που αυτός εισάγει.

Δυναμώνουμε τους αγώνες για τα ασφαλιστικά δικαιώματα των αυτοαπασχολούμενων, για την κάλυψη των βασικών αναγκών τους, ενάντια στη φοροληστεία και τα χαράτσια.

Μόνο με τους αγώνες μπορούμε να κατακτήσουμε τα δικαιώματά μας. Δεν μας ικανοποιεί μια ζωή σε δόσεις.

Η Πανελλαδική Γραμματεία της ΠΑΣΕΒΕ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ