Σάββατο 11 Μάη 2019 - Κυριακή 12 Μάη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΠΕΡΙ «ΘΕΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ»
Οταν οι επιχειρηματίες πανηγυρίζουν

Η κυβέρνηση απέσπασε ένα ακόμα χειροκρότημα από το κεφάλαιο

Eurokinissi

Η κυβέρνηση απέσπασε ένα ακόμα χειροκρότημα από το κεφάλαιο
Επιδότηση εργοδοτικών εισφορών στη μεγαλοεργοδοσία, φοροελαφρύνσεις στους επιχειρηματικούς ομίλους, μείωση του ΦΠΑ στην Ενέργεια, αύξηση συντελεστή αποσβέσεων στο 150%, δυνατότητες για μεγαλύτερη κερδοφορία και «εισπραξιμότητα» από τη ΔΕΗ είναι μερικές από τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού βαφτίζοντάς τις «μέτρα ανακούφισης» για το λαό.

Ομως, ακριβώς επειδή πρόκειται για μέτρα που η μερίδα του λέοντος αφορά το «μπούκωμα» του κεφαλαίου με νέα προνόμια, γι' αυτό η κυβέρνηση κερδίζει το χειροκρότημα από όλους τους εκπροσώπους των επιχειρηματικών ομίλων. Ενα «ταξικό» χειροκρότημα για τα νέα ταξικά μέτρα, που κατεδαφίζει την προπαγάνδα του ΣΥΡΙΖΑ περί «μέτρων» προς όφελος των «πολλών». Αλλωστε, η κυβέρνηση τα χαρακτηρίζει «αναπτυξιακά μέτρα», δηλαδή πρόκειται για ρυθμίσεις που ενισχύουν την κερδοφορία των μονοπωλίων κι αυτός είναι ένας ακόμα λόγος για να μη λειτουργήσουν αυτές οι εξαγγελίες ως συγχωροχάρτι για τη βάρβαρη πολιτική των τελευταίων ετών, ως άλλοθι για την ήδη αποφασισμένη συνέχιση της επίθεσης κυβέρνησης - κεφαλαίου στους εργαζόμενους.

Παίρνουν 10 από το λαό...

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κάνει για μια ακόμα φορά μνημόσυνο με τα «κόλλυβα» του λαού, αφού προσπαθεί να συγκαλύψει ποιος πληρώνει για τα περιβόητα «μέτρα ανακούφισης».

Κρύβει το γεγονός ότι από τα 55 δισ. ευρώ του κρατικού προϋπολογισμού, οι μεγάλες επιχειρήσεις θα πληρώσουν λιγότερα από 3 δισ. ευρώ. Ολα τα υπόλοιπα, μέσα στα οποία βρίσκεται και το 1 δισ. των μέτρων που εξήγγειλε για το 2019, θα βγουν από τις τσέπες μισθωτών, αυτοαπασχολούμενων, συνταξιούχων, αγροτών. Ζητάει δηλαδή από το λαό να πει «ευχαριστώ», επειδή του παίρνει 100 και του γυρνάει κάτι λιγότερο από... 2, κι αυτά μόνο κάτω από την πίεση του εργατικού και λαϊκού κινήματος.

Το θράσος τους, μάλιστα, είναι ακόμα μεγαλύτερο, αφού πολλά από τα μέτρα που παρουσιάζουν ως τάχα μεγάλη ανακούφιση για το λαό, στην πραγματικότητα αποτελούν «διευκολύνσεις» προκειμένου τα λαϊκά στρώματα που αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στα τεράστια βάρη που τους φορτώνει η πολιτική τους, όπως και αυτή των προηγούμενων κυβερνήσεων, να «προσέλθουν στο ταμείο», κόβοντας από άλλες βασικές ανάγκες τους.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του νομοσχεδίου για τις 120 δόσεις που συζητιέται στη Βουλή (δες αναλυτικά στη διπλανή σελίδα). Σύμφωνα άλλωστε με την Εκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, από τις ρυθμίσεις των 120 δόσεων για όλα τα Ταμεία, ο ΕΦΚΑ αναμένεται να έχει αύξηση εσόδων την πενταετία 2019 - 2023 κατά 597,6 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα για τη μείωση του ΦΠΑ στα τιμολόγια Ενέργειας (ηλεκτρισμός, φυσικό αέριο) από 13% σε 6%, που και αυτή σε ένα μικρό της μόνο μέρος θα φτάσει στα λαϊκά στρώματα.

...δίνουν 9 στο μεγάλο κεφάλαιο...

Μεγάλος κερδισμένος των «μέτρων ανακούφισης» είναι το μεγάλο κεφάλαιο, παρά τις προσπάθειες του ΣΥΡΙΖΑ να εμφανίσει ως κερδισμένους τους εργαζόμενους.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη γνωστή τακτική της, παρουσιάζει ως «θετικά» μέτρα όχι μόνο εκείνα που έχουν στόχο να χρυσώσουν το χάπι στο λαό για την πολιτική της υπέρ του κεφαλαίου, αλλά και μέτρα - πρόκληση υπέρ των επιχειρηματικών ομίλων.

Ανάμεσα στα μέτρα αυτά ξεχωρίζουν:

-- Η επιδότηση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, που αποτελεί άμεση επιχορήγηση στους μεγάλους ομίλους που θα βρουν φτηνότερη εργατική δύναμη και παράλληλα ένα επιπλέον κίνητρο για αντικατάσταση παλαιότερων με νέους εργαζόμενους.

-- Η προαναφερόμενη μείωση του ΦΠΑ στα τιμολόγια Ενέργειας στο μεγαλύτερο μέρος της στοχεύει στην ενίσχυση της κερδοφορίας των μεγάλων ενεργοβόρων επιχειρήσεων, στη βιομηχανία και τον τουρισμό, κατά το πάγιο αίτημά τους.

-- Η προκλητική αύξηση του συντελεστή απόσβεσης για νέες επενδύσεις στο 150% («υπεραπόσβεση») από 100% σήμερα, με την οποία εκχωρούνται και νέες φοροαπαλλαγές στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Το συγκεκριμένο μέτρο, που βρίσκεται πάγια στο «αιτηματολόγιο» του ΣΕΒ και των άλλων εγχώριων βιομηχανικών συνδέσμων και θα ισχύσει από το 2020, μπορεί να οδηγήσει μέχρι και σε εκμηδενισμό του φόρου επί των επιχειρηματικών κερδών ειδικά για εταιρείες «έντασης κεφαλαίου», καθώς και για άλλες επιχειρήσεις μέσω των νέων επενδύσεων που πραγματοποιούν. Την ίδια ώρα, δηλαδή, που η κυβέρνηση φορολογεί το λαό με τεκμαρτά εισοδήματα, φοροαπαλλάσσει το κεφάλαιο με τεκμαρτές, ανύπαρκτες δαπάνες!

Μάλιστα, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, με τον επιπλέον «δημοσιονομικό χώρο» από τα «υπερπλεονάσματα» θα γίνει εφικτό να προχωρήσει γρηγορότερα η μείωση του συντελεστή φόρου στις επιχειρήσεις, ώστε να φτάσει στο 25% το 2021.

-- Η επαναφορά του συντελεστή ΦΠΑ στον κλάδο της εστίασης καθώς και η μετάταξη όλων των τροφίμων από το 24% στο 13% (που η ίδια η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε προηγουμένως αυξήσει) έρχονται σίγουρα να «τονώσουν» τους τζίρους και τα έσοδα για τις αλυσίδες και τα σούπερ μάρκετ, την ίδια ώρα που πολύ αμφίβολο είναι τι θα φτάσει στους εργαζόμενους ως μείωση των τιμών.

Το ίδιο φυσικά ισχύει και για τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ για τη διαμονή (από 1/1/2020), που θα έρθει να ενισχύσει κι άλλο την κερδοφορία του τουριστικού κεφαλαίου.

...και τα ρέστα για τον εμπαιγμό του λαού

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση ζητάει προκλητικά από τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα να πουν κι «ευχαριστώ», επειδή - κάτω πάλι από τη δική τους πίεση και τον αγώνα - δίνει πίσω 1 από τα 100 που αρπάζει.

-- Δίνει φιλοδώρημα της τάξης του 1 ευρώ τη μέρα για τους συνταξιούχους, που απέχει όχι μόνο από την αναπλήρωση των τεράστιων απωλειών των τελευταίων ετών στις συντάξεις και το αίτημα των συνταξιουχικών οργανώσεων για άμεση απόδοση ολόκληρης της 13ης και 14ης σύνταξης, για κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου και όλων των αντιασφαλιστικών νόμων, αλλά ακόμα και απ' τις δικαστικές αποφάσεις που έχουν δικαιώσει τους συνταξιούχους και προβλέπουν αναδρομικά πολλών χιλιάδων ευρώ.

-- Δίνει φιλοδώρημα που είναι λιγότερο από 50 λεπτά τη μέρα από τη μείωση του ΦΠΑ σε κάποια είδη διατροφής, που είναι «σταγόνα στον ωκεανό» της τεράστιας φοροληστείας των εργαζομένων, αφού παραμένουν ο υψηλός συντελεστής ΦΠΑ, οι Ειδικοί Φόροι, τα ανταποδοτικά τέλη, που σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών είχαν αποτέλεσμα οι έμμεσοι φόροι τα προηγούμενα χρόνια να αυξηθούν από 23,77 δισ. το 2015 σε 27,97 δισ. το 2018, δηλαδή κατά 4,2 δισ., με βασικό στοιχείο τα έσοδα από τον ΦΠΑ, που εκτινάχτηκαν από τα 13,62 δισ. στα 16,22 δισ. (αύξηση 2,6 δισ.).

-- Τάζει τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης, που αφορά κυρίως μεγαλύτερα εισοδήματα και δεν καλύπτει παρά ένα πολύ μικρό μέρος απ' την τεράστια φοροληστεία, μέσα από τη μείωση του αφορολόγητου, τα τεκμήρια διαβίωσης, την κατάργηση των εκπτώσεων. Θυμίζουμε ότι η εισφορά αλληλεγγύης είναι ήδη μηδενική για εισοδήματα μέχρι 12.000 ευρώ, ενώ έχει ψηφιστεί και προβλεπόταν για το 2020 μηδενικός συντελεστής για εισοδήματα μέχρι 30.000 ευρώ (αντί 20.000 σήμερα).

-- Χαρακτηριστική είναι και η περίπτωση με τα χαράτσια του ΕΝΦΙΑ στη λαϊκή κατοικία. Με το νέο πακέτο εξαγγέλλονται «εκπτώσεις» (αδιευκρίνιστου ύψους) μόνο σε νησιά με πληθυσμό έως 1.000 κατοίκους, αντί των γενικευμένων «ελαφρύνσεων» που διαφήμιζαν μέχρι πρόσφατα.

-- Τέλος, η εξαγγελία για... μείωση του κόστους του πετρελαίου θέρμανσης στις ορεινές περιοχές αποτελεί μια ακόμη ξεδιάντροπη πρόκληση. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, το επίδομα θέρμανσης για το πετρέλαιο λαϊκών νοικοκυριών από 186 εκατ. (2015) καρατομήθηκε στα 57 εκατ. (2018), δηλαδή οι «εξοικονομήσεις» φτάνουν να αποδίδουν στο κρατικό ταμείο ποσά ύψους 129 εκατ. το χρόνο.

Οι επιχειρηματικοί όμιλοι χειροκροτούν

Πρώτοι υποδέχθηκαν με ικανοποίηση αυτές τις εξαγγελίες οι εκπρόσωποι των βιομηχάνων, με τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Ελλάδας (ΣΒΕ) να υπογραμμίζει διά του προέδρου του: «Η αύξηση του συντελεστή αποσβέσεων των επενδύσεων στο 150% θα βελτιώσει το κλίμα για την υλοποίηση των επενδύσεων, ενώ η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση αποτελεί θετικό μέτρο συλλογής ΦΠΑ και φόρου εισοδήματος από το κράτος, το οποίο μέτρο έχει λειτουργήσει κατά το παρελθόν θετικά». Επιπλέον, ξεκαθαρίζοντας ότι οι βιομήχανοι απαιτούν ακόμα περισσότερες διευκολύνσεις, σημείωσε ότι «η μείωση του ΦΠΑ στην Ενέργεια από το 13% στο 6% δίνει μικρή ανάσα ρευστότητας στις μεταποιητικές επιχειρήσεις της χώρας μας, αλλά δεν αρκεί για να ενισχύσει τη χαμένη τους ανταγωνιστικότητα εξαιτίας του υψηλού κόστους Ενέργειας». Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΒΕ, «οι πρόσφατες εξαγγελίες του πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα, κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση». Αλλωστε, «σωστή κατεύθυνση» έβλεπαν οι βιομήχανοι σε όλα τα μέτρα που συνέβαλλαν στο ξεζούμισμα των εργαζομένων, διαρκώς απαιτούν τη γενίκευση της «ευελιξίας» στην αγορά εργασίας, τη μη επαναφορά των «παθογενειών» του παρελθόντος, δηλαδή των εργασιακών δικαιωμάτων που ξηλώθηκαν τα τελευταία χρόνια. Ετσι, οι νέες «διευκολύνσεις» έρχονται να προστεθούν στο αντιδραστικό νομοθετικό οπλοστάσιο που ήδη «τρέχει» από όλες τις κυβερνήσεις.

Αντίστοιχη επιβράβευση πήρε η κυβέρνηση και από τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), ο οποίος υπογράμμισε ότι «η εξαγγελία για τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ σε εστίαση και Ενέργεια (άμεσα) και στη διαμονή (από 1/1/2020) είναι εξέλιξη προς τη σωστή κατεύθυνση. Αλλωστε, πρόκειται για μέτρα με γνωστές θετικές επιδράσεις στον τουριστικό τομέα, που έχουν λειτουργήσει αποτελεσματικά και στο παρελθόν», εννοώντας προφανώς τις αντίστοιχες μειώσεις από την κυβέρνηση Σαμαρά.

Η σκυτάλη των επιβραβεύσεων πέρασε στον πρόεδρο της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ, Κ. Μίχαλο, ο οποίος σε μια ακόμα παρέμβαση υπέρ της κυβέρνησης δήλωσε ότι η μείωση του ΦΠΑ σε ΔΕΗ, φυσικό αέριο, τρόφιμα και εστίαση θα μεγεθύνει τον τζίρο των επιχειρήσεων. Ο ίδιος ξεχώρισε μάλιστα τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός για το 2020, όπου εκτός από το «αναπτυξιακό μέτρο» της αύξησης του συντελεστή αποσβέσεων επενδύσεων, έρχεται και η επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών για νέους, που, όπως είπε, «ικανοποιεί ένα πάγιο αίτημα του επιχειρηματικού κόσμου για μείωση του μη μισθολογικού κόστους».

Εξίσου χαρακτηριστική είναι η δήλωση του προέδρου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά, Β. Κορκίδη, στελέχους της ΝΔ, ο οποίος επισήμανε ότι «το φορολογικό πακέτο κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει πολλές κοινές παροχές, μέχρι σημείου αντιγραφής». Μια δήλωση που δείχνει πόσο κάλπικη είναι η αντιπαράθεση στη Βουλή μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ τις τελευταίες μέρες.

Από το «χειροκρότημα» στον ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορούσε να λείπει και η άλλη πλευρά του Ατλαντικού, με την κυβέρνηση να παίρνει τα εύσημα από την αμερικανική τράπεζα Citi. Αποτιμώντας θετικά τα μέτρα και επιβραβεύοντας το στράγγισμα των λαϊκών νοικοκυριών, η τράπεζα αναφέρει ότι «η βελτίωση στο μέτωπο της συλλογής φόρων και η ενίσχυση της ανάκαμψης εξακολουθούν να αποδίδουν καλύτερα του αναμενόμενου δημοσιονομικά αποτελέσματα».

Η «ταξική μεροληψία» των μέτρων, υπέρ των επιχειρηματικών ομίλων, φαίνεται και από την αντίδραση του διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ, Εμμ. Παναγιωτάκη, ο οποίος βλέπει στη μείωση του ΦΠΑ στην Ενέργεια μια καλή ευκαιρία για να αυξήσει η εταιρεία τις εισπράξεις και τη ρευστότητα, καθώς, όπως λέει, «αυξάνονται οι δυνατότητες των καταναλωτών να εξοφλούν τους λογαριασμούς τους και να κάνουν διακανονισμούς». Προεξοφλείται δηλαδή ότι το όποιο όφελος από τη μείωση του ΦΠΑ στα οικιακά τιμολόγια η ΔΕΗ θα το βουτήξει για εξόφληση παλιών και νέων χρεών, που συσσωρεύονται από τα πανάκριβα τιμολόγια. Την ίδια στιγμή, οι «ενεργοβόρες βιομηχανίες» που θα απολαύσουν νέα μείωση στις χρεώσεις τους για ηλεκτρικό ρεύμα, θα προσθέσουν αυτήν την «ανακούφιση» στις απαλλαγές από «εργοδοτικές εισφορές», στις επιδοτήσεις των «αναπτυξιακών νόμων», στη μείωση των φόρων στα επιχειρηματικά κέρδη κ.ο.κ. Δηλαδή, ο λαός θα κληθεί να επιστρέψει ό,τι του περισσέψει από τη μείωση του ΦΠΑ, ενώ οι βιομήχανοι θα χάσουν το μέτρημα των πολύμορφων διευκολύνσεων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ