Παρασκευή 10 Μάη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Να καταργηθεί η αντεργατική διάταξη για το διακεκομμένο ωράριο

Το σωματείο απαιτεί την εφαρμογή συνεχούς ωραρίου για όλους τους εργαζόμενους σε επιχειρήσεις με συνεχές ωράριο λειτουργίας

Χιλιάδες εμποροϋπάλληλοι, στα Σπάτα και αλλού, αναγκάζονται να μένουν ακόμα και 13 ώρες στο δρόμο λόγω του «σπαστού» ωραρίου (φωτ. από εξόρμηση στο «εκπτωτικό χωριό»)
Χιλιάδες εμποροϋπάλληλοι, στα Σπάτα και αλλού, αναγκάζονται να μένουν ακόμα και 13 ώρες στο δρόμο λόγω του «σπαστού» ωραρίου (φωτ. από εξόρμηση στο «εκπτωτικό χωριό»)
Την άμεση κατάργηση της διάταξης του νόμου που επιτρέπει την εργασία των εμποροϋπαλλήλων με διακεκομμένο ωράριο ζητά από την κυβέρνηση ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, με αίτημα που κατέθεσε χτες στο υπουργείο Εργασίας.

Οπως καταγγέλλουν στο σωματείο τους πολλοί εργαζόμενοι σε πολυκαταστήματα και εμπορικά κέντρα, όπως είναι τα διάφορα Mall, «Mc Arthur» και «Smart Park» στην περιοχή των Σπάτων, εργαζόμενοι σε μεγάλες εμπορικές αλυσίδες, το διακεκομμένο ωράριο που επιβάλλουν οι εργοδότες συνεπάγεται για τους ίδιους καθημερινή ταλαιπωρία.

Η δυνατότητα των καταστημάτων που λειτουργούν με συνεχές ωράριο να επιβάλουν διακεκομμένο ωράριο εργασίας στους εμποροϋπαλλήλους, έχει δοθεί από τον νόμο 4093/12 (παρ. ΙΑ.10 «Ρυθμίσεις για την ενδυνάμωση της αγοράς εργασίας και προώθηση της απασχόλησης - Χρονικό όριο λειτουργίας των καταστημάτων και εργασίας του προσωπικού αυτών»).

Μάλιστα, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων υπενθυμίζει ερμηνευτική εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας, σύμφωνα με την οποία «από την 12/11/2012, ημερομηνία δημοσίευσης του ν.4093/2012, είναι δυνατόν στο πλαίσιο της οργάνωσης του ημερήσιου χρόνου εργασίας να καθορίζεται μεσημβρινή ανάπαυση τουλάχιστον τριών ωρών (παρ. 6 του αρ. 42 του ν. 1892/1990), και για τους εργαζομένους καταστημάτων των οποίων η ημερήσια λειτουργία ακολουθεί συνεχές ωράριο».

Στο δρόμο από το πρωί έως το βράδυ χιλιάδες εμποροϋπάλληλοι

«Είναι καθημερινός Γολγοθάς για αυτούς τους εκατοντάδες συναδέλφους μας η κάλυψη της χιλιομετρικής απόστασης από τον τόπο κατοικίας στον τόπο εργασίας, με αποτέλεσμα να είναι απαγορευτική και η "μεσημβρινή" ανάπαυση των εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι αυτοί κατά το διάστημα των τριών ωρών όπως ορίζει η διάταξη μένουν στο χώρο εργασίας ή γύρω από αυτόν, αναλώνοντας ουσιαστικά χρόνο και κόπο, διότι είναι αδύνατον να μεταβούν στον τόπο κατοικίας και να γυρίσουν πάλι στον τόπο εργασίας λόγω της απόστασης και λόγω των εξόδων», υπογραμμίζει ο Σύλλογος στο αίτημα που έχει καταθέσει.

Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα σημειώνει ότι «η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων στο "εκπτωτικό χωριό Mc Arthur", "Smart Park", είναι κάτοικοι Πειραιά, νοτίων προαστίων Αττικής, δυτικών προαστίων Αττικής», ενώ ξεκαθαρίζει ότι το «σπαστό» ωράριο αποτελεί βραχνά για το σύνολο των εργαζομένων στον κλάδο.

Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, «έχοντας συγκεκριμένη γνώση και θέση για τον αντιλαϊκό, αντεργατικό χαρακτήρα του συγκεκριμένου νόμου», απαιτεί άμεσα την κατάργηση της διάταξης, που «εξαναγκάζει χιλιάδες εμποροϋπαλλήλους να βρίσκονται στο δρόμο από το πρωί μέχρι το βράδυ, έως και 13 ώρες τη μέρα, και την εφαρμογή συνεχούς ωραρίου εργασίας για όλους τους εργαζόμενους που απασχολούνται σε επιχειρήσεις με συνεχές ωράριο λειτουργίας, όπως ίσχυε».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ