Παρασκευή 24 Μάη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ
Καθησυχάζει για τις προκλήσεις της Τουρκίας και το ρόλο ΗΠΑ - ΝΑΤΟ

Συνεχίζει το παζάρι στο πλαίσιο ευρύτερων ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών για λογαριασμό του ελληνικού κεφαλαίου

Οι υπουργοί Αμυνας και Εξωτερικών στο πρόσφατο Συμβούλιο της ΕΕ
Οι υπουργοί Αμυνας και Εξωτερικών στο πρόσφατο Συμβούλιο της ΕΕ
Στη γνωστή και επικίνδυνη γραμμή του εφησυχασμού, για τις αμφισβητήσεις της Τουρκίας σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο, αλλά και για το ρόλο των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στην περιοχή, συνεχίζει να κινείται η κυβέρνηση, μετά και τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Αμυνας Χ. Ακάρ, ο οποίος έθεσε ζήτημα για εφ' όλης της ύλης διαπραγμάτευση με την Ελλάδα, στο πλαίσιο των διμερών επαφών που βρίσκονται σε εξέλιξη για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Οπως δήλωσε ο Ακάρ σε Τούρκους δημοσιογράφους, «μέχρι σήμερα ζητήσαμε να τεθεί στο τραπέζι ό,τι πρόβλημα υπάρχει μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας - Αιγαίο, Ανατολική Μεσόγειος, Κυπριακό. Ολοι να θέσουν τα δικά τους επιχειρήματα και τις θέσεις τους».

Μιλώντας χτες στο κρατικό ραδιόφωνο, ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλος, θέλοντας να υποβαθμίσει τη νέα κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας και παράλληλα να κρύψει το ευρύτερο πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, όπου συμμετέχει η Ελλάδα και το οποίο επιδρά καθοριστικά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, την ερμήνευσε ως εξής: «Η γείτονάς μας έχει εμπλακεί σε μια προσπάθεια - ακριβώς επειδή αισθάνεται απομονωμένη στην Κύπρο, εξαιτίας των δικών της ενεργειών, όχι εξαιτίας οποιουδήποτε άλλου - να δημιουργήσει, στο πλαίσιο της γνωστής αναθεωρητικής της πολιτικής, τις γνωστές αυτές μονομερείς προκλήσεις».

Στο ίδιο πνεύμα, είπε για τις δηλώσεις Ακάρ ότι «υπάρχει παρεξήγηση» και ότι ο Τούρκος υπουργός «ήθελε να δώσει την εντύπωση, ακριβώς για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από τις μονομερείς, προκλητικές και παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Κύπρο, ότι τάχα επιδιώκουν το διάλογο εφ' όλης της ύλης. Δεν μιλούσε για τη συγκεκριμένη διαπραγμάτευση, που ουσιαστικά δεν γίνεται για κανένα άλλο θέμα παρά μόνο για τα τεχνικά θέματα των ΜΟΕ. Εξ ορισμού δεν μπορούν στρατιωτικοί να συζητήσουν άλλα πράγματα από αυτά που ανάγονται στις αρμοδιότητές τους».

Η Τουρκία θέτει την ατζέντα

Στις δηλώσεις του ο Ακάρ μπήκε και στην ουσία των ζητημάτων που επιδιώκει να συζητηθούν στη διαπραγμάτευση για τα ΜΟΕ. Είπε μεταξύ άλλων: «Τα χωρικά τους ύδατα (σ.σ. της Ελλάδας) είναι έξι μίλια και ο εναέριος χώρος τους δέκα μίλια. Τέτοιο πράγμα δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο. Ούτε στο παρελθόν, ούτε και σήμερα. Το επιχείρημα των Ελλήνων είναι πως αυτό ισχύει από το 1931 και ότι κανένας δεν τους έχει πει κάτι. Ξέρετε τι σημαίνει αυτό; Οι Ελληνες λένε όλο "παραβίαση - παραβίαση". Το πλοίο μας φτάνει μέχρι τα έξι μίλια και σταματάει εκεί. Είμαστε σε διεθνή ύδατα. Εκείνη τη στιγμή πονάει το δόντι ενός αξιωματικού μας. Τον βάζουν στο ελικόπτερο και το ελικόπτερο απογειώνεται. Παραβίαση εναέριου χώρου! Γιατί συμβαίνει; Επειδή έξι μίλια είναι τα χωρικά τους ύδατα και δέκα μίλια ο εναέριος χώρος τους, και μας λένε "τον παραβιάζετε". Λένε "παραβιάσατε τον εναέριο χώρο". Αυτά είναι δύσκολα θέματα προς επίλυση, αλλά τα έχουμε μπροστά μας».

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις για τα ΜΟΕ, δήλωσε ότι «ο σημερινός υπουργός Αμυνας Ευ. Αποστολάκης ήταν αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων και από τότε συζητούσαμε. Τότε όμως πετούσαν την μπάλα στην κερκίδα. Μας έλεγαν πως αυτά είναι πολιτικά θέματα, εμείς είμαστε αξιωματικοί κ.λπ. Τώρα είπαμε: Ευάγγελε, αφού έγινες πολιτικός, έλα τώρα να συζητήσουμε».

Είναι φανερό επομένως ότι η Τουρκία πηγαίνει με σχέδιο να ανοίξει εφ' όλης της ύλης ο διάλογος με αφορμή τα ΜΟΕ, τα οποία η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει ως πανάκεια και την ίδια ώρα δηλώνει διαθέσιμη για «διευθετήσεις». Γι' αυτό άλλωστε ο Γ. Κατρούγκαλος άφησε ορθάνοιχτη την πόρτα για διαπραγματεύσεις που θα αντιμετωπίζουν την «ουσία των θεμάτων», όπως είπε, «με συζητήσεις που θα γίνουν όταν υπάρξουν οι συνθήκες προς τούτο, ανάμεσα σε πολιτικούς, όχι ανάμεσα σε στρατιωτικούς».

Για τις δε προκλήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, παρέπεμψε στην προστασία που τάχα θα προσφέρουν ΝΑΤΟ και ΕΕ: «Το θέμα των κυρώσεων έχει ήδη τεθεί στην ΕΕ και πράγματι, αν συνεχιστούν οι κινήσεις αυτές της Τουρκίας, θα πρέπει να ληφθούν μέτρα».

Σε άλλη συνέντευξή του, στην ιστοσελίδα «indicator.gr», προχώρησε περισσότερο, σημειώνοντας ότι «σύσσωμη η ΕΕ αλλά και οι ΗΠΑ έχουν ρητά καταδικάσει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τις μονομερείς και κατάφωρα παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου». Εσπευσε δε να επισημάνει ότι «και η αναβάθμιση της διεθνούς θέσης της χώρας μας το τελευταίο διάστημα έχει παίξει σημαντικό ρόλο σε αυτές τις εξελίξεις», εννοώντας την ακόμα βαθύτερη εμπλοκή επί ΣΥΡΙΖΑ σε επικίνδυνα σχέδια και ανταγωνισμούς στην Ανατ. Μεσόγειο και στα Βαλκάνια.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ